Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/852

Bruxelles, 29 iunie 2010

Transport: Comisia lansează o campanie de informare a pasagerilor cu privire la drepturile lor

Datorită unei campanii de publicitate lansate astăzi de Comisia Europeană și care se desfășoară în 23 de limbi pe întreg teritoriul Europei, pasagerii vor beneficia de acces mai facil la informațiile privind drepturile pe care le au atunci când călătoresc cu trenul sau cu avionul. Deși în ultimii ani Comisia a introdus reglementări pentru a asigura cetățenilor care călătoresc pe calea aerului sau pe calea ferată standarde egale pe tot teritoriul Uniunii Europene, nu toți pasagerii își cunosc încă drepturile. Pentru a remedia această situație, în aeroporturile și gările din toate statele membre se vor afișa postere cu drepturile pasagerilor începând de astăzi și în timp util pentru începutul sezonului de vacanțe. Călătorii vor putea, de asemenea, să consulte broșuri distribuite gratuit și informațiile de pe site-ul conceput special în acest scop în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a afirmat: „Acum, când milioane de europeni se pregătesc pentru o vacanță binemeritată, dorim ca aceștia să poată călători cât mai ușor, să-și cunoască în același timp drepturile și să știe cum să solicite, dacă este nevoie, sprijin în a-și revendica aceste drepturi. Trebuie să existe informații cât mai multe în acest sens. Cu ajutorul unor postere atractive afișate în aeroporturile din întreaga Europă, precum și prin pagini de internet și broșuri în toate limbile UE, sperăm să reușim să transmitem aceste informații milioanelor de cetățeni care vor călători în vara aceasta și în lunile care urmează.”

În cadrul campaniei de informare Your Passenger Rights At Hand, s-a lansat și site-ul internet http://ec.europa.eu/passenger-rights. Cei care călătoresc pot afla de pe acest site care le sunt drepturile pentru fiecare mijloc de transport. Vor exista, de asemenea, broșuri și postere care prezintă principalele drepturi ale pasagerilor, în toate spațiile publice destinate acestora, de la gări până la aeroporturi. Toate aceste surse de informații sunt disponibile în toate limbile oficiale ale UE pentru ca fiecare cetățean să se poată informa în limba sa.

Drepturile pasagerilor precizează despăgubirile și serviciile la care cetățenii au dreptul în cazul unor incidente în timpul călătoriei, de exemplu atunci când cursa le este anulată sau întârziată sau când bagajele le sunt pierdute sau deteriorate. Se garantează, de asemenea, drepturi egale pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă.

Comisia are în lucru extinderea aplicării drepturilor pasagerilor și în cazul altor mijloace de transport și, în acest sens, a lansat propuneri cu privire la pasagerii mijloacelor de transport pe căile navigabile interioare ori pe mare sau la cei care călătoresc cu autobuzul sau autocarul. În funcție de agenda legislativă a Parlamentului European și a Consiliului, aceste propuneri ar putea fi adoptate încă de anul acesta.

Îndată ce acest lucru devine realitate, călătorii vor fi informați în cadrul campaniei, care se va derula timp de doi ani.


Side Bar