Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/852

Bryssel 29. kesäkuuta 2010

Komissio käynnistää tiedotuskampanjan juna- ja lentomatkustajien oikeuksista

Euroopan komissio käynnisti tänään 23 kielellä ympäri Eurooppaa toteutettavan mainoskampanjan, jonka avulla juna- ja lentomatkustajat saavat helpommin tietoa oikeuksistaan. Komissio on viime vuosina antanut säädöksiä, joilla varmistetaan yhtäläinen kohtelu juna- ja lentomatkustajille kaikkialla Euroopan unionissa, mutta matkustajat eivät vielä välttämättä ole tietoisia oikeuksistaan. Tätä varten lento- ja rautatieasemille asetetaan kaikissa jäsenvaltioissa tästä päivästä alkaen – juuri sopivasti lomakauden alussa – matkustajien oikeuksista muistuttavia julisteita. Tämän lisäksi matkustajille on jaossa ilmaisia lehtisiä ja he voivat hakea tietoa kaikilla EU:n virallisilla kielillä toimivalta erityiseltä verkkosivustolta.

”Miljoonien eurooppalaisten lähtiessä hyvin ansaituille kesälomilleen pyrimme siihen, että he voivat helpommin lähteä matkalle, kun he tietävät oikeutensa ja mistä saada apua, jos heidän täytyy vaatia niitä. Tietoa ei ole koskaan liikaa. Toivomme, että kaikilla Euroopan lentoasemilla näkyvät huomiota herättävät julisteet ja kaikilla EU:n kielillä oleva online-tieto saavuttaa miljoonat matkustajat, jotka matkailevat tänä kesänä ja tulevina kuukausina”, totesi liikenteestä vastaava komission varapuheenjohtaja Siim Kallas.

Tunne oikeutesi matkustajana -kampanjan yhteydessä on avattu verkkosivusto osoitteessa http://ec.europa.eu/passenger-rights. Sieltä matkustajat saavat tietoa siitä, mitkä heidän oikeutensa kunkin matkustusmuodon osalta ovat. Perusoikeuksista kertovia lehtisiä ja julisteita on myös saatavilla eri paikoissa rautatieasemilta lentoasemille. Kaikki tieto on kaikilla EU:n virallisilla kielillä, joten jokainen voi tutustua siihen omalla kielellään.

Matkustajan oikeuksissa määrätään, mitä matkustajilla on oikeus vaatia, kun matkalla menee jokin pieleen. Niissä määrätään esimerkiksi tilanteista, joissa matka viivästyy tai peruuntuu tai matkatavarat hukkuvat tai rikkoutuvat. Näissä oikeuksissa taataan myös yhtäläinen kohtelu vammaisille ja liikuntarajoitteisille.

Komissio on parhaillaan laajentamassa matkustajan oikeuksia kaikkia liikennemuotoja koskeviksi. Se on tehnyt ehdotukset meri- tai sisävesiliikenteen matkustajia sekä lyhyen tai pitkän matkan bussimatkustajia varten. Riippuen siitä, miten asia etenee Euroopan parlamentissa ja neuvostossa, nämä ehdotukset voidaan saada hyväksyttyä jo tänä vuonna.

Heti kun ne on hyväksytty, matkustajat saavat siitä tiedon tässä kampanjassa, joka jatkuu kaksi vuotta.


Side Bar