Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/824

Bruxelles, 24 iunie 2010

Mediu - Consumul și producția sustenabile: distribuitorii europeni prezintă un cod de conduită ecologică

Directorii companiilor europene au prezentat astăzi un cod de conduită ecologică pentru sectorul distribuției, adoptat voluntar. Distribuitorii care au subscris la acest cod se angajează să respecte un set de principii și măsuri menite să le reducă amprenta asupra mediului. Codul de practici ecologice în sectorul distribuției a fost prezentat comisarului de mediu al UE, Janez Potočnik, în cadrul unui eveniment care a marcat prima aniversare a Forumului detailiștilor. Acest forum a fost creat anul trecut de Comisia Europeană împreună cu sectorul distribuției, din dorința comună de a promova modele de consum mai viabile din punctul de vedere al mediului înconjurător.

Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Acest cod marchează o etapă importantă pentru Forumul detailiștilor și aduce vești bune consumatorilor. El abordează principalele subiecte de interes pentru mediu, precum aprovizionarea, gestionarea deșeurilor, eficiența resurselor și comunicarea cu clienții. Subscriind la acest cod de conduită, distribuitorii demonstrează că sunt preocupați de impactul afacerilor lor asupra mediului și iau măsuri în vederea reducerii acestuia.”

Sir Terry Leahy, director executiv al Tesco PLC și președinte al European Retail Round Table (consiliul european al distribuitorilor) a declarat: „La un an de la lansarea Forumului detailiștilor, suntem mulțumiți de progresele însemnate pe care le-am înregistrat: numărul foarte mare de schimbări care se fac în acest moment în magazine, în sistemele noastre de distribuție, în relația cu furnizorii noștri, cu ONG‑urile partenere și, bineînțeles, în relația cu clienții noștri. Lansarea de astăzi a codului reprezintă un nou pas. Știm că mai avem multe de făcut și sunt sigur că punerea în practică a acestui cod ne va ajuta să progresăm. Acesta este un exemplu excelent de creare a unei mișcări de masă în favoarea consumului ecologic care funcționează în practică.”

Rainhardt von Leoprechting, vice-președinte și director de relații corporative al Metro Group și totodată președinte al EuroCommerce, a declarat: „Sectorul distribuției nu este numai un actor cu greutate în cadrul economiei europene, generând 13% din PIB-ul acesteia, ci constituie totodată veriga care leagă industria de milioane de consumatori. Acest rol fundamental ne permite să colaborăm cu toți cei implicați în lanțul de aprovizionare în vederea găsirii unor noi soluții sustenabile. Împreună putem conduce Europa către un viitor mai bun, mai ecologic.”

Un cod de conduită ecologică adoptat voluntar

Distribuitorii europeni sunt poziționați strategic pentru a promova un consum mai sustenabil prin acțiunile pe care le întreprind pe cont propriu, prin parteneriatele cu furnizorii și prin contactul zilnic pe care îl au cu consumatorii europeni.

Recunoașterea rolului lor influent a condus la crearea Forumului detailiștilor, o inițiativă care face parte din planul de acțiune al UE privind consumul și producția durabile și politica industrială durabilă. Printre membrii forumului se numără mulți distribuitori multinaționali care s-au angajat să își reducă amprenta asupra mediului printr-o serie de acțiuni la nivel de companie.

Forumul detailiștilor a mai făcut astăzi un pas în direcția sustenabilității prin prezentarea unui cod european de conduită pentru distribuitori, adoptat voluntar. Codul de practici ecologice în sectorul distribuției se axează pe achiziționarea sustenabilă a anumitor produse, precum cheresteaua sau peștele, pe mai multă eficiență în utilizarea resurselor în magazine, pe optimizarea transportului și a distribuției, pe îmbunătățirea practicilor de gestionare a deșeurilor și a comunicării cu consumatorii. Semnatarii codului sunt de acord să facă cunoscute progresele pe care le înregistrează prin intermediul raportului anual de sustenabilitate corporativă, de exemplu.

Mai mult de 20 de mari distribuitori și asociații de distribuție au semnat deja codul de conduită, acțiune susținută de Consiliul Uniunii Europene în concluziile sale din decembrie 2008.

Forumul detailiștilor

Forumul detailiștilor a fost lansat în 2008 cu scopul de a înlesni înțelegerea măsurilor practice necesare pentru promovarea consumului sustenabil în sectorul distribuției.

Participarea la acest forum este voluntară și deschisă tuturor detailiștilor care subscriu la programul de acțiune în favoarea mediului derulat de distribuitori (Retailers’ Environmental Action Programme - REAP). Până la această dată, 21 de distribuitori și 7 asociații de distribuție au devenit membri ai acestui program.

În primul său an de existență, forumul a abordat o serie de aspecte cheie precum eficiențe energetică, transportul și logistica, comunicarea și marketingul. Pe site-ul forumului sunt disponibile o serie de documente care prezintă propuneri de acțiuni și scot în evidență exemple de bune practici pentru sectorul distribuției: http://ec.europa.eu/environment/industry/retail/index_en.htm.


Side Bar