Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Bryssel den 23 juni 2010

Immateriella rättigheter: Europaparlamentet och EU-kommissionen delar ut pris till vinnarna i tävlingen om förfalskade produkter

I dag delade Michel Barnier, kommissionsledamoten med ansvar för inre marknaden och tjänster, tillsammans med tre av Europaparlamentets ledamöter ut priser till vinnarna i en tävling om förfalskade produkter som anordnats i skolorna. Tävlingen gick ut på att designa en logo för EU:s observationscentrum för varumärkesförfalskning och pirattillverkning eller affischer, spela in kortfilmer, utveckla spel eller något annat material som handlar om förfalskning och piratkopiering. Den lanserades av Europaparlamentet och EU- kommissionen och är ett första led i en stor informationskampanj som lanserats av EU för att göra allmänheten mer medveten om farorna med förfalskade och piratkopierade varor och skadeeffekterna av dessa för konsumenterna och ekonomin. Vinnarna inbjöds till en stor prisutdelningsceremoni i Europaparlamentet i Bryssel.

”Jag är glad över att se att den yngre generationen har visat ett stort intresse för att delta i denna tävling”, sade Michel Barnier, kommissionsledamoten med ansvar för inre marknaden och tjänster, och tillade följande: ”Vi kan alla, oberoende av ålder, delta i kampen mot handeln med förfalskade och piratkopierade varor som hotar vår säkerhet, hälsa och ekonomi. Det är oerhört viktigt att vi tillsammans utvecklar sådana initiativ som detta för att underlätta kampen mot detta skadliga fenomen. Det är avgörande att öka kunskapen hos barn och ungdomar när det gäller riskerna med att köpa och använda förfalskade produkter. Denna tävling visar att budskap om att skydda och stärka den immateriella äganderätten inte nödvändigtvis måste uttryckas i repressiva ordalag utan att de faktiskt kan vara roliga och medryckande. På så sätt kan vi öka kunskaperna hos den nya generationen av EU-konsumenter när det gäller dessa frågor.”

Tävlingen om förfalskade produkter genomfördes i hela EU under perioden mars–juni 2010 och riktades till elever i åldern 10 till 15 år. Barn och ungdomar gavs en möjlighet att utforma affischer, korta videofilmer, spel, tecknade serier och annat utbildningsmaterial som lyfter fram konsekvenserna av förfalskning och piratkopiering. Tävlingsdeltagarnas andra alternativ var att designa en vinnande logo for EU:s observationscentrum för varumärkesförfalskning och pirattillverkning.

En oberoende jury valde vinnarna bland hundratals tävlingsbidrag från hela EU.

  • Följande är vinnarna i första tävlingskategorin för bästa logo eller affisch för EU:s observationscentrum för varumärkesförfalskning och pirattillverkning, som kommer att användas i allt framtida material från observationscentrumet:

Första pris – 1st High School of Triandria (Grekland)

Andra pris – IES Sabinar-Roquetas de Mar (Almería, Spanien)

Tredje pris – Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Polen).

  • Följande är vinnarna i andra tävlingskategorin för bästa video:

Första pris – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Ungern)

Andra pris – Gymnázium Nymburk (Tjeckiska republiken)

Tredje pris – Gimnazjum w Jasienicy (Polen).

Priserna utgörs av alltifrån datautrustning för skolor till spelkonsoler, spel, sportkläder och utbildningsmaterial för barn och ungdomar.

Alla vinnare inbjöds till Bryssel, där de mottog sina priser från Europaparlamentsledamöterna Edit Herczog, Bill Newton Dunn och Andreas Schwab och kommissionsledamoten med ansvar för inre marknaden och tjänster, Michel Barnier. Modedesignern och den före detta fotomodellen Yasmin Le Bon, Unifabs vice verkställande direktör, Philipe Lacoste, och sångaren/låtskrivaren Alain Chamfort var också närvarande för att gratulera de vinnande skolorna. Europaparlamentets talman Jerzy Buzek besökte utställningen om förfalskade och piratkopierade varor i samband med prisutdelningen.

Varumärkesförfalskning och piratkopiering

Under de senaste tio åren har den världsomfattande explosionsartade tillväxten för varumärkesförfalskning och piratkopiering blivit ett av de mest förödande problem som näringslivet brottas med. För tjugo år sedan ansågs förfalskningar vara ett problem som främst drabbade tillverkare av modekläder, klockor och dyra handväskor. Men i dag har förfalskarna utökat sin produktion till att omfatta inte endast förfalskade elapparater, bildelar och leksaker utan även läkemedel. Enligt den senaste statistiken från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) uppskattades handeln med förfalskade och piratkopierade varor ha uppgått till 250 miljarder US-dollar 2007. Under 2008 beslagtog EU:s tulltjänstemän mer än 178 miljoner förfalskade och piratkopierade varor, vilket kan jämföras med beslagtagandet av 79 miljoner varor 2007. Antalet fall som tullen vidtog åtgärder i ökade för sjätte året i följd.

EU:s observationscentrum för varumärkesförfalskning och pirattillverkning

EU-kommissionen inrättade och lanserade 2009 EU:s observationscentrum för varumärkesförfalskning och pirattillverkning för att skapa ett större samarbete mellan näringslivet, myndigheterna och konsumenterna i kampen mot varumärkesförfalskning och piratkopiering. Observationscentrumet tjänar som en plattform för ett utbyte av erfarenheter och bästa praxis avseende kontroll av efterlevnaden och för åtgärder för att öka allmänhetens medvetenhet. Framförallt utgör observationscentrumet en avgörande resurs när det gäller att samla, övervaka och rapportera viktiga uppgifter och information som ökar EU:s kunskaper om riskerna med förfalskningar och piratkopiering.

Mer information finns på följande webbplats:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_en.htm

MEMO/10/272


Side Bar