Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Bruselj, 23. junija 2010

Pravice intelektualne lastnine: Parlament in Komisija dodelila nagrade za zmagovalce natečaja „PRISTNO ponarejeno“

Komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier in poslanci EP so danes podelili nagrade zmagovalcem šolskega natečaja „PRISTNO ponarejeno“ (REAL Fake). Dijaki so na natečaju, za katerega sta dala pobudo Evropski parlament in Evropska komisija, oblikovali logotip za Evropski opazovalni urad za boj proti ponarejanju in piratstvu, pripravljali plakate, snemali kratke filme, zasnovali igre ali prispevali drugo gradivo na temo ponarejanja in piratstva. Natečaj je prvi korak v sklopu širše kampanje EU za ozaveščanje javnosti, namenjene temu, da bi se Evropejci bolje zavedali nevarnosti ponarejenega in piratskega blaga ter njegovih škodljivih učinkov na potrošnike in gospodarstvo. Zmagovalce so povabili na slavnostno podelitev nagrad v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier je ob tej priložnosti povedal: „Zelo me veseli, da so mladi pokazali veliko zanimanja za ta natečaj. Vsakdo ne glede na starost lahko prispeva k boju proti trgovanju s ponarejenim in piratskim blagom, ki ogroža našo varnost ter naše osebno zdravje in zdravje gospodarstva. Bistvenega pomena je, da skupaj oblikujemo takšne pobude za boj proti temu škodljivemu pojavu. Ozaveščanje in izobraževanje mladih o nevarnosti kupovanja in uporabe ponarejenih proizvodov je ključnega pomena. Natečaj dokazuje, da sporočila v zvezi z zaščito in uveljavljanjem pravic intelektualne lastnine niso nujno represivna ter da so lahko celo zanimiva in privlačna. Tako lahko novi generaciji porabnikov EU približamo boljše razumevanje tega pojava.“

Natečaj „PRISTNO ponarejeno“ se je odvijal po vsej EU od marca do junija 2010, odprt pa je bil za dijake med 10. in 15. letom starosti. Mladim po Evropi je bila dana priložnost, da oblikujejo plakate, kratke posnetke, igre, risanke ali katero koli drugo izobraževalno gradivo, ki prikazuje posledice ponarejanja in piratstva. Udeleženci so lahko tudi tekmovali v oblikovanju logotipa za Evropski opazovalni urad za boj proti ponarejanju in piratstvu.

Neodvisna žirija je zmagovalce izbrala med stotinami prispevkov iz vse Evrope.

  • Zmagovalci v prvi kategoriji za najboljši logotip/plakat za Evropski opazovalni urad za boj proti ponarejanju in piratstvu, ki se bo v prihodnje uporabljal za vse materiale urada, so naslednji:

1. mesto – Prva gimnazija Triandria (Grčija);

2. mesto – IES Sabinar-Roquetas de Mar (Almería, Španija);

3. mesto – Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Poljska).

  • Zmagovalci v drugi kategoriji za najboljši videoposnetek so bili:

1. mesto – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Madžarska);

2. mesto – Gymnázium Nymburk (Češka);

3. mesto – Gimnazjum w Jasienicy (Polska).

Med nagradami so bili računalniška oprema za šole, pa tudi igralne konzole, igre, športna oblačila in izobraževalno gradivo za otroke.

Vsi zmagovalci so bili povabljeni v Bruselj, kjer so jim nagrade izročili poslanci EP (Edit Herczog, Bill Newton Dunn in Andreas Schwab) ter komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier. Uspešne šole so pozdravili tudi modna oblikovalka in bivša manekenka Yasmin Le Bon, podpredsednik Unifab Philipe Lacoste ter kantavtor Alain Chamfort. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek se je udeležil razstave ponarejenega in piratskega blaga v sklopu prireditve.

Ponarejanje in piratstvo

V zadnjih desetih letih se je velik svetovni razmah ponarejanja in piratstva razvil v eno največjih težav za svetovno trgovino. Pred dvajsetimi leti so bili predmet ponarejanja večinoma modna oblačila, ure in drage torbice. Danes pa so ponarejevalci razširili svojo paleto proizvodov na ponarejene gospodinjske aparate, avto dele, igrače, pa tudi na zdravila. V skladu z najnovejšimi podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) naj bi bila leta 2007 mednarodna trgovina s ponarejenim in piratskim blagom vredna 250 milijard USD. Leta 2008 so carinski organi v EU zasegli več kot 178 milijonov kosov ponarejenega in piratskega blaga, medtem ko je bilo leta 2007 zaseženih 79 milijonov kosov. Že šesto leto zapored je posegov carinskih organov vsako leto več v primerjavi s prejšnjim.

Opazovalni urad

Evropski opazovalni urad za boj proti ponarejanju in piratstvu je Komisija vzpostavila leta 2009 zaradi zagotavljanja boljšega sodelovanja med proizvajalci, javnimi upravami in porabniki pri boju proti ponarejanju in piratstvu. Opazovalni urad je platforma za izmenjavo praktičnih izkušenj, ozaveščanja javnosti in izmenjavo najboljših praks v zvezi s tehnikami izvrševanja predpisov. Opazovalni urad je tudi ključni vir za zbiranje, spremljanje in sporočanje bistvenih podatkov in informacij, da se podpre seznanjenost EU z nevarnostmi ponarejanja in piratstva.

Več informacij na spletni strani:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_en.htm

MEMO/10/272


Side Bar