Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Bruxelles, 23 iunie 2010

Drepturi de proprietate intelectuală: Parlamentul și Comisia decernează premiile pentru câștigătorii concursului „Falsuri autentice”

Comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, și membri ai Parlamentului European au decernat astăzi premiile pentru câștigătorii concursului „Falsuri autentice” pentru elevi. Competiția, care a constat în conceperea unui logo pentru Observatorul european pentru combaterea contrafacerii și pirateriei, conceperea unor afișe, producerea unor filme scurte, crearea de jocuri și alte materiale despre problema contrafacerii și a pirateriei, a fost inițiată de Parlamentul European și de Comisia Europeană și reprezintă un prim pas într-o campanie de sensibilizare a publicului larg lansată de Uniunea Europeană pentru a-i face pe europeni mai conștienți de riscurile implicate de produsele contrafăcute și piratate precum și de efectele dăunătoare pe care acestea le au asupra consumatorilor și asupra economiei. Câștigătorii concursului au fost invitați la o ceremonie de decernare a premiilor la Parlamentul European din Bruxelles.

Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii, a declarat: „Sunt bucuros să constat interesul deosebit de a participa la acest concurs, manifestat de tânăra generație. Oricine, indiferent de vârstă, poate contribui la lupta împotriva comercializării produselor contrafăcute și piratate, care reprezintă un pericol pentru siguranța și pentru sănătatea noastră și a economiei. Este de importanță vitală să dezvoltăm împreună inițiative ca aceasta pentru a lupta împotriva acestui fenomen dăunător. Este, de asemenea, crucial să sensibilizăm și să educăm tinerii cu privire la riscurile cumpărării și folosirii produselor contrafăcute. Acest concurs ne dovedește că mesajele referitoare la protejarea și la impunerea respectării drepturilor de proprietate intelectuală nu trebuie neapărat să fie represive, ci pot fi transmise chiar într-un mod distractiv și atractiv. În acest fel, putem ajuta noua generație de consumatori ai UE să înțeleagă mai profund aceste lucruri.”

Concursul „Falsuri autentice” s-a desfășurat pe întreg teritoriul UE în perioada martie-iunie 2010 și s-a adresat elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. În cadrul concursului, tinerii din toată Europa au avut ocazia de a concepe afișe, de a produce filme scurte, jocuri, caricaturi sau alte materiale educaționale care să pună în evidență implicațiile contrafacerii și ale pirateriei. De asemenea, participanții au avut ocazia de a intra în competiția pentru cel mai bun logo al Observatorului european pentru combaterea contrafacerii și pirateriei.

S-au primit sute de creații pentru concurs din toate țările Europei, dintre care un juriu independent le-a ales pe cele câștigătoare.

  • Câștigătorii la categoria I pentru cel mai bun „Logo/Afiș” al Observatorului european pentru combaterea contrafacerii și pirateriei, care va fi utilizat în toate materialele viitoare ale Observatorului, au fost:

locul I – Liceul nr. 1 din Triandria (Grecia);

locul II - IES Sabinar-Roquetas de Mar (Almería, Spania);

locul III - Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Polonia).

  • Câștigătorii la categoria a II-a pentru cel mai bun „Film” au fost:

locul I - Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Ungaria);

locul II - Gymnázium Nymburk (Republica Cehă);

locul III - Gimnazjum w Jasienicy (Polonia).

Premiile acordate au constat în echipamente informatice pentru școli și console, jocuri, echipament sportiv și materiale educative pentru copii.

Toți câștigătorii au fost invitați la Bruxelles, unde le-au fost înmânate premiile de către membri marcanți ai Parlamentului European (Edit Herczog, Bill Newton Dunn și Andreas Schwab) și de către comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier. Câștigătorii au mai fost felicitați de Yasmin Le Bon, designer vestimentar și fost model, Philipe Lacoste, vicepreședintele Unifab și de cantautorul Alain Chamfort. Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a fost unul din oaspeții de marcă ai expoziției de produse contrafăcute și piratate organizată în cadrul evenimentului.

Contrafacerea și pirateria

Explozia de produse contrafăcute și piratate la nivel mondial a devenit, în ultimii zece ani, unul dintre cel mai dăunătoare fenomene cu care se confruntă lumea internațională a afacerilor. În urmă cu douăzeci de ani, contrafacerea de produse era probabil considerată o problemă cu care se confruntau în special producătorii de articole de modă vestimentară, ceasuri și genți scumpe. Astăzi însă, falsificatorii și-au lărgit sfera de acțiune și produc atât aparatură electrică, componente de automobile, jucării, cât și medicamente. Conform celor mai recente estimări furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comerțul internațional cu produse contrafăcute și piratate ajunsese la suma de 250 miliarde USD în anul 2007. În anul 2008, funcționarii vamali din UE au interceptat peste 178 milioane de articole contrafăcute și piratate, în comparație cu 79 milioane de articole confiscate în anul 2007. Numărul cazurilor în care au intervenit autoritățile vamale a crescut pentru al șaselea an consecutiv.

Observatorul

Lansat de Comisia Europeană în 2009, Observatorul pentru combaterea contrafacerii și pirateriei a fost înființat în scopul asigurării unei mai bune colaborări între sectorul industrial, administrații publice și consumatori în lupta împotriva contrafacerii și pirateriei. Observatorul are rolul de platformă pentru facilitarea schimburilor de experiență, pentru sensibilizarea publicului și pentru schimbul de bune practici privind tehnicile de aplicare a legislației. Rolul crucial al Observatorului este acela de a colecta, monitoriza și furniza date și informații esențiale care vor ajuta la îmbunătățirea gradului de cunoaștere a riscurilor implicate de contrafacere și piraterie, la nivelul UE.

Informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_en.htm

MEMO/10/272


Side Bar