Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Brussel, 23 juni 2010

Intellectuele-eigendomsrechten: het Parlement en de Commissie reiken prijzen uit aan de winnaars van de "ECHT nep"-wedstrijd

Vandaag hebben de heer Michel Barnier, Commissaris van Interne markt en diensten, en leden van het Europees Parlement prijzen uitgereikt aan de winnaars van de "ECHT nep"-wedstrijd voor scholen. De wedstrijd voor het ontwerpen van een logo voor het Europese waarnemingscentrum voor namaak en piraterij en van posters, kortfilms, spelletjes en ander materiaal over namaak en piraterij, is op touw gezet door het Europees Parlement en de Europese Commissie. Deze wedstrijd was een eerste stap in een bredere bewustmakingscampagne die door de Europese Unie is gelanceerd om de Europeanen beter bewust te maken van de gevaren van nagemaakte en door piraterij verkregen goederen en de schadelijke effecten ervan op de consumenten en de economie. De winnaars werden uitgenodigd op een plechtige prijsuitreiking in het Europees Parlement in Brussel.

De heer Michel Barnier, commissaris van Interne markt en diensten, zei hierover: "Ik ben verheugd te constateren dat de jonge generatie veel interesse heeft getoond voor deelname aan deze wedstrijd. Iedereen, ongeacht zijn leeftijd, kan bijdragen aan de strijd tegen handel in nep- en door piraterij verkregen goederen, die een bedreiging vormen voor onze veiligheid en onze persoonlijke en economische gezondheid. Het is van vitaal belang dat we gezamenlijk initiatieven als deze ontplooien om dit schadelijke verschijnsel te helpen bestrijden. Het is van cruciaal belang jongeren bewust te maken en voor te lichten over de gevaren van het kopen en gebruiken van nepgoederen. Deze wedstrijd toont aan dat boodschappen over het beschermen en handhaven van intellectuele-eigendomsrechten niet repressief hoeven te zijn, maar het doelpubliek op een leuke manier kunnen aanspreken. Zo kunnen we een nieuwe generatie van EU-consumenten meer inzicht bijbrengen".

De "ECHT nep"-wedstrijd liep in de hele EU van maart tot juni 2010 en was gericht op studenten van 10 tot 15 jaar. Jongeren over heel Europa kregen de kans om posters, korte video's, spelletjes, cartoons en ander educatief materiaal te produceren die de gevolgen van namaak en piraterij in de verf zetten. Daarnaast konden deelnemers ook een winnend logo ontwerpen voor het Europese Waarnemingscentrum voor namaak en piraterij.

Van over heel Europa werden honderden inzendingen ontvangen, waaruit een onafhankelijke jury haar selectie van succesvolle voorstellen heeft gemaakt.

  • De winnaars van de eerste categorie voor het beste logo/de beste poster voor het Europese Waarnemingscentrum voor namaak en piraterij, dat/die zal worden gebruikt op alle toekomstige materiaal van het Waarnemingscentrum, zijn:

eerste plaats – Eerste Middelbare School van Triandria (Griekenland);

tweede plaats – IES Sabinar-Roquetas de Mar (Almería, Spanje);

derde plaats – Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Polen).

  • De winnaars van de tweede categorie voor de beste video waren:

eerste plaats – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Hongarije);

tweede plaats – Gymnázium Nymburk (Tsjechische Republiek);

derde plaats – Gimnazjum w Jasienicy (Polen).

De prijzen varieerden van computerapparatuur voor de scholen tot spelconsoles, spelletjes, sportkleding en educatief materiaal voor de kinderen.

Alle winnaars zijn uitgenodigd naar Brussel, waar zij hun prijzen ontvingen van vooraanstaande leden van het Europees Parlement (Edit Herczog, Bill Newton en Andreas Schwab) en de heer Michel Barnier, commissaris van Interne markt en diensten. Modeontwerpster en voormalig model Yasmin Le Bon, vicevoorzitter van Unifab, Philippe Lacoste en zanger/componist Alain Chamfort waren ook van de partij om de succesvolle scholen te feliciteren. De heer Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement, bracht een opgemerkt bezoek aan de tentoonstelling van nagemaakte en door piraterij verkregen goederen die tijdens het evenement werd georganiseerd.

Namaak en piraterij

De afgelopen tien jaar is de wereldwijde explosie in namaak en piraterij een van de grootste problemen geworden waarmee de wereldhandel te kampen heeft. Twaalf jaar geleden kon namaak misschien nog worden gezien als een probleem dat voornamelijk gold voor producenten van modeartikelen, horloges en dure handtassen. Maar tegenwoordig hebben degenen die zich schuldig maken aan namaak hun productie verruimd tot elektrische toestellen, auto-onderdelen en speelgoed, en ook geneesmiddelen. Volgens de laatste cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt de waarde van de internationale handel in nagemaakte en door piraterij verkregen goederen in 2007 op 250 miljard USD geraamd. In 2008 hebben douaneambtenaren in de EU meer dan 178 miljoen nagemaakte en door piraterij verkregen artikelen onderschept. In 2007 werden nog 79 miljoen artikelen in beslag genomen. Het aantal gevallen waarin de douane actie heeft ondernomen, is voor het zesde opeenvolgende jaar toegenomen.

Het Waarnemingscentrum

Het Waarnemingscentrum voor namaak en piraterij is in 2009 door de Europese Commissie opgericht om voor een betere samenwerking te zorgen tussen producenten, overheidsdiensten en consumenten in de strijd tegen namaak en piraterij. Het Waarnemingscentrum dient als platform voor de uitwisseling van praktische ervaringen, het bewustmaken van het publiek en het uitwisselen van goede praktijken inzake handhavingstechnieken. Maar het Waarnemingscentrum is in de eerste plaats een centraal punt voor het verzamelen, monitoren en melden van essentiële gegevens en informatie dat de kennis in de EU over de gevaren van namaak en piraterij zal verbeteren.

Meer informatie:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_en.htm

MEMO/10/272


Side Bar