Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Brüsszel, 2010. június 23

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok: A Parlament és a Bizottság átadta a „Színtiszta utánzat" verseny nyerteseinek járó díjakat

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, valamint az Európai Parlament néhány képviselője ma adta át az iskolák számára megrendezett "Színtiszta utánzat" verseny nyerteseinek járó díjakat. A Hamisítás és a Kalózkodás Európai Megfigyelőközpontját jelképező logó megtervezésére, illetve a hamisítás és a kalózkodás témájához kapcsolódó poszterek, rövidfilmek, játékok és egyéb anyagok elkészítésére kiírt versenyt az Európai Parlament és az Európai Bizottság kezdeményezte. Ez a verseny az első állomását jelenti annak a szélesebb körben folytatandó figyelemfelkeltő kampánynak, amelyet az Európai Unió azért kezdeményez, hogy növelje az európaiak tudatosságát a hamisított és kalóz áruk veszélyeivel, illetve az ilyen áruk által a fogyasztókra és a gazdaságra gyakorolt káros hatásokkal kapcsolatban. A nyertesek meghívást kaptak Brüsszelbe, az Európai Parlamentben tartott nagyszabású díjátadó ünnepségre.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Michel Barnier kijelentette: Örömmel tölt el, hogy a fiatalok nagy számban vettek részt a versenyen. Életkorra való tekintet nélkül mindenki hozzá tud járulni a biztonságunkat, egészségünket és gazdaságunk állapotát veszélyeztető hamis és kalóz árukkal folytatott kereskedelem elleni küzdelemhez. Létfontosságú, hogy e káros jelenséggel szemben közösen lépjünk fel, a mostanihoz hasonló kezdeményezésekkel. A hamis áruk vásárlásával és használatával kapcsolatos veszélyekre vonatkozó, a fiatalok körében végzett tudatosító és nevelőmunkának külön jelentősége van. Ez a verseny jól példázza, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelméről és érvényesítéséről szóló üzeneteknek nem kell feltétlenül fenyegetőnek lenniük, sőt, szórakoztatóak és érdekfeszítőek is lehetnek. Ily módon alaposabban is megismertethetjük ezt a problémát az uniós fogyasztók új generációjával."

A „Színtiszta utánzat" címet viselő verseny lebonyolítására 2010 márciusa és júniusa között került sor az egész EU-ban. A versenyben 10–15 éves diákok vehettek részt. A fiatalok Európa-szerte lehetőséget kaptak arra, hogy olyan posztereket, rövidfilmeket, játékokat, képregényeket vagy más oktatási segédanyagokat készítsenek, amelyek rávilágítanak a hamisítás és a kalózkodás következményeire. Másik lehetőségként a résztvevők megtervezhették a Hamisítás és a Kalózkodás Európai Megfigyelőközpontjának logóját.

Több száz pályázat érkezett az EU minden részéből; ezek közül egy független zsűri választotta ki a nyerteseket.

  • Az 1. kategóriának, azaz a Hamisítás és a Kalózkodás Európai Megfigyelőközpontja számára tervezett és a jövőben a Megfigyelőközpont valamennyi anyagán megjelenő logó/poszter kategóriájának a nyertesei a következők:

1. helyezett: 1st High School of Triandria (Görögország);

2. helyezett: IES Sabinar-Roquetas de Mar (Almería, Spanyolország);

3. helyezett: Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Lengyelország).

  • A 2. kategória, a videofilm nyertesei:

1. helyezett: Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Magyarország);

2. helyezett: Gymnázium Nymburk (Cseh Köztársaság);

3. helyezett: Gimnazjum w Jasienicy (Lengyelország).

A díjazott iskolák számítógépes berendezéseket, a gyerekek pedig videojáték-konzolokat, játékokat, sportruhákat és oktatási anyagokat kaptak.

Valamennyi nyertes meghívást kapott Brüsszelbe, ahol díjaikat az Európai Parlament jeles tagjaitól (Herczog Edit, Bill Newton Dunn és Andreas Schwab képviselőktől), valamint a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztostól, Michel Barnier-től vehették át. A divattervező és egykori manöken Yasmin Le Bon, az Unifab alelnöke, Philipe Lacoste, valamint Alain Chamfort énekes és dalszerző ugyancsak eljött, hogy gratuláljon a sikeresen szereplő iskoláknak. Az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek is megtisztelte látogatásával az esemény keretében megrendezett kiállítást, amelyen hamisított és kalóz áruk kerültek bemutatásra.

Hamisítás és kalózkodás

Az elmúlt tíz évben világszerte robbanásszerűen terjedt a hamisítás és kalózkodás, ami mára az egyik legfenyegetőbb világgazdasági problémává nőtte ki magát. Húsz évvel ezelőtt a hamisítást még olyan problémának lehetett tekinteni, amely szinte kizárólag a divatáru, az órák és a drága kézitáskák gyártóit érinti. Manapság azonban a hamisítók jóval szélesebb körben vannak jelen, már nemcsak hamis elektromos készülékeket, autóalkatrészeket és játékokat hoznak forgalomba, hanem hamis gyógyszereket is. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb adatai szerint a hamisított és kalóz árukkal folytatott nemzetközi kereskedelem volumene 2007-ben elérte a 250 milliárd USA-dollárt. Az EU vámtisztviselői 2008-ban több mint 178 millió hamisított vagy kalóz árucikket tartóztattak fel, ami tetemes növekedést jelent a 2007-ben lefoglalt 79 millió árucikkhez képest. Ekkor már hatodik éve folyamatosan nőtt azon esetek száma, amelyekben a vámhatóság fellépésére volt szükség.

A Megfigyelőközpont

A Hamisítás és a Kalózkodás Megfigyelőközpontját az Európai Bizottság hozta létre 2009-ben, abból a célból, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki az ipar, a közigazgatási hatóságok és a fogyasztók között a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelemben. A Megfigyelőközpont olyan fórumként működik, amely lehetőséget nyújt gyakorlati tapasztalatok cseréjére, a nyilvánosság tudatosságának növelésére, valamint a jogérvényesítéssel kapcsolatos legjobb gyakorlatok megosztására. A Megfigyelőközpont alapvetően olyan fontos adatoknak és információknak az összegyűjtésével, figyelemmel kísérésével és elemzésével foglalkozik, amelyek révén bővülnek a hamisítás és a kalózkodás veszélyeire vonatkozó uniós ismeretek..

További információk:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_en.htm

MEMO/10/272


Side Bar