Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Bryssel 23. kesäkuuta 2010

Euroopan parlamentti ja komissio jakavat palkinnot väärentämiseen ja piratismiin liittyvän ”AITO väärennös” ‑kilpailun voittajille

Sisämarkkina- ja palvelukomissaari Michel Barnier on tänään yhdessä Euroopan parlamentin jäsenten kanssa jakanut kouluille järjestetyn ”AITO väärennös” -kilpailun palkinnot. Parlamentin ja komission järjestämän kilpailun ideana oli suunnitella logo väärentämisen ja piratismin eurooppalaiselle seurantakeskukselle tai suunnitella ja toteuttaa julisteita, lyhytfilmejä, pelejä ja muuta materiaalia, jossa käsitellään väärentämistä ja piratismia. Kilpailu oli ensimmäinen vaihe Euroopan unionin käynnistämässä laajemmassa kampanjassa, jonka tavoitteena on tiedottaa eurooppalaisille väärennettyjen ja laittomasti valmistettujen tavaroiden vaaroista ja haitallisista vaikutuksista kuluttajiin ja talouteen. Voittajat kutsuttiin juhlavaan palkintojenjakotilaisuuteen, joka pidettiin Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Komissaari Michel Barnier kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että nuoret olivat olleet hyvin kiinnostuneita osallistumaan tähän kilpailuun. Jokainen voi iästä riippumatta olla mukana torjumassa väärennettyjen ja laittomasti valmistettujen tuotteiden kauppaa, joka uhkaa turvallisuuttamme ja terveyttämme ja on haitaksi taloudelle”, komissaari totesi. ”On erittäin tärkeää, että kehitämme yhdessä tällaisia aloitteita, joiden avulla voimme torjua tätä vahingollista ilmiötä. Ratkaisevaa on antaa tietoa ja nuorille suunnattua koulutusta väärennettyjen tuotteiden ostamiseen ja käyttöön liittyvistä vaaroista”, komissaari jatkoi. ”Tämä kilpailu osoittaa, että immateriaalioikeuksien suojelusta ja valvonnasta ei tarvitse kertoa synkällä tavalla, vaan tiedotus voi myös olla hauskaa ja mukaansatempaavaa. Tällä tavoin voimme syventää EU:n uuden kuluttajasukupolven tietoutta tästä asiasta.”

”AITO väärennös” -kilpailu, joka oli suunnattu 10–15-vuotiaille koululaisille, käytiin EU:ssa maaliskuun ja kesäkuun 2010 välisenä aikana. Eurooppalaisille nuorille tarjottiin tilaisuus suunnitella ja toteuttaa julisteita, lyhyitä videofilmejä, pelejä, sarjakuvia ja muuta opetusmateriaalia, jossa tähdennettäisiin väärentämisen ja piratismin vaikutuksia. Toinen osanottajille tarjottu vaihtoehto oli logon suunnitteleminen väärentämisen ja piratismin eurooppalaiselle seurantakeskukselle.

Eri puolilta Eurooppaa saatiin satoja ehdotuksia, joista riippumaton tuomaristo valitsi parhaimmat.

  • Ensimmäisessä kilpailuluokassa valittiin väärentämisen ja piratismin eurooppalaiselle seurantakeskukselle paras logo tai juliste, jota aiotaan käyttää myöhemmin kaikessa seurantakeskuksen materiaalissa. Tämä luokan voittajat olivat seuraavat:

1. sija: Triandrian ensimmäinen lukio (Kreikka);

2. sija: IES Sabinar-Roquetas de Mar (Almería, Espanja);

3. sija: Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Puola).

  • Toisessa kilpailuluokassa, jossa valittiin paras video, voittajina olivat seuraavat koulut:

1. sija: Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Unkari);

2. sija: Gymnázium Nymburk (Tšekki);

3. sija: Gimnazjum w Jasienicy (Puola).

Palkintoina jaettiin koululle tarkoitettuja atk-laitteita ja nuorille tarkoitettuja konsoleita, pelejä, urheiluasuja ja opetusmateriaalia.

Kaikki voittajat kutsuttiin Brysseliin, jossa kolme tunnettua europarlamentaarikkoa (Edit Herczog, Bill Newton Dunn ja Andreas Schwab) sekä sisämarkkina- ja palvelukomissaari Michel Barnier antoivat heille palkinnot. Kilpailussa menestyneitä kouluja olivat onnittelemassa myös muotisuunnittelija ja entinen valokuvamalli Yasmin Le Bon, Unifabin varapuheenjohtaja Philipe Lacoste sekä laulaja ja lauluntekijä Alain Chamfort. Lisäksi Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek vieraili tapahtuman aikana järjestetyssä näyttelyssä, jonka teemana oli väärennetyt ja laittomasti valmistetut tavarat.

Väärentäminen ja piratismi

Väärentäminen ja piratismi ovat kymmenen viime vuoden aikana lisääntyneet räjähdysmäisesti kaikkialla maailmassa, ja niistä on tullut maailmanlaajuisesti yksi liiketoiminnan pahimmista ongelmista. Kaksikymmentä vuotta sitten väärentämistä pidettiin lähinnä muotivaatteiden, kellojen ja kalliiden käsilaukkujen valmistajien ongelmana, mutta nykyään väärentäjät ovat laajentaneet tuotantoaan ja väärentävät sähkölaitteiden, autonosien ja lelujen ohella myös lääkkeitä. Väärennettyjen ja laittomasti valmistettujen tuotteiden kansainvälisen kaupan arvo oli OECD:n tuoreimpien tilastojen mukaan arviolta 250 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2007. Vuonna 2008 EU:n tulliviranomaiset takavarikoivat yli 178 miljoonaa väärennettyä tai laittomasti valmistettua tuotetta, kun taas vuonna 2007 takavarikoitujen tuotteiden määrä oli ollut 79 miljoonaa. Niiden tapausten määrä, joissa tullin oli ryhdyttävä toimenpiteisiin, kasvoi jo kuudetta vuotta peräkkäin.

Seurantakeskus

Euroopan komission vuonna 2009 käynnistämä väärentämisen ja piratismin seurantakeskus perustettiin varmistamaan, että yritykset, viranomaiset ja kuluttajat tekevät enemmän yhteistyötä väärentämisen ja piratismin torjumiseksi. Seurantakeskus toimii foorumina, jolla vaihdetaan käytännön kokemuksia, lisätään yleisön tietoisuutta ja jaetaan parhaita lainvalvontatekniikoihin liittyviä toimintatapoja. Seurantakeskus on ennen kaikkea keskitetty resurssi, jonka avulla kerätään, seurataan ja raportoidaan keskeisiä tietoja, joilla lisätään EU:n tietoutta väärentämisen ja piratismin vaaroista.

Lisätietoja:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_fi.htm

MEMO/10/272


Side Bar