Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2010

Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας: το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή απονέμουν βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού «Γνήσια ΨΕΥΤΙΚΑ»

Σήμερα, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος Michel Barnier και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απένειμαν βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού «ΓΝΗΣΙΑ ψεύτικα» για τα σχολεία. Ο διαγωνισμός για τον σχεδιασμό ενός λογότυπου για το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας ή τη δημιουργία αφισών, ταινιών μικρού μήκους, παιχνιδιών και άλλου υλικού σχετικά με την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός ο διαγωνισμός ήταν ένα πρώτο βήμα στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού που εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βελτιωθεί η πληροφόρηση των Ευρωπαίων όσον αφορά τους κινδύνους των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας και τις επιβλαβείς συνέπειές τους για τους καταναλωτές και την οικονομία. Οι νικητές προσκλήθηκαν σε επίσημη τελετή απονομής των βραβείων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος Michel Barnier δήλωσε τα εξής: «Διαπιστώνω με ευχαρίστηση ότι η νέα γενιά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό. Ο καθένας, ανεξάρτητα από την ηλικία του, μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του εμπορίου παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων, που συνιστά απειλή για την ασφάλειά μας και την προσωπική και οικονομική υγεία μας. Έχει ζωτική σημασία να αναπτύξουμε από κοινού στρατηγικές όπως η συγκεκριμένη για να συμβάλουμε στην καταπολέμηση αυτού του επιζήμιου φαινομένου. Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των νέων για τους κινδύνους της αγοράς και της χρήσης προϊόντων παραποίησης/απομίμησης έχουν κρίσιμη σημασία. Αυτός ο διαγωνισμός δείχνει ότι τα μηνύματα σχετικά με την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει απαραίτητα να είναι κατασταλτικά και ότι μπορεί πράγματι να είναι διασκεδαστικά και ευχάριστα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βελτιωθεί η κατανόηση του προβλήματος από τη νέα γενιά καταναλωτών της ΕΕ.»

Ο διαγωνισμός «ΓΝΗΣΙΑ ψεύτικα» διεξάχθηκε σε όλη την ΕΕ από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2010 και απευθυνόταν στους μαθητές ηλικίας από 10 έως 15 ετών. Δόθηκε η ευκαιρία σε νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη να παραγάγουν αφίσες, σύντομα βίντεο, παιχνίδια, γελοιογραφίες ή άλλο εκπαιδευτικό υλικό που τονίζουν τις συνέπειες της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας. Εναλλακτικά, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να σχεδιάσουν τον καλύτερο λογότυπο για το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας.

Υποβλήθηκαν εκατοντάδες εργασίες από όλη την Ευρώπη, από τις οποίες μια ανεξάρτητη επιτροπή επέλεξε τις επιτυχείς εργασίες.

  • Οι νικητές στην 1η κατηγορία για τον καλύτερο «Λογότυπο/Αφίσα» για το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας, που θα εμφανίζεται σε όλο το μελλοντικό υλικό του παρατηρητηρίου, ήταν:

1η θέση – 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας (Ελλάδα)·

2η θέση – IES Sabinar-Roquetas de Mar (Almería, Ισπανία)·

3η θέση – Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Πολωνία).

  • Οι νικητές στη 2η κατηγορία για το καλύτερο «Βίντεο» ήταν:

1η θέση – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Ουγγαρία)·

2η θέση – Gymnázium Nymburk (Τσεχική Δημοκρατία)·

3η θέση – Gimnazjum w Jasienicy (Πολωνία).

Τα βραβεία περιλάμβαναν εξοπλισμό υπολογιστών για τα σχολεία, κονσόλες, παιχνίδια, αθλητικά ενδύματα και εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά.

Όλοι οι νικητές προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου τους απένειμαν τα βραβεία τους διακεκριμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Edit Herczog, Bill Newton Dunn και Andreas Schwab) και ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος Michel Barnier. Η σχεδιάστρια μόδας και πρώην μοντέλο Yasmin Le Bon, ο αντιπρόεδρος της Unifab Philipe Lacoste και ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Alain Chamfort ήταν επίσης παρόντες για να συγχαρούν τα βραβευόμενα σχολεία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek έκανε μια σημαντική εμφάνιση στην έκθεση παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Παραποίηση/απομίμηση και πειρατεία

Κατά την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια έκρηξη της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας έχει καταστεί ένα από τα πιο καταστροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Πριν από είκοσι χρόνια, η παραποίηση/απομίμηση μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόβλημα το οποίο αφορούσε κυρίως τους κατασκευαστές ενδυμάτων μόδας, ορολογιών και ακριβών τσαντών. Σήμερα όμως, οι παραποιητές/απομιμητές έχουν διευρύνει την παραγωγή τους που περιλαμβάνει όχι μόνο προϊόντα παραποίησης/απομίμησης όπως ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και παιχνίδια, αλλά και φάρμακα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι διεθνείς συναλλαγές προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2007. Το 2008, οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΕΕ εντόπισαν περισσότερα από 178 εκατομμύρια παραποιημένα και πειρατικά είδη. Συγκριτικά, πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις 79 εκατομμυρίων ειδών το 2007. Ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες έλαβαν μέτρα τα τελωνεία αυξήθηκε για έκτο κατά σειρά έτος.

Το παρατηρητήριο

Το παρατηρητήριο παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 με σκοπό να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των δημόσιων διοικήσεων και των καταναλωτών για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας. Το παρατηρητήριο λειτουργεί ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών για τις τεχνικές επιβολής της νομοθεσίας. Το παρατηρητήριο είναι κεντρικό σημείο αναφοράς καθοριστικής σημασίας για τη συγκέντρωση, την παρακολούθηση και την αναφορά βασικών δεδομένων και πληροφοριών που θα βελτιώσουν τις γνώσεις της ΕΕ για τους κινδύνους της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_en.htm

MEMO/10/272


Side Bar