Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/785

Брюксел, 23 юни 2010 г.

Права върху интелектуалната собственост: Парламентът и Комисията присъждат награди на победителите в конкурса „Истински фалшификати“

Комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние и членове на Европейския парламент наградиха днес победителите от училищния конкурс „Истински фалшификати“. Конкурсът за лого на Европейската обсерватория за фалшифицирането и пиратството или за плакати, късометражни филми, игри и други материали, посветени на фалшифицирането и пиратството, бе обявен от Европейския парламент и Европейската комисия. Този конкурс бе първа стъпка от мащабна кампания за привличане на общественото внимание, която Европейският съюз поде с цел информиране на европейците за опасностите от фалшифицираните и пиратските стоки и вредните последици от тях за потребителите и за икономиката. Победителите бяха поканени на церемония по връчване на наградите в Европейския парламент в Брюксел.

Комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви: „Със задоволство отбелязвам, че младото поколение показа голям интерес за участие в този конкурс. Всеки, независимо от възрастта си, може да допринесе с нещо в борбата срещу търговията с фалшифицирани и пиратски стоки, която застрашава безопасността ни, както и личното и икономическото ни здраве. Разработването на съвместни инициативи като тази е от изключително значение за борбата с това вредно явление. Повишаването на осведомеността и образоването на младите хора относно опасностите от купуване и използване на фалшифицирани продукти е от основна важност. Този конкурс показва, че посланията относно защитата и прилагането на правата върху интелектуалната собственост не трябва непременно да бъдат заплашителни, а могат да бъдат поднесени по забавен и ангажиращ начин. Така новото поколение европейски потребители ще придобият по-непосредствена представа и разбиране.“

Конкурсът „Истински фалшификати“ се проведе в целия Европейски съюз в периода от март до юни 2010 г. и бе насочен към учениците на възраст от 10 до 15 години. На младежите от цяла Европа бе дадена възможност да изготвят плакати, кратки видеофилми, игри, комикси или други образователни материали, които показват последиците от фалшифицирането и пиратството. Като алтернативен вариант участниците можеха да създадат лого на Европейската обсерватория за фалшифицирането и пиратството.

Получени бяха стотици кандидатури от цяла Европа, най-добрите от които бяха подбрани от независимо жури.

  • Победителите в първата категория за най-добро лого/плакат на Европейската обсерватория за фалшифицирането и пиратството, което ще бъде използвано за всички бъдещи материали на обсерваторията, са:

Първо място — Първа гимназия в Триандрия (Гърция);

Второ място — IES Sabinar-Roquetas de Mar (Алмерия, Испания);

Трето място — Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 im. Orła Białego w Słupsku (Полша).

  • Победителите във втората категория за най-добро видео са:

Първо място — Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Унгария);

Второ място — Gymnázium Nymburk (Чешка република);

Трето място — Gimnazjum w Jasienicy (Полша).

Наградите включват компютърно оборудване за училищата, конзоли, игри, спортни облекла и образователни материали за деца.

Всички победители бяха поканени в Брюксел, където наградите им бяха връчени от видни евродепутати (Edit Herczog, Bill Newton Dunn и Andreas Schwab) и от комисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Модният дизайнер и бивш модел Ясмин Ле Бон, заместник-председателят на „Unifab“ Филип Лакост и изпълнителят и автор на песни Ален Шамфор също бяха сред присъстващите и поздравиха наградените училища. Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек присъства на изложбата, посветена на фалшифицираните и пиратските стоки, организирана по време на събитието.

Фалшифициране и пиратство

През изминалите десет години рискът от фалшифициране и пиратство в глобален мащаб се превърна в един от най-сериозните проблеми за световната търговия. Преди 20 години на фалшифицирането може да се е гледало като на проблем главно за производителите на мода, часовници и скъпи чанти. Днес обаче производителите на фалшифицирани стоки са разширили продукцията си, като в нея се включват фалшиви електроуреди, автомобилни части и играчки, а също и лекарства. Според последни данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обемът на международната търговия с фалшифицирани и пиратски стоки се изчислява на 250 млрд. USD през 2007 г. През 2008 г. митническите служители на ЕС са заловили над 178 милиона фалшифицирани и пиратски стоки. За сравнение, конфискуваните през 2007 г. стоки са 79 милиона. За шеста поредна година нараства броят на случаите, в които митниците са предприели мерки.

Обсерваторията

Създадена от Европейската комисия през 2009 г., Обсерваторията за фалшифицирането и пиратството цели подобряване на сътрудничеството между промишлеността, публичната администрация и потребителите в борбата срещу фалшифицирането и пиратството. Обсерваторията служи като платформа за обмен на практически опит, повишаване на общественото внимание и споделяне на най-добри практики за техниките на правоприлагане. Тя е основен източник за събиране, наблюдение и докладване на важни данни и информация за подобряване на познанията на ЕС относно опасностите от фалшифицирането и пиратството.

Допълнителна информация:

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/real_fake_competition_en.htm

MEMO/10/272


Side Bar