Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/734

Brüsszel, 2010. június 15.

1 milliárd EUR összegű uniós élelmiszerfinanszírozási eszköz: már 222 projekt és 50 millió kedvezményezett a szegény országokbeli éhség elleni küzdelemben

Az Európai Unió egy milliárd eurós élelmiszerfinanszírozási eszközének elfogadása óta eltelt másfél év alatt több mint 500 millió euró került kifizetésre és a források 97 %-át már le is kötötték. Az eszköz ezzel gyors és hatékony választ adott az élelmiszerellátás bizonytalanságának kezelését illetően. A Bizottság a mai napon tájékoztató füzetet tesz közzé az élelmiszerfinanszírozási eszköz felhasználásáról, amelyben rávilágít arra, hogy az eszköznek köszönhetően világszerte mintegy 50 millióan részesülnek támogatásban, és az eredmények sem váratnak tovább magukra. Mivel az Európai Bizottság számos kiemelkedő javaslattal ugyanakkor korlátozott költségvetéssel áll szemben, más adományozókat is felkér az újonnan indított projektbörze (Food Facility Auction Floor) keretében megvalósítandó projektek finanszírozására.

„Elfogadhatatlan, hogy emberek még ma is éheznek és az élelmiszerellátás bizonytalanságával küzdenek. Európa az EU élelmiszerfinanszírozási eszköze révén gyors és hatékony választ tudott adni a fejlődő országok élelmiszerválságára. A Bizottság kötelezettségvállalásaihoz tartva magát támogatásával jelentős hatást gyakorolt a szükséget szenvedő országokban. Több mint 50 millióan – számos kisbirtokos termelőt beleértve – részesültek már segélyeinkben, és ez a szám még nőni fog” nyilatkozta Andris Piebalgs uniós fejlesztési biztos.

A 2008-as magas globális élelmiszerárakra adott gyors válaszként az EU 2008 decemberében 1 milliárd eurós élelmiszerfinanszírozási eszközt hagyott jóvá, mely eszköznek köszönhetően 50 fejlődő országban képes gyorssegélyt biztosítani, ezzel is csökkentve az élelmiszerellátás bizonytalanságát.

Kézzelfogható gyakorlati eredmények

A helyszíni intézkedések 2009 elején kezdődtek, és az 50 közül már számos célországban eredmények is tapasztalhatóak.

A mezőgazdasági termelők Pakisztánban az elmúlt két év során kevesebbet tudtak termelni a magas vetőmag- és műtrágyaárak miatt, miközben az élelmiszerárak a szárazság következtében is emelkedtek. Az idei évben a termelők véget tudtak vetni e szakadatlan visszaesésnek az EU, az Élelmezési Világprogram (WFP) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által támogatott, az uniós élelmiszerfinanszírozási eszköz keretében megvalósult közös projekt segítségével. 23 000 pakisztáni termelő 400 kg búzaadományt kapott a WFP-től, amivel elkerülhetik további eladósodásukat és átvészelhetik az aratást megelőző szűkös időszakot.

Az EU és az UNICEF Nigériában az élelmiszerfinanszírozási eszköz keretében 2009-ben partnerséget indított 65 000 öt éves kor alatti, akut alultápláltságban szenvedő gyermek táplálkozási gyógyközpontokban történő kezelésére.

Az élelmiszerfinanszírozási eszköz tette lehetővé, hogy Guatemalában 14 000 kisbirtokos földművelő család kaphatott műtrágyát.

Hosszú távra szóló és hatékony kötelezettségvállalás

Az Európai Bizottság ez idáig az eszköz keretében rendelkezésre álló források 97 %-át kötötte le, és a fennmaradó források is hamarosan lekötésre kerülnek. A legutóbbi finanszírozási határozatot 2010. áprilisában fogadták el 145,3 millió EUR értékben.

A bejáratott finanszírozási csatornák igénybevétele és az összes érintett ügynökséggel és kormánnyal való kitűnő együttműködés tette lehetővé az eszköz gyors végrehajtását. A részt vevő nemzetközi szervezetek közötti együttműködés sikerében kulcsfontosságú volt az Európai Bizottság vezető szerepe, és ennek köszönhető az is, hogy nem kellett újabb bürokratikus szervezeteket vagy vertikális vagyonkezelői alapokat létrehozni.

Projektbörze

Az Európai Bizottság az élelmiszerfinanszírozási eszköz keretében 2009-ben pályázati felhívást tett közzé. Nagyon sok pályázat érkezett be, ezért az Európai Bizottság tájékoztató füzetet állított össze, amelyben a befektetők és a projekt fejlesztői közötti összhang elősegítése céljából ismertette a legjobb, indulásra kész 84 minőségi projektet. Az Európai Bizottság a projektbörzével, vagyis azzal, hogy elérhetővé tesz finanszírozásra közvetlenül készen álló projekteket, a segélyhatékonyságról szóló accrai cselekvési program értelmében a költséghatékonyságot, a koherenciát és a koordinációt kívánja növelni.

Előzmények

Az 1 milliárd EUR összegű uniós élelmiszerfinanszírozási eszköz forrást biztosít a mezőgazdasági inputanyagokhoz való hozzáférés javításához, a legsebezhetőbb emberek biztonsági hálóit összefogó programok további működtetéséhez, valamint a mikrohitelek, a befektetések, a felszerelések, az infrastruktúra és a képzés támogatásához.

A források nagy része az ENSZ gyorsan emelkedő élelmiszerárakkal foglalkozó magas szintű munkacsoportjában részt vevő nemzetközi szervezetek közreműködésével ér célba.

További információ az uniós élelmiszerfinanszírozási eszköz kapcsán:

Új tájékoztató füzet:

Élelmiszerfinanszírozási eszköz – az Európai Unió gyors válasza:

http://ec.europa.eu/europeaid/infopoint/publications/europeaid/documents/184a_foodfacility_en.pdf

Kisfilm az uniós élelmiszerfinanszírozási eszközről:

http://www.dailymotion.com/video/xdlh9c_eu-food-facility-en_news

Az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos közösségi szakpolitikákról és stratégiákról részletesebben a következő internetcímeken olvashat:

http://ec.europa.eu/europeaid/how/finance/food-facility_en.htm

http://ec.europa.eu/europeaid/what/food-security/index_en.htm

http://ec.europa.eu/development/icenter/repository/COMM_PDF_COM_2010_0127_EN.PDF

Tájékoztató füzet a projektbörzéről:

http://ec.europa.eu/europeaid/infopoint/publications/europeaid/documents/185a_foodfacility_auction_floor_en.pdf

„A fejlődő országoknak az élelmezésbiztonsági kihívások kezeléséhez nyújtott segítségre irányuló Uniós szakpolitikai keretről” szóló közlemény:

IP/10/404


Side Bar