Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN

IP/10/712

Brüsszel, 2010. június 9.

Nem hivatalos bizottsági látogatás Magyarországon

Az Európai Bizottság szolgálatai, szorosan együttműködve a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel, június 7-9. között látogatást tettek Budapesten, hogy nem hivatalos megbeszéléseket folytassanak a soron következő kormánnyal. A látogatás során megállapítást nyert, hogy a hatóságok 2010 vonatkozásában elkötelezettek a korábbi megállapodással összhangban álló, a GDP 3,8%-ában rögzített államháztartási hiánycél mellett, továbbá szükség esetén szándékukban áll korrekciós intézkedések bevezetése is. A következő felülvizsgálat július elejére végére várható, ennek keretében részletekbe menően kerül sor hivatalos tárgyalásokra a szóban forgó intézkedésekre és egyéb szakpolitikai lépésekre vonatkozóan.

"Roppant örömömre szolgál, hogy a hatóságok egyrészt a túlzott hiány esetén követendő eljárás kapcsán a Tanács ajánlását figyelembe véve, valamint a fizetési mérleghez nyújtott uniós támogatás vonatkozásában született megállapodást szem előtt tartva kötelezték el magukat az államháztartási hiánycél mellett, másrészt hogy szükség esetén készek korrekciós intézkedések bevezetésére." – nyilatkozta Olli Rehn biztos. "Meggyőződésem, hogy ez a lehető legjobb stratégia, ha biztosítani kívánjuk, hogy a magyar gazdaság továbbra is fenntartható pályán maradjon."

A nem hivatalos látogatás során áttekintették a gazdasági helyzetet és megbeszéléseket tartottak a kormány 2010-es és hosszú távú szakpolitikai elképzeléseiről. A hatóságok 2010-re vonatkozó, a GDP 3,8%–ára rúgó államháztartási hiánycél melletti elkötelezettsége – ami összhangban áll az EU és az IMF által támogatott program megállapodásaival – kedvező fogadtatást váltott ki, akárcsak a hatóságok szándéka, miszerint megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a célokat elérjék. A következő felülvizsgálat július elejére várható, ennek keretében részletekbe menően kerül sor hivatalos tárgyalásokra a szóban forgó intézkedésekre és a programra vonatkozóan. Az egyeztetések során kitérnek azokra a további intézkedésekre, melyek révén biztosítható, hogy a kötelezettségvállalásoknak megfelelően 2011-ben a hiány a GDP 3%-a alá csökkenjen, valamint hogy a magyar gazdaság fenntartható pályán maradjon.

A Bizottság szolgálatai továbbra is figyelemmel kísérik a magyarországi helyzetet, nem csupán a középtávú uniós segítség szempontjából, hanem a Stabilitási és Növekedési Paktum értelmében a rendszeres uniós költségvetési felügyelet révén is.

Magyarországnak eddig a fizetési mérleg javítását célzó 6,5 milliárd euró uniós kölcsön három részletét folyósították: 2008. december 9-én és 2009. március 26-án két-két milliárd eurót, 2009. július 6-án pedig további 1,5 milliárd eurót. Az előző felülvizsgálatok befejeztével 2009 novemberében és 2010 februárjában a kedvezőbb finanszírozási feltételeknek köszönhetően Magyarország nem tartott igényt az EU illetve az IMF támogatására. Az EU-támogatás kinnlevő összege (legfeljebb 1 milliárd euró) továbbra is lehívható, és szükség esetén, a szakpolitikai feltételeknek megfelelően, kifizethető. Az EU-támogatást kétéves periódusra nyújtják, az időszak 2010. november 3-án jár le.

A Bizottság részéről a szakmai felülvizsgálatot Matthias Mors, a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (ECFIN) megbízott igazgatója és Barbara Kauffmann, az ECFIN Magyarországgal foglalkozó csoportjának vezetője irányította.


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website