Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/704

Brüsszel, 2010. június 9.

Digitális menetrend: Kroes európai biztos dicsérte a mobilszolgáltatók gyermekek biztonsága érdekében végzett munkáját, és további figyelemfelkeltő akciókat szorgalmaz szülők számára

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Neelie Kroes üdvözölte a mobiltelefon-szolgáltatók által a mobiltelefont használó gyermekek biztonsága terén elért eredményeket, ám egyben figyelemfelkeltő kampányok indítását sürgette a szülők számára azokkal az új veszélyekkel kapcsolatban, amelyek a gyermekekre az „okostelefon” használata során várnak (ilyen például az internet felnőtteknek szóló tartalmához való könnyebb hozzáférés). A mobiltelefon-ágazat kereskedelmi testületének, a GSM Associationnek nemrég közzétett jelentése kimutatta, hogy az Európai Bizottság által 2007-ben tető alá hozott Európa-szintű önkéntes megállapodás intézkedéseit (see IP/07/139) 91 vállalat alkalmazza jelenleg nemzeti szinten. Ma 25 tagállamban létezik európai normákon alapuló nemzeti önszabályozó kódex, ami azt jelenti, hogy az európai mobil előfizetők 96%-a profitál a megállapodás vívmányaiból.

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Neelie Kroes a következőképpen nyilatkozott: „Az európai digitális menetrend egyik kulcsfeladata a fiatalok biztonságának garantálása az internethasználat során, ezért örülök, hogy a ma nyilvánosságra hozott jelentés azt mutatja, hogy a mobiltelefon szolgáltatók komolyan veszik a felelősségüket. Továbbra is kérem azonban a szolgáltatókat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy minden korosztály tudatában legyen a veszélyeknek, és ha szükséges, lépjenek közbe, hiszen például a szülők gyakran nem képesek a fiatalabb generációkhoz hasonló ütemben lépést tartani a legújabb fejlesztésekkel.”

A mobiltelefon-ágazattal kapcsolatos új jelentés rávilágít arra, hogy jelentős előrelépés történt annál a 83 mobilszolgáltató vállalatnál, amely aláírta az Európai Bizottság által 2007 februárjában beterjesztett, a fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon-használatáról szóló európai keretmegállapodást. Ezek a szolgáltatók a mobiltelefon-előfizetők 96%-át fedik le EU-szerte. További 8 vállalat nemzeti magatartáskódexet írt alá.

Összességében a mobilszolgáltatók jelentős előrelépést tettek a 2007-es kódex által meghatározott négy kiemelt cselekvési területen:

  • A szolgáltatók a gyerekek felnőtteknek szánt tartalmakhoz való hozzáférését ellenőrző intézkedéseket léptettek életbe. Lettországban a mobilszolgáltatók például ellenőrzik a vásárlók életkorát, és a szülőknek lehetőségük van letiltani gyermekük mobiltelefon hozzáférését külön díj felszámolása nélkül is.

  • A szolgáltatók dolgoznak a mobiltelefonokon elérhető kereskedelmi tartalmak osztályozási rendszerének kialakításán. Az olasz szolgáltatók színkódokkal különböztetik meg a mindenkinek szóló, a gyermekeknek szánt, a kizárólag felnőtt jelenlétében látogatható, és a csak felnőtteknek ajánlott tartalmakat.

  • Számos mobil szolgáltató készített oktatóanyagokat, és szervez figyelemfelkeltő kampányokat a biztonságos mobilhasználatról. Az Egyesült Királyságban a szolgáltatók egy külön website-ot fejlesztettek ki ebben a témában, valamint útmutatókat, pledge cardokat, DVD-ket és brosúrákat készítettek. A máltai szolgáltatók 24 órás ingyenes tanácsadó vonalat üzemeltetnek.

  • A cseh és szlovák mobilszolgáltatók is javában dolgoznak a mobil hálózatokon megjelenő illegális tartalmak kiszorításán, letiltva az ilyen tartalmú website-okhoz való hozzáférést.

A jelentés azt is kimutatta, hogy számos nemzeti kódex előírásai még az EU keretmegállapodás célkitűzéseinél is tovább mennek. Magyarországon jelenleg a gyermekközönséget célzó marketing etikai kódexén dolgoznak, az Egyesült Királyságban pedig egy hasonló gyakorlati kódex készült a helymeghatározó szolgáltatások felügyeletére. Visszajelzések olyan gyermekvédelmi szervezetektől, mint a dán Save the children, a magyar Nemzetközi Gyermekvédelmi Szolgálat vagy a spanyol Protegeles szintén azt mutatják, hogy a nemzeti magatartási kódexek közelebb hozták a mobilszolgáltatókat a nonprofit szektorhoz.

Néhány EU-tagállamban azonban az érdekelt szervezetek nagyobb elvárásuknak adtak hangot a mobilszolgáltatók felé a kockázatokról és a gyorsan változó mobil internet kérdéseiről szóló szülői tájékoztatással kapcsolatban. A lett Children’s Fund például jelezte, hogy bár a legfiatalabb mobilfelhasználók tudatában voltak a lehetséges kockázatoknak és rendelkeztek a megfelelő információkkal, végül a szüleikhez fordultak tanácsért és segítségért, amikor ténylegesen szembesültek egy-egy problémával.

Az Európai Bizottság európai digitális menetrendjének kiemelt célkitűzése a gyermekek biztonságos internethasználatáról való gondoskodás – legyen szó számítógépről vagy mobiltelefonról (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200). A fiatalabb generációk számára különösen vonzó internetes szolgáltatásoknak (pl. közösségi hálózatok, mobiltelefon szolgáltatók) 2013-ig további önszabályozó intézkedéseket kell kidolgozniuk a gyermekek biztonságos internethasználatával kapcsolatban.

Az EU Biztonságosabb internet programjának köszönhetően, a legtöbb uniós tagállamban létezik olyan segélyhívó szám, amelyen be lehet jelenteni a káros internetes tartalmakat, és az iskolákban is szerveznek előadásokat a biztonságos internethasználatról. Ezeket a kezdeményezéseket továbbra is ösztönözni kell, hogy fokozhassák erőfeszítéseiket a következő években.

Előzmények

A fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon használatáról szóló európai keretmegállapodás a Bizottság biztonságos mobilhasználatról szóló 2006-os társadalmi vita eredményeit foglalja össze (lásd IP/06/1059).

Az európai keretmegállapodás aláírói:

http://www.gsmeurope.org/documents/List_of_signatories_Dec_09.pdf

Ma minden tagállamban létezik magatartási kódex, kivéve Észtországot és Finnországot, ahol a nemzeti szintű egyeztetések folyamatban vannak.

GSMA legutóbbi jelentésével kapcsolatos további információk: http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/self_reg/phones/index_en.htm

A Biztonságosabb internet program (2009-2013):

http://ec.europa.eu/saferinternet


Side Bar