Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/659

Brüsszel, 2010. június 2

Éghajlatváltozás: Hedegaard biztos üdvözli, hogy az Európai Unióban immár az ötödik egymást követő évben csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ma közzétette legújabb kibocsátásleltárát, amelyből kiderül, hogy az EU-ban kibocsátott üvegházhatást okozó gázok mennyisége 2008-ban, a Kiotói Jegyzőkönyv szerinti első kötelezettségvállalási időszak első évében ismét jelentősen mérséklődött. Connie Hedegaard európai éghajlat-politikai biztos üdvözölte a hírt. Ezzel immár az ötödik egymást követő évben könyvelhetünk el csökkenést. A 2008. évi (ez a legutóbbi év, amelyről teljes körű adataink vannak) kibocsátásleltár szerint az Európai Unió tizenöt korábbi tagállamában (EU-15) 0,6%-os gazdasági növekedés mellett a kibocsátás 1,9%-kal csökkent 2007-hez képest. Ezzel az EU-15 kibocsátása 6,9%-kal van a bázisév (a legtöbb esetben az 1990. év) szintje alatt. Az EU-15 így közelebb került ahhoz, hogy a 2008-tól 2012-ig tartó kötelezettségvállalási időszakban – a Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt céljának megfelelve – kibocsátását a bázisévihez képest átlagosan 8%-kal csökkentse. Mind a huszonhét EU-tagállamot (EU-27) figyelembe véve 2%-os visszaesés volt tapasztalható, ami azt jelenti, hogy a kibocsátás 11,3%-kal volt kisebb az 1990. évinél.

Hedegaard biztos kijelentette: „A 2012 utáni időszakra vonatkozó globális éghajlat-változási egyezmény folyamatban lévő tárgyalásai miatt is nagyon fontos, hogy Európa megmutassa: képes teljesíteni a Kiotói Jegyzőkönyvben tett vállalásait. Az elmúlt öt évben elért jelentős kibocsátásmérséklés világosan mutatja a kötelező célok hasznosságát. Ugyanakkor azonban 2008 csupán az első éve volt a kiotói kötelezettségvállalási időszaknak, ezért a 2008–2012-re kitűzött célok teljesítése érdekében valamennyi tagállamnak folytatnia kell erőfeszítéseit.”

Hozzátette: „A 2008-ban tapasztalt csökkenés nemcsak a pénzügyi válságnak tudható be, hanem annak a sok-sok ambiciózus szakpolitikai intézkedésnek is, amelyet az EU és a tagállamok az elmúlt években tettek, és amelynek kedvező hatásai egyre nyilvánvalóbbak. Az a vállalásunk, hogy az Európai Unió területén az 1990-es szinthez képest 2020-ig legalább 20%-kal, 2050-ig pedig 80–95%-kal csökkentsük kibocsátásunkat, azt jelenti, hogy a kis szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésnek a jövőben is feltétlenül folytatódnia kell.”

Csökkenő kibocsátás növekvő gazdaság mellett

Azzal, hogy a 0,6%-os gazdasági növekedés ellenére 2008-ban a 2007. évihez képest 1,9%-kal kisebb volt az EU-15 kibocsátása, az Európai Unió ismét bebizonyította, hogy a gazdaság bővülése együtt járhat a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításával.

Az EU-27 kibocsátása 2007-hez képest 2%-kal mérséklődött, így 11,3%-kal került az 1990. év és 14,3%-kal a bázisév (amely néhány tagállam esetében eltér 1990-től) szintje alá.

A Kiotói Jegyzőkönyv az EU-27-re vonatkozóan nem tartalmaz külön kibocsátáscsökkentési célkitűzést, hiszen akkoriban az EU-nak még csak tizenöt tagállama volt. Ugyanakkor az Unió tizenkét azóta csatlakozott tagállamának mindegyikére vonatkoznak külön kiotói kötelezettségvállalások, amelyek értelmében ezeknek a tagállamoknak a bázisév szintjéhez képest 6, illetve 8%-kal kell mérsékelniük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – Ciprus és Málta kivételével, rájuk ugyanis nem vonatkozik ilyen célérték.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének hatálya alá tartozó összes létesítmény hitelesített kibocsátásadata 2,12 milliárd tonna szén-dioxid-egyenérték volt, ami az EU összkibocsátásának mintegy 43%-át teszi ki. A kibocsátáskereskedelmi rendszerbe tartozó kibocsátás 2008-ban 3,06%-kal volt kisebb, mint 2007-ben. (A kibocsátáskereskedelmi rendszer hatálya alá tartozó kibocsátás 2009-ben további 11,6%-kal esett vissza, lásd IP/10/576).

Az adatokat az Európai Környezetvédelmi Ügynökség állította össze, majd továbbította az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének (UNFCCC) titkárságához.

További információk:

az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján: www.eea.europa.eu,

a mellékletben található táblázatban.

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Side Bar