Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/650

Bruxelles, 2 iunie 2010

Regiunea Sahel: ajutor umanitar suplimentar în valoare de 24 de milioane €

Comisia a decis astăzi să aloce o sumă suplimentară de 24 de milioane € care urmează să fie folosită pentru a veni în ajutorul a peste șapte milioane de persoane vulnerabile din Niger, Ciad, Burkina Faso și nordul Nigeriei, afectate de criza alimentară. Noile fonduri vor permite finanțarea mai multor operațiuni în sectoarele nutriției și sănătății. Printre acestea se numără programele generale de alimentație complementară, depistarea și tratarea malnutriției acute la copii, accesul gratuit la servicii de sănătate în cazuri de urgență și servicii de sănătate mobile pentru populațiile de păstori.

Comisarul pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacție în situații de criză, Kristalina Georgieva, a afirmat: Prezența permanentă în regiune a experților în domeniul ajutorului umanitar din cadrul ECHO a ajutat la identificarea semnalelor de alertă timpurie privind riscurile și posibila amploare a crizei alimentare. În prezent, este clar că situația din regiunea Sahel se deteriorează. Prin această finanțare suplimentară în valoare de 24 de milioane €, Comisia face în continuare dovada angajamentului său de a acționa din timp pentru a limita impactul penuriei de alimente și de a încerca să prevină o reizbucnire a crizelor majore care au afectat grav regiunea Sahel în ultimele decenii. Voi vizita, în curând, unele dintre proiectele pe care le finanțăm pentru a evalua eficacitatea răspunsului nostru umanitar și pentru a asigura că asistența pe care o oferim este utilizată în modul cel mai eficient posibil în sprijinul persoanelor în dificultate.

Asistența suplimentară aprobată astăzi va finanța acordarea de asistență alimentară de urgență în timpul „perioadei de foamete” dintre recolte și furnizarea de semințe în vederea pregătirii principalului sezon agricol din 2010. Asistența alimentară de urgență va fi acordată în contextul recomandărilor prezentate în Comunicarea privind asistența alimentară umanitară, adoptată de Comisie în luna martie. (A se vedea IP/10/404).

Principalii beneficiari ai acestei noi finanțări sunt categoriile cele mai vulnerabile ale populației, care nu sunt vizate încă de operațiunile umanitare existente. Se va acorda în continuare prioritate copiilor cu vârsta sub 5 ani care suferă de malnutriție acută, precum și femeilor însărcinate și celor care alăptează. De la sfârșitul anului 2009, experții umanitari ai Comisiei au colaborat strâns cu partenerii umanitari, în special cu agențiile ONU, pentru a evalua nevoile și pentru a propune un răspuns adecvat la criză.

Context

Pentru numeroase gospodării vulnerabile, criza a fost consecința unei conjuncturi de ploi neobișnuite care au avut drept rezultat recolte proaste. Această combinație de factori a agravat situația deja dificilă provocată de prețurile alimentelor care au rămas ridicate și de oportunitățile limitate de câștigare a unui salariu. În prezent, se estimează că, numai în Niger și Ciad, până la 10 milioane de persoane au nevoie de asistență de urgență pentru a supraviețui actualei perioade de foamete, care va dura până la următoarea recoltă din noiembrie. Potrivit estimărilor privind deficitul de producție alimentară provocat de ploile neobișnuite de la sfârșitului anului 2009, Niger se confruntă cu un deficit de peste 30%, iar Ciad cu un deficit de peste 34%. Atât guvernul nigerian, cât și cel al Ciadului au declarat stare de urgență și au solicitat asistență internațională. UNICEF estimează că în regiunea Sahel malnutriția și cauzele conexe provoacă în fiecare an 300 000 de morți în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Pentru mai multe informații privind ajutorul umanitar al Comisie, consultați site-ul:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm


Side Bar