Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/650

Brüsszel, 2010. június 2

Száhel-övezet: További 24 millió EUR humanitárius segítségnyújtási célokra

A Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy további 24 millió euróval segíti a Nigériában, Csádban, Burkina Fasoban és Észak-Nigériában az élelmiszerválság sújtotta több mint 7 milliós népességet. Az új összegnek köszönhetően további műveletek finanszírozása válik lehetővé az élelmezési és egészségügyi ágazatokban. Ide sorolhatók a további általános élelmezési programok, a gyermekek akut alultápláltságának szűrése és kezelése, a sürgősségi egészségügyi ellátás ingyenes igénybevétele, valamint a mozgó orvosi szolgálat az állattenyésztő népesség számára.

Kristalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos véleménye szerint: „Az ECHO humanitárius segítségnyújtás terén működő szakértői régióbeli folyamatos jelenlétükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az élelmiszerválságok veszélyeire és esetleges kiterjedésére vonatkozóan korai figyelmeztetéseket adjanak ki. Mára világossá vált, hogy a Száhel-övezet helyzete romlóban van. A Bizottság a 24 millió eurós pótlólagos támogatással megerősíti kötelezettségvállalását, amely az élelmiszerhiány hatásának enyhítése érdekében idejekorán történő fellépésekből, továbbá az – elmúlt évtizedekben a Száhel-övezetet keményen sújtó – súlyos válsághelyzetek megismétlődésének kiküszöböléséből áll. Humanitárius tevékenységeink hatékonyságának értékelése céljából hamarosan jómagam is meg fogok látogatni néhány általunk finanszírozott projektet, amivel biztosítani kívánom továbbá, hogy segítségnyújtási fellépéseink a leghatékonyabb módon szolgálják a szükséghelyzetben lévők javát.”

A ma jóváhagyott kiegészítő segítségnyújtás finanszírozza majd a betakarítások közötti éhezési időszak során nyújtott sürgősségi élelmiszersegélyt, illetve a 2010. évi mezőgazdasági főidény előkészítéseként a vetőmagok biztosítását. A sürgősségi élelmiszersegélyezés figyelembe veszi a Bizottság által 2010 márciusában elfogadott, humanitárius élelmiszersegélyről szóló közlemény ajánlásait. (Lásd IP/10/404)

Az új finanszírozás legfőbb kedvezményezettjei közé az eddigi humanitárius műveletek hatósugara alá még nem tartozó, leginkább veszélyeztetett népesség tartozik. Az öt év alatti akut alultápláltságban szenvedő gyermekek, a terhes nők és a szoptató anyák továbbra is elsőbbséget élveznek. A szükségletek feltérképezése és válság esetén megfelelő válaszok felkínálása céljából a humanitárius segítségnyújtás területén tevékenykedő bizottsági szakértők 2009 vége óta szorosan együttműködnek a humanitárius partnerekkel, különösen az ENSZ szervezeteivel.

Előzmények

A csapadékhiány és az abból adódó gyenge termés miatt veszélyeztetett családok tömege került válságos helyzetbe. E tényezők együttesen tovább súlyosbították a tartósan magas élelmiszerárak és a korlátozott kereseti lehetőségek miatt már amúgy is nehéz helyzetet. A legújabb becslések alapján csak Nigériában és Csádban akár 10 millió embernek lenne szüksége sürgősségi segélyre, hogy túlélje a jelenlegi, a novemberi betakarításig tartó éhezési időszakot. Az élelmiszer-termelés terén a 2009 végi szárazságra visszavezethető hiány Nigériában több mint 30 % és Csádban több mint 34 %. Mind Nigéria mind pedig Csád kormánya kihirdette a szükségállapotot és nemzetközi segítségnyújtásért folyamodott. UNICEF-becslések szerint a Szahel-övezetben évente 300 000 öt év alatti gyermek veszti életét alultápláltság és ahhoz kapcsolódó okok következtében.

Bővebb információk a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó bizottsági politikával kapcsolatban:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm


Side Bar