Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/650

Брюксел, 2 юни 2010 г.

Региона на Сахел: допълнителни 24 млн. EUR за хуманитарна помощ

Днес Комисията реши да предостави допълнителни 24 млн. EUR, които да бъдат използвани за подпомагане на повече от седем милиона души в уязвима ситуация, засегнати от хранителна криза в Нигер, Чад, Буркина Фасо и северна Нигерия. Новите средства ще позволят финансирането на повече операции в секторите на храненето и здравеопазването. Това включва общи допълнителни програми за изхранване, установяване и лечение на острата степен на недохранване при децата, свободен достъп до здравни услуги за спешни случаи и предоставяне на мобилни здравни услуги за пастирското население.

Комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви: „Постоянното присъствие на експертите по хуманитарна помощ на ECHO в региона позволи рисковете и възможният мащаб на хранителната криза да бъдат предвидени на ранен етап. Понастоящем е ясно, че ситуацията в региона на Сахел се влошава. С допълнителните средства от 24 млн. EUR Комисията продължава да демонстрира своя ангажимент за предприемане на действия на ранен етап с цел намаляване на отражението от хранителния недостиг и за полагане на усилия за избягване на повторното възникване на острите кризи, които засегнаха сериозно региона на Сахел през последните десетилетия. Скоро ще посетя някои от проектите, които финансираме, за да направя оценка на ефективността на хуманитарната ни реакция и за да гарантирам, че нашата помощ се използва по най-ефикасния начин в полза на нуждаещите се.“

Одобрените днес допълнителни средства ще се използват за финансиране на предоставянето на спешна хранителна помощ по време на т. нар. „период на хранителен недостиг“ между реколтите и за предоставянето на семена при подготовката на основния земеделски период през 2010 г. Спешната хранителна помощ се вписва в контекста на препоръките от Съобщението относно хуманитарната хранителна помощ, което Комисията прие през месец март. (вж. IP/10/404 )

Основните получатели на новите средства са най-уязвимите групи от населението, които все още не са обхванати от съществуващите хуманитарни операции. Отново ще се отдава приоритетно внимание на децата на възраст под 5 години, страдащи от остра степен на недохранване, на бременните и кърмещите жени. От края на 2009 г. насам хуманитарните експерти на Комисията работят в тясно сътрудничество с хуманитарните партньори, по-специално с работещите в рамките на ООН, за оценка на нуждите и за намиране на подходящ отговор на кризата.

История на досието

Голям брой уязвими домакинства се озоваха в кризисна ситуация вследствие на комбинация от нередовни валежи, последвани от слаби реколти. Тази комбинация от фактори влоши съществуващата вече тежка ситуация, дължаща се на дълго продължилите високи цени на храните и ограничените възможности за получаване на заплащане. Понастоящем се смята, че само в Нигер и Чад до 10 милиона души се нуждаят от спешна помощ, за да преживеят настоящия период на хранителен недостиг, който ще продължи до следващата реколта през ноември. Прогнозите за недостига в производството на храни като резултат от нередовните валежи в края на 2009 г. сочат дефицит от повече от 30 % в Нигер и от повече от 34 % в Чад. Правителствата на Нигер и на Чад обявиха извънредно положение и поискаха международна помощ. По данни на УНИЦЕФ всяка година в Сахел умират 300 000 деца на възраст под пет години поради недохранване и свързани с него причини.

Повече информация относно хуманитарната помощ на Комисията ще намерите на следния уебсайт:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm


Side Bar