Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/648

Brüsszel, 2010. június 1.

Környezetvédelem: Európa legjelentősebb biodiverzitással foglalkozó éves konferenciája kezdődik Brüsszelben

Brüsszelben a mai napon nyitják meg Európa legnagyobb éves környezetvédelmi konferenciáját. Az idei rendezvény, amely egybeesik a biológiai sokféleség nemzetközi évével, a bolygónk rendkívüli élővilágát alkotó fajok és ökoszisztémák bámulatos gazdagságát választotta fő témájául. A 2010. évi Zöld Hét központi kérdése a mintegy 30 ülés során a biodiverzitás és a természet jelenlegi állapota, és az eddigi ijesztő arányú veszteségekre adandó lehetséges válaszok. A konferencián továbbá be fogják jelenteni az üzleti szféra és a biológiai sokféleség fórumának létrehozását, amely kezdeményezés a biodiverzitás fenntartása mellett szóló üzleti érvekre hívja fel a figyelmet. Az EU intézményeitől, valamint az üzleti és ipari szférától kezdve a civil szervezeteken és a nemzeti hatóságokon át egészen a tudományos társadalomig és az egyetemekig összesen több mint 3000 résztvevőt várnak, így a 2010. évi Zöld Hét egyedülálló alkalom arra, hogy a fő véleményformálók, a közvélemény és a médiumok ismereteket szerezzenek, és megossza egymással tapasztalatait és bevált gyakorlatait.

„Tudnunk kell, mi a valós helyzet a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatban – nyilatkozta Janez Potočnik, a környezetvédelemért felelős európai biztos. – Reményeim szerint a 2010-es Zöld Hét fényt fog deríteni erre. A konferencia ideális fórum a környezetvédelem fontosabb szereplői számára, hogy találkozzanak és kinyilvánítsák, hogy a biodiverzitás válságával kapcsolatban alapjaiban kell megváltoztatnunk hozzáállásunkat.”

Több mint 30 ülés és egyéb rendezvények

A 2010. évi Zöld Hét olyan témákat vizsgál, mint a biodiverzitás és a természet jelenlegi állapota, az ezzel kapcsolatos 2010 utáni EU irányelvek, a Natura 2000 program működése, valamint az ökoszisztémákra nehezedő egyre komolyabb nyomás. A konferencia a biodiverzitás és a természet által nyújtott előnyök mellett szeretne a veszteségek ijesztő arányára adható lehetséges válaszokkal is hangsúlyozottan foglalkozni. A megbeszélések kiterjednek egyúttal a gazdasági kérdésekre, a veszteségek emberi egészségre gyakorolt hatására, valamint az óceánok biológiai sokféleségére is. A héten bemutatnak továbbá számos új kezdeményezést a biodiverzitás témakörében, például a BISE elnevezésű, az európai biodiverzitási adatokat összegyűjtő website-ot, az EU által újonnan meghatározott biodiverzitási alapszintet (lásd IP/10/646), valamint az üzleti szféra és a biológiai sokféleség fórumát (lásd alább).

Több mint 50 stand járul hozzá a kiállítás sokszínűségéhez. Az egyéb programok között szerepel a Dirt! The Movie című film levetítése, a Wild Wonders of Europe: Unseen, Unexpected, Unforgettable című audiovizuális show, de megrendezik az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díja kiosztásának éves ünnepségét is. A Berlaymont sétányon szabadtéri kiállítás mutatja be, mennyi mindent kínál részünkre a természet teljesen ingyen, és miért is nem tekinthetjük mindezt magától értetődőnek.

A főbb felszólalók

Június 1-jén Potočnik európai biztos 12.30-kor beszédet tart a Berlaymont épületben sorra kerülő nyitó sajtókonferencián, 13.15-kor a Charlemagne épület előtt megtekinti a Bizottság biodiverzitás-kampányát, 14.30-kor pedig megnyitja a konferenciát. A 2010. évi Zöld Hetet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke fogja berekeszteni június 4-én, péntek reggel a Charlemagne épületben.

A 2010. évi Zöld Hét további előadói:

  • Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa

  • Karl Falkenberg, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának főigazgatója

  • Ladislav Miko, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának természetért felelős igazgatója

  • Elena Espinosa, Spanyolország környezetvédelmi minisztere

  • Norbert Röttgen, Németország környezetvédelmi minisztere

  • Tineke Huiziga, Hollandia környezetvédelmi minisztere

  • Mark J. Mwandosya, Tanzánia vízellátásáért és öntözésért felelős minisztere

  • Corinne Lepage európai parlamenti képviselő, a tengerekkel és partvidékekkel foglalkozó parlamenti csoport elnöke, és a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság alelnöke

  • Kiyoshi Araki, a Biológiai Sokféleség Egyezmény tizedik konferenciájának nagykövete, külügyminiszter

  • Luc Gnacadja, végrehajtó titkár, az Egyesült Nemzetek egyezménye a sivatagosodás elleni küzdelemről

Minden ülést élőben lehet majd követni a Zöld Hét internetes oldalain.

Az üzleti szféra és a biológiai sokféleség új fóruma

A mai napon sor kerül egy olyan technikai eszköz bemutatására is, amely nagymértékben elősegítheti annak a felismerését, hogy a biodiverzitás az üzleti szférában is nagy jelentőséggel bír. A kezdeményezés abban nyújt segítséget, hogy a vállalkozások beépítsék a biodiverzitást fő tevékenységeik körébe, és felhívja a figyelmet arra, hogy a biodiverzitás megőrzésével komoly versenyelőnyre tehetnek szert. A program elsősorban hat gazdasági területre koncentrál, ezek: a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az erdőgazdálkodás, a nyersanyag-kitermelés, a pénzügyi szektor és az idegenforgalom. A B@B Fórum az egyes szereplők közötti információcserét hivatott előmozdítani, valamint egy olyan központi adatbázist fog üzemeltetni, amely tartalmazza az elérhető ismeretekhez tartozó linkeket és felvázolja a már bevált gyakorlatokat is. http://ec.europa.eu/environment/biodiversity/business/

További információ:

A 2010-es Zöld Hét programja és sajtóközleményei elérhetőek a következő oldalon: http://www.greenweek2010.eu/


Side Bar