Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES

IP/10/647

Bruselj, 1. junija 2010

EU v Sarajevu potrjuje svojo zavezanost državam Zahodnega Balkana

Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednica Komisije, in Štefan Füle, komisar za širitev, se bosta 2. junija udeležila zasedanja na visoki ravni med Evropsko unijo in državami Zahodnega Balkana v Sarajevu. Glavni cilj zasedanja, na katerem bodo sodelovali tudi zunanji ministri držav EU in Zahodnega Balkana, bo ponovna potrditev zavezanosti EU državam Zahodnega Balkana in njihove evropske perspektive.

Catherine Ashton je pred zasedanjem v Sarajevu povedala: „Vključitev držav Zahodnega Balkana v evropsko družino narodov ostaja eden zadnjih izzivov za izgraditev demokratične in enotne Evrope. V Sarajevu bo EU ponovno potrdila, da je Balkan del Evrope in ima evropsko perspektivo.“

Štefan Füle, komisar za širitev in sosedsko politiko, je dodal: „Konferenca je zagotovila pravočasno potrditev perspektive članstva v EU za države Zahodnega Balkana in nadaljevanje širitvenega procesa. Z zadovoljstvom sprejemam zavezanost držav Zahodnega Balkana za pospešitev reform na ključnih področjih ter nadaljnjo okrepitev vključujočega in učinkovitega regionalnega sodelovanja. Komisija bo podprla države Zahodnega Balkana v teh prizadevanjih. Širitev temelji na strogih pogojih, a je predvsem politični projekt. Veseli me, da je konferenca v Sarajevu to potrdila.“

Ozadje

Zasedanje v Sarajevu, ki ga organizira špansko predsedstvo s podporo EU, bo obeležilo deseto obletnico vrha v Zagrebu 25. novembra 2000, na katerem je EU predstavila stabilizacijsko-pridružitveni proces in evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Potrjena sta bila na vrhu v Solunu leta 2003, na katerem so bila dogovorjena tudi redna zasedanja na visoki ravni. 

Pričakuje se, da bodo v Sarajevu Unija in države iz regije, pa tudi udeleženci iz ZDA, Rusije, Turčije, OVSE-ja, Sveta Evrope in Nata pozdravili napredek zadnjega desetletja, ki je države Zahodnega Balkana iz vojnih razmer pripeljal na pot blaginje. Izzivi so še naslednji: uveljavitev pravne države, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter zagotovitev svobode medijev. Ključnega pomena ostajajo regionalno sodelovanje, pa tudi proces sprave in reševanje odprtih vprašanj.


Side Bar