Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/642

Brüsszel, 2010. május 31.

Az éghajlatváltozás elleni globális szövetség térségi konferenciája Ázsiáért

A mai napon az EU és Ázsia fejlődő országainak képviselői az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó erőteljesebb fellépésre irányuló nemzetközi támogatás mozgósítása érdekében folytatott együttműködésről állapodtak meg. Az éghajlatváltozás elleni globális szövetség ázsiai térségi konferenciáján Afganisztán, Banglades, Bhután, Kambodzsa, Laosz, a Maldív-szigetek, Mianmar és Nepál, valamint az EU képviselői vettek részt.

„Mivel kis országok vagyunk, – az egységes álláspont érdekében – általában elfogadjuk a nagyobb fejlődő országok javaslatait. Ezek azonban nem minden esetben állnak összhangban nemzeti érdekeinkkel. Most azonban eljött az ideje annak, hogy mi is felszólaljunk. Ha nem fogunk össze, és adunk hangot álláspontunknak, akkor lehet, hogy mi leszünk az éghajlatváltozás legsúlyosabb áldozatai” – mondta Sejk Haszina, Banglades miniszterelnöke.

„Azt olvasom az újságokban, hogy számos fejlett országban csökkent az éghajlatváltozás iránti érdeklődés. Ez sajnálatos, mivel még nem sikerült megoldani a problémát, és az emberek tőlünk várják a megoldást. Kérdezzék meg a bangladesi falvakban élő asszonyokat, akiknek újra és újra menedéket kell találniuk a ciklon elől. Vagy kérdezzék meg a bangladesi földműveseket, akiknek a termését elvitte az árvíz. Kérdezzenek meg bárkit, aki tanúja a változásnak, és szembe kell néznie annak következményeivel. Miattuk kell megoldást találnunk a problémára” – nyilatkozta Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa.

A május 30–31-én a bangladesi Dhakában rendezett térségi konferencia számba vette mindazon kihívásokat, amelyeket az éghajlatváltozás jelent Ázsia számára, és megvizsgálta a veszélyeztetett országokat érintő konkrét problémákat, valamint azt, hogy válaszlépésként ezek az országok milyen stratégiákat és fellépéseket fogadtak el. A konferencia résztvevői részletesen áttekintették az említett stratégiák és fellépések támogatására vonatkozó meglévő pénzügyi mechanizmusokat, valamint az éghajlatváltozás féken tartására irányuló hatékony globális megállapodás létrejöttének lehetőségeit.

Emellett Banglades, Kambodzsa, a Maldív-szigetek és az EU képviselői május 31-én együttes nyilatkozatot írtak alá annak érdekében, hogy segítsék Ázsia legkevésbé fejlett országait és kis területű fejlődő szigetországait az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. A megállapodás értelmében az EU pénzügyi támogatást nyújt a megelőzésre, hatásmérséklésre és felkészültségre összpontosító éghajlat-változási nemzeti stratégiákhoz.

Előzmények:

Az éghajlatváltozás elleni globális szövetség az Európai Bizottság 2007-ben indított kezdeményezése. A kezdeményezés célja elmélyíteni az Európai Unió és az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett fejlődő országok, különösen a legkevésbé fejlett országok és a kis területű fejlődő szigetországok közötti, az éghajlatváltozással kapcsolatos párbeszédet és együttműködést. Ezeket az országokat érintik a legsúlyosabban az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai, mivel ők képesek legkevésbé azokra reagálni vagy alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz.

A szövetség főként az éghajlatváltozásra vonatkozó szakpolitikai párbeszédet kívánja fokozni az Európai Unió és a fejlődő országok között, valamint célul tűzte ki az országok számára nyújtott támogatás növelését az alkalmazkodásra és hatásmérséklésre vonatkozó kiemelt intézkedések végrehajtásához. A párbeszéd és a tapasztalatcsere eredményei hozzá fognak járulni az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye keretében megvalósuló, a 2012 utáni időszakra szóló éghajlat-változási megállapodásra vonatkozó megbeszélésekhez. A éghajlatváltozás elleni globális szövetség keretében folytatott párbeszédek eredményeiként már létrejöttek együttes nyilatkozatok az Európai Unió, valamint az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség regionális csoportjai között.

A szakpolitikai párbeszéden túl a szövetség technikai és pénzügyi támogatást nyújt a kedvezményezett fejlődő országok számára az éghajlatváltozás által előidézett új kihívások kezeléséhez. Az Európai Unió a 2008 és 2010 közötti időszakban 100 millió EUR-t bocsát az éghajlatváltozás elleni globális szövetség rendelkezésére az uniós költségvetésből a Svédország és a Cseh Köztársaság által biztosított kétoldalú hozzájárulások révén, valamint további 40 millió EUR-t ítélt oda a 10. Európai Fejlesztési Alap keretein belül az afrikai, karibi és csendes-óceáni térségen belüli regionális megközelítések előmozdítása érdekében. A várakozások szerint 2010 végére mintegy húsz leginkább veszélyeztetett országban valósulnak meg olyan tevékenységek, amelyeket az éghajlatváltozás elleni globális szövetség támogat. Néhány fellépés, amelyhez a szövetség várhatóan támogatást nyújt:

  • Banglades: Banglades éghajlatváltozásra vonatkozó stratégiájának és cselekvési tervének végrehajtásához nyújtott támogatás, amelynek célja, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése révén az országban az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenálló gazdaság és társadalom jöjjön létre (8,5 millió EUR);

  • Kambodzsa: Az éghajlatváltozás elleni kambodzsai szövetségre vonatkozó kezdeményezés támogatása az intézmények megerősítése és a katasztrófa-kockázatkezelés javítása érdekében (2,2 millió EUR);

  • Maldív-szigetek: Intézményi támogatás kormányzati és kísérleti projektek részére, különösen a különböző atollokon és szigeteken megvalósuló hulladékkezeléshez kapcsolódóan (3,8 millió EUR);

  • Ruanda: Támogatás a természeti erőforrások fenntartható kezeléséhez a földnyilvántartásba való bejegyzésen keresztül (4,5 millió EUR);

  • Vanuatu: Kapacitásfejlesztés, a gazdálkodási gyakorlat javítása, sikeres vízgazdálkodási gyakorlatok nagyszabású alkalmazásának elősegítése, valamint veszélyforrások és kockázatok feltérképezése (3,2 millió EUR).


Side Bar