Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/624

Bruxelles, 27 mai 2010

Ziua mondială fără tutun 2010: Comisia își reafirmă angajamentul de luptă împotriva fumatului

Înaintea zilei mondiale fără tutun 2010 (luni, 31 mai), Comisia Europeană dă publicității rezultatele sondajului Eurobarometru care arată că o vastă majoritate a cetățenilor UE sprijină luarea de măsuri mai severe de luptă împotriva fumatului. De exemplu, trei din patru europeni sunt în favoarea avertismentelor vizuale privind sănătatea de pe pachetele de țigări și a restaurantelor în care fumatul este interzis. Sondajul indică însă că aproape unu din trei europeni continuă să fumeze, în ciuda faptului că tutunul cauzează moartea a jumătate din fumători. Comisia planifică lansarea în scurt timp a unei consultări deschise în vederea revizuirii directivei 2010 privind produsele din tutun și își intensifică eforturile de luptă împotriva fumatului, pe cuprinsul UE.

John Dalli, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorului, a declarat: „În fiecare an, fumatul omoară 650 000 de europeni și numeroase vieți ar putea fi salvate prin reducerea consumului de produse din tutun. Sunt foarte preocupat de nivelul de fumători în rândul tinerilor. Europa nu poate să privească nepăsătoare cum tinerele generații își distrug sănătatea prin fumat!”

Comisarul a adăugat: Sunt hotărât să fac tot ce îmi stă în putință pentru a reduce consumul de produse din tutun în Europa, prin intermediul următoarei revizuiri a legislației existente privind produsele din tutun și pentru a identifica măsurile care pot contribui la realizarea unui ansamblu clar și eficient de norme pentru a proteja sănătatea cetățenilor europeni.”

Pe scurt despre directiva privind produsele din tutun:

Directiva (2001/37/CE) există din 2001 și prevede limitele maxime, de exemplu pentru nicotina și gudronul din țigări, impune obligația pentru producători de a utiliza pe pachetele de țigări avertismente sub formă de text privind sănătatea și de a preciza ingredientele din tutun și interzice folosirea unor termeni precum „light”.

În momentul de față, Comisia revizuiește această directivă pentru a asigura un nivel mai ridicat de protecție a sănătății și pentru a o adapta la noile evoluții privind ingredientele și legislațiile naționale, de exemplu, punând la dispoziția consumatorilor mai multe informații și scăzând atractivitatea produselor din tutun, în special în rândul tinerilor. În a doua jumătate a lui 2011, Comisia intenționează să prezinte o propunere revizuită de directivă.

Spații în care fumatul este interzis:

În urma recomandării Consiliului din noiembrie 2009 cu privire la spațiile în care fumatul este interzis, Comisia Europeană sprijină ferm acțiunile întreprinse de statele membre în favoarea unei „Europe fără tutun până în 2012”. În acest context, Comisia încurajează toate statele membre să-și protejeze cetățenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise, la locul de muncă și în transporturile publice și să reducă expunerea copiilor la fumatul pasiv. (Adoptarea și aplicarea legilor privind interzicerea fumatului în anumite spații ține de competența statelor membre.)

Care este părerea cetățenilor?

Sondajul Eurobarometru arată că cetățenii europeni sunt în favoarea luării de măsuri mai stricte de luptă împotriva fumatului. Opinia publică sprijină în mare măsură avertismentele vizuale privind sănătatea de pe pachetele de țigări (75% de răspunsuri favorabile), chiar dacă acestea sunt folosite în prezent numai în patru state membre. De asemenea, există un sprijin puternic pentru interzicerea folosirii aromelor care fac produsele din tutun mai atractive (61%) și pentru interzicerea publicității acestor produse la punctele de vânzare (63%).

Un alt studiu al Comisiei, dat publicității astăzi, indică faptul că există dovezi clare referitoare la eficiența avertismentelor privind sănătatea de pe pachetele de țigări. Ele permit o mai bună cunoaștere a consecințelor fumatului asupra sănătății și contribuie la schimbarea atitudinii și a comportamentului față de consumul de produse din tutun.

Campania HELP: noi spoturi TV

Comisia a subvenționat crearea și difuzarea a două noi spoturi TV adresate tinerilor, în special tinerelor. Spoturile vor fi difuzate în întreaga Europă, pe mai mult de 130 de canale, începând din 31 mai 2010.

Context

În UE, fumatul reprezintă cea mai importantă cauză individuală de mortalitate care poate fi evitată. Fumatul este responsabil de aproape 650 000 de decese premature în fiecare an în UE.

Pentru a reduce consumul de tutun pe cuprinsul Uniunii Europene, Comisia duce o politică generală de luptă împotriva fumatului. O serie amplă de mecanisme, activități și inițiative, inclusiv legislație privind lupta împotriva fumatului, activități de prevenire și de ajutor pentru renunțarea la fumat, servesc la continuarea și intensificarea politicii privind lupta împotriva fumatului.

A se vedea de asemenea:

MEMO/10/219

MEMO/10/220

Pentru mai multe informații:

Fișa informativă despre lupta împotriva fumatului în UE: http://ec.europa.eu/health/archive/ph_information/documents/tobacco_control_en.pdf


Side Bar