Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/622

Brüsszel, 2010. május 27.

Németország, Dánia, a Cseh Köztársaság, Hollandia, Ausztria és Horvátország 2,12 millió homokzsákot ajánlott fel Magyarországnak az árvíz elleni küzdelemhez

Miután Magyarország beindította az uniós polgári védelmi mechanizmust, Németország tegnap 1 270 010 homokzsákot ajánlott fel a magyar árvízvédelmi kapacitások megerősítéséhez. További 100 000–100 000 homokzsákot ajánlott fel a Cseh Köztársaság, Hollandia és Horvátország is. Ausztria 250 000 homokzsákot ajánlott fel, és végül, de nem utolsósorban Dánia 300 000 homokzsákot ajánlott. Így a beérkezett felajánlások összességében (2,12 millió homokzsák) meghaladják azt a kétmillió homokzsákot, amelyet Magyarország május 25-én az uniós polgári védelmi mechanizmus beindításakor kért. Hollandia ajánlatát Magyarország már elfogadta, a többi felajánlást jelenleg mérlegeli.

Május 15-e óta az ország folyóin összesen 930 kilométeres hosszon kellett ideiglenes árvízvédelmi intézkedéseket bevezetni. Az ideiglenes védekezéshez eddig már 3,6 millió homokzsákot használtak el, és a készletek kimerülőben vannak. Az árvízi helyzet továbbra is folyamatosan romlik, ezért az országnak még jobban meg kell erősítenie árvízvédelmi kapacitását, és folytatnia kell az ideiglenes védekezést.

2010. május 15. óta rendkívüli mennyiségű csapadék hullott Magyarországon, amely az ország területének mintegy egyharmadát érintette. Az árvízvédelmi munkálatok négy területen összpontosulnak: az észak-magyarországi folyók mentén, az Alföldön (Közép-Magyarország), a Kapos völgyében és a Bakonyban (Dunántúl). Magyarország kétmillió homokzsákot kért az uniós polgári védelmi mechanizmusban részt vevő 31 ország polgári védelmi hatóságaitól.

Háttér

Az európai polgári védelmi mechanizmus célja a katasztrófák során folytatott együttműködés elősegítése. A mechanizmusban 31 ország (az EU 27 tagállama, valamint Horvátország, Izland, Liechtenstein és Norvégia) vesz részt. A mechanizmus keretében a résztvevők egyesítik és a katasztrófa sújtotta országok rendelkezésére bocsátják erőforrásaikat. A mechanizmus keretében gondoskodnak az Európai Unión belüli és kívüli segítségnyújtás koordinációjáról is. A tevékenységet az Európai Bizottság koordinálja a megfigyelési és tájékoztatási központon (MIC) keresztül. A mechanizmus 2001-ben jött létre, azóta többször is beindították a tagállamok területén, illetve a világ más pontjain bekövetkezett katasztrófák esetén (például a 2009. évi dél-európai erdőtüzek, a nemrégiben bekövetkezett lengyelországi áradások, illetve a haiti és chilei földrengések idején).

Bővebb információk a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó bizottsági politikával kapcsolatban:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm


Side Bar