Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/61

V Bruslju, 27. januarja 2010

Prva ekipa za koordinacijo predaja posle sveži ekipi, ob tem pa se delo evropske civilne zaščite na Haitiju nadaljuje

Medtem ko se prizadevanja za pomoč po katastrofalnem potresu 12. januarja na Haitiju nadaljujejo, mehanizem Evropske unije za civilno zaščito omogoča sodelovanje 24 držav članic. Ob tej nesreči se prvič uporablja del zmogljivosti za hitro odzivanje EU, financirane s strani EU, ki zagotavlja svežo vodo in zdravstveno oskrbo. Konec tedna je na Haiti prispela nova ekipa civilne zaščite EU in od prve ekipe, ki je na Haiti prišla 36 ur po potresu, prevzela koordinacijo na terenu.

Stavros Dimas, komisar EU, pristojen za civilno zaščito, je dejal: „Odziv EU na to strašno tragedijo na Haitiju je bil hiter in učinkovit. Naša ekipa civilne zaščite na terenu opravlja izjemno delo v težkih okoliščinah. Prebivalce Haitija čakajo težki časi: številni poškodovanci potrebujejo nadaljnje zdravljenje, tisti, ki so ostali brez domov, pa še vedno potrebujejo hrano in streho nad glavo. Skupaj s sodelavci humanitarne pomoči bomo pod vodstvom podpredsednice Komisije Catherine Ashton Haitijcem v času po tem strašnem dogodku še naprej pomagali.

Hitro odzivanje EU

Mehanizem Evropske unije za civilno zaščito poleg usklajevanja evropske pomoči tudi neposredno prispeva k prizadevanjem za pomoč. Prvič se ob nesreči uporablja del zmogljivosti za hitro odzivanje EU, financirane s strani EU. V Port-au-Princeu zdaj deluje modul za prečiščevanje vode, ki ga je razvila Francija, poslan pa je bil na zahtevo Komisije, in zagotavlja 20 000 litrov vode dnevno. Ob otroški bolnišnici v Port-au-Princeu je bila postavljena napredna kirurška zdravstvena postaja, ki jo je razvila Italija, v kateri vsak dan zdravijo približno 50 bolnikov, ki zaradi hudih poškodb skoraj vsi potrebujejo obsežno kirurško oskrbo. Poleg tega finančna pomoč EU, ki je bila dodeljena ali zahtevana za prevoz pomoči na Haiti, zdaj znaša že več kot tri milijone evrov.

Ekipa sedmih na terenu

Prva ekipa civilne zaščite EU se po skoraj dveh tednih na Haitiju 27. januarja vrača v Bruselj, zamenjala pa jo je sveža ekipa strokovnjakov iz Italije, Danske, Francije, Švedske in Nizozemske ter dveh uradnikov za zveze Centra za spremljanje in informiranje Komisije (MIC). Nova ekipa pri ugotavljanju nadaljnjih potreb civilne zaščite in lajšanju usklajevanja pomoči, ki prihaja v okviru mehanizma Skupnosti za civilno zaščito, tesno sodeluje z ZN. Ekipa civilne zaščite je tudi redno na zvezi s strokovnjaki Komisije za humanitarno pomoč iz GD ECHO. V ponedeljek se je ekipa sešla s haitijskim predsednikom Prévalom in ministrskim predsednikom Belleriveom, pogovarjali pa so se o nujnih potrebah, kot so zatočišča in hrana.

Mehanizem Skupnosti za civilno zaščito

Ta mehanizem Skupnosti omogoča lažje sodelovanje in odzivanje na nesreče. V njem sodeluje 31 držav (EU-27 ter Hrvaška, Islandija, Lihtenštajn in Norveška). Prek mehanizma zbirajo sredstva, ki se lahko dajo na razpolago tistim državam po vsem svetu, ki jih je doletela nesreča. Ko se mehanizem sproži, zagotavlja usklajevanje intervencijske pomoči v Evropski uniji in zunaj nje. Tovrstne dejavnosti prek Centra za spremljanje in informiranje (MIC) v Bruslju usklajuje Evropska komisija.

Od vzpostavitve leta 2001 je bil mehanizem sprožen pri nesrečah po vsem svetu, med drugim pri orkanu Katrina v ZDA leta 2005, potresu na Kitajskem leta 2008 in gozdnih požarih na jugu Evrope leta 2009.

Med izrednim stanjem na Haitiju je prek mehanizma EU za civilno zaščito pomoč, vključno z ekipami za iskanje in reševanje v mestih, zdravstvenimi ekipami in opremo, zatočišči, enotami za asanacijo vode ter higienskimi artikli, zagotovilo 24 evropskih držav (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Islandija, Irska, Italija, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo.)

Pripravljalni ukrep za zmogljivost za hitro odzivanje EU

Evropski parlament in Svet sta za pripravljalni ukrep za zmogljivost za hitro odzivanje namenila 15 milijonov evrov. Zmogljivost za hitro odzivanje je namenjena takojšnjemu odzivu na najnujnejše potrebe, nastale kot posledica večjih nesreč. Sestavljajo jo namenski moduli civilne zaščite za intervencije evropske civilne zaščite. Pripravljalni ukrep je z zagotavljanjem, da so ključna sredstva v pripravljenosti, namenjen izboljšanju evropske kolektivne pripravljenosti na velike nesreče. Prve enote, razvite po pripravljalnem ukrepu, so zdaj na voljo za razporeditev. Tudi pilotni projekt iz leta 2009 o tehnični rezervi EU za primer gozdnih požarov je bil del tega programa.

Za nadaljnje informacije glej:

http://ec.europa.eu/environment/civil/haiti_2010_news.htm ,

za nadaljnje informacije o zmogljivosti za hitro odzivanje pa:

http://ec.europa.eu/environment/civil/prote/prep_action2008.htm .


Side Bar