Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/61

Bruxelles, 27 ianuarie 2010

Continuă eforturile protecției civile europene în Haiti: o echipă nouă preia ștafeta de la prima echipă de coordonare

În Haiti continuă operațiunile de ajutor după cutremurul devastator de la 12 ianuarie, mecanismul european de protecție civilă furnizând acum asistență din partea a 24 de state membre. O parte a capacității de reacție rapidă a UE finanțată de Uniunea Europeană se utilizează pentru prima dată în situație de urgență pentru aprovizionarea cu apă proaspătă și pentru îngrijiri medicale. O nouă echipă de protecție civilă a UE a sosit în Haiti la sfârșitul săptămânii trecute pentru a prelua coordonarea la fața locului de la prima echipă, care a ajuns în Haiti la 36 de ore după cutremur.

Stavros Dimas, comisarul european responsabil cu protecția civilă, a afirmat: „Reacția UE la teribila tragedie din Haiti a fost rapidă și eficace. Echipa noastră de protecție civilă aflată pe teren duce la bun sfârșit acțiuni remarcabile, în împrejurări dificile. Pentru populația din Haiti începe o perioadă dificilă: pentru mulți dinte răniți vor fi necesare tratamente medicale complexe, iar persoanele sinistrate au încă nevoie de alimente și de adăpost. Continuăm, alături de colegii noștri responsabili cu ajutoarele umanitare și coordonați de dna Ashton, vicepreședinte al Comisiei, să oferim asistență populației locale în urma acestui teribil eveniment.

Reacția rapidă a UE

Pe lângă coordonarea ajutoarelor europene, mecanismul de protecție civilă al UE își aduce direct contribuția la operațiunile de ajutor. Pentru prima dată într-o situație de urgență se utilizează o parte a capacității de reacție rapidă UE finanțată de Uniunea Europeană La Port-au-Prince funcționează, trimis la cererea Comisiei, un modul de purificare a apei, creat în Franța, care furnizează 20 000 de litri de apă pe zi. La un spital pediatric de la Port-au-Prince fost instalată o unitate medicală avansată dotată pentru intervenții chirurgicale, creată în Italia, unde sunt tratați zilnic aproximativ 50 de pacienți necesitând aproape toți intervenții chirurgicale complexe în urma traumatismelor grave de care suferă. În plus, valoarea sprijinului financiar UE acordat sau solicitat pentru transportul ajutoarelor către Haiti se ridică acum la peste trei milioane EUR.

O echipă de șapte persoane pe teren

Prima echipă de protecție civilă a UE se reîntoarce la Bruxelles miercuri, 27 ianuarie, după aproape două săptămâni în Haiti; îi ia locul o nouă echipă proaspătă formată din experți din Italia, Danemarca, Franța, Suedia, Țările de Jos, precum și doi ofițeri de legătură de la Centrul de monitorizare și informare al Comisiei (MIC - Monitoring and Information Centre).

Noua echipă colaborează îndeaproape cu ONU pentru a stabili care sunt în continuare necesitățile în materie de protecție civilă și asigură coordonarea ajutoarelor prin intermediul mecanismului comunitar de protecție civilă. De asemenea, echipa de protecție civilă este periodic în legătură cu experții în ajutoare umanitare ai DG ECHO. Luni, echipa s-a întâlnit cu președintele statului haitian, dl René Préval, și cu prim-ministrul acestei țări, dl Jean Max Bellerive, pentru a examina nevoile urgente, cum sunt adăposturile și alimentele.

Mecanismul comunitar de protecție civilă

Mecanismul comunitar facilitează cooperarea în materie de reacție la dezastre. La acest mecanism participă 31 de state (UE-27 plus Croația, Islanda, Liechtenstein și Norvegia), reunind resurse care pot fi puse la dispoziția țărilor afectate de dezastre din întreaga lume. Odată declanșat, mecanismul asigură coordonarea intervențiilor de ajutor în interiorul, precum și în exteriorul Uniunii Europene. Aceste activități sunt coordonate de Comisia Europeană prin intermediul Centrului de monitorizare și informare(MIC) de la Bruxelles.

De la crearea sa, în 2001, acest mecanism a fost declanșat în cazul unor dezastre produse în întreaga lume, inclusiv în cazul uraganului Katrina din SUA (2005), al cutremurului din China (2008) și al incendiilor forestiere care s-au produs în sudul Europei în 2009.

Pe perioada stării de urgență din Haiti, 24 de țări din Europa (Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria) au furnizat ajutoare prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă, incluzând echipe de căutare și de salvare în zonele urbane (USAR), echipe de medici, precum și adăposturi, unități de purificare a apei și articole de igienă.

Acțiune pregătitoare privind capacitatea de reacție rapidă a UE

Parlamentul European și Consiliul au alocat 15 milioane EUR pentru o acțiune pregătitoare privind capacitatea de reacție rapidă a UE. Capacitatea de reacție rapidă a UE este destinată reacției imediate în cazul unor necesități urgente rezultate în urma unor catastrofe grave. Aceasta constă în module de protecție civilă, dedicate intervențiilor de protecție civilă la nivel european. Prin asigurarea disponibilității resurselor vitale și a echipamentului de bază, acțiunea pregătitoare vizează consolidarea capacității colective a Europei de a fi pregătită în cazul unor catastrofe de amploare. Primele unități create în cadrul acțiunii pregătitoare sunt în prezent gata pentru intervenție; din acest program a făcut parte și proiectul pilot din 2009 privind rezerva tactică anti-incendiu la nivelul UE în cazul incendiilor forestiere.

Pentru mai multe detalii, a se vedea:

http://ec.europa.eu/environment/civil/haiti_2010_news.htm

, iar pentru detalii privind capacitatea de reacție rapidă:

http://ec.europa.eu/environment/civil/prote/prep_action2008.htm


Side Bar