Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/61

Bryssel 27. tammikuuta 2010

EU:n pelastuspalvelu jatkaa toimintaansa Haitissa uuden ryhmän voimin

Avustustoimet jatkuvat Haitissa, jota ravisteli tuhoisa maanjäristys 12. tammikuuta 2010. EU:n 24 jäsenvaltion tarjoamia avustustoimia koordinoidaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Osaa EU:n rahoittamasta nopean toiminnan valmiudesta käytetään nyt ensimmäistä kertaa hätätilanteessa juomaveden ja lääkintäavun perille toimittamiseen. Uusi pelastuspalveluryhmä saapui Haitiin viime viikonloppuna. Se korvaa ensimmäisen ryhmän, joka oli saapunut Haitiin koordinoimaan avustustoimia vain 36 tuntia maanjäristyksestä.

Pelastuspalvelusta vastaava EU:n komissaari Stavros Dimas totesi seuraavaa: ”EU on vastannut Haitin hirvittävään tragediaan ripeällä ja tehokkaalla tavalla. Paikalla oleva EU:n pelastuspalveluryhmä tekee erinomaista työtä vaikeissa olosuhteissa. Haitin väestöllä on edessään kovat ajat: monet loukkaantuneista tarvitsevat lisähoitoa, ja kodittomaksi joutuneet tarvitsevat lisää ruokaa ja suojia. Yhdessä komission humanitaarisen avun pääosaston työntekijöiden kanssa ja komission varapuheenjohtajan Catherine Ashtonin johdolla jatkamme haitilaisten auttamista tämän suurkatastrofin vaikutusten lieventämiseksi”.

EU:n nopean toiminnan valmius

EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta voidaan sekä koordinoida eurooppalaista apua että osallistua suoraan avustustoimiin. Osaa EU:n rahoittamasta nopean toiminnan valmiudesta käytetään nyt ensimmäistä kertaa hätätilanteessa. Komission pyynnöstä Haitiin on toimitettu Ranskassa kehitetty vedenpuhdistuslaite; se on nyt käytössä Port-au-Princessa, ja se tuottaa 20 000 litraa juomavettä päivässä. Italia on tarjonnut käyttöön edistyksellisen lääkintäpisteen kirurgipalveluineen, joka on pystytetty lastensairaalaan viereen Port-au-Princeen. Siinä hoidetaan päivittäin noin 50 potilasta, joista lähes jokainen tarvitsee suuren leikkauksen vakavien vammojen vuoksi. Lisäksi avun toimittamiseen perille Haitiin on myönnetty tai pyydetty yli 3 miljoonaa euroa EU:n rahoitustukea.

Seitsenhenkinen ryhmä paikan päällä

Ensimmäinen EU:n pelastuspalveluryhmä palaa Brysseliin keskiviikkona 27. tammikuuta 2010 oltuaan Haitissa lähes kaksi viikkoa. Tilalle lähetetään uusi ryhmä, johon kuuluu asiantuntijoita Italiasta, Tanskasta, Ranskasta, Ruotsista ja Alankomaista sekä kaksi yhteyshenkilöä komission seuranta- ja tiedotuskeskuksesta (MIC). Uusi ryhmä työskentelee tiiviissä yhteistyössä YK:n kanssa. Sen tavoitteena on kartoittaa uusia pelastuspalvelutarpeita ja koordinoida EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua. Se on myös säännöllisesti yhteydessä komission humanitaarisen avun pääosaston asiantuntijoihin. Viime maanantaina ryhmä keskusteli Haitin presidentin René Prévalin ja Haitin pääministerin Jean-Max Belleriven kanssa kiireellisistä tarpeista, kuten suojien ja ruoan toimittamisesta.

EU:n pelastuspalvelumekanismi

EU:n pelastuspalvelumekanismilla pyritään helpottamaan yhteistyötä suurkatastrofin sattuessa. Siihen osallistuu 31 maata (EU27-maat, Kroatia, Islanti, Liechtenstein ja Norja). Pelastuspalvelumekanismin avulla näiden maiden resurssit voidaan koota yhteen ja asettaa katastrofin runtelemien maiden käyttöön kaikkialla maailmassa. Kun pelastuspalvelumekanismi käynnistetään, avustustoimia koordinoidaan sekä Euroopan unionissa että sen ulkopuolella. Koordinoinnista vastaa Euroopan komissio Brysselissä sijaitsevan seuranta- ja tiedotuskeskuksen (MIC) kautta.

EU:n pelastuspalve lumekanismi luotiin vuonna 2001. Se on tällä välin käynnistetty muutaman kerran suurkatastrofien johdosta eri puolilla maailmaa. Tällaisia suurkatastrofeja ovat olleet esimerkiksi Yhdysvaltojen Katrina-hurrikaani vuonna 2005, Kiinan maanjäristys vuonna 2008 ja Etelä-Euroopan metsäpalot vuonna 2009.

Haitin kriisin aikana 24 Euroopan maata (Alankomaat,  Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta) on tarjonnut apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Ne ovat antaneet käyttöön muun muassa etsintä- ja pelastusryhmiä, lääkintähenkilökuntaa ja -tarvikkeita, suojia, vedenpuhdistuslaitteita ja hygieniatarvikkeita.

EU:n nopean toiminnan valmiu den valmistelutoimet

Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat myöntäneet EU:n nopean toiminnan valmiuden valmistelutoimille 15 miljoonaa euroa. EU:n nopean toiminnan valmiudella pyritään vastaamaan suurkatastrofeista aiheutuviin kriittisiin tarpeisiin välittömästi. Se koostuu erilaisista pelastuspalvelumoduuleista, jotka asetetaan EU:n pelastuspalvelutoimien käyttöön. Valmistelutoimien ansiosta keskeiset resurssit ja olennainen kalusto ovat saatavilla, mikä vahvistaa koko Euroopan suurkatastrofivalmiutta. Ensimmäiset valmistelutoimien yhteydessä kehitetyt yksiköt ovat nyt käytettävissä. Myös EU:n metsäpalojen torjunnan taktista reserviä koskeva vuoden 2009 koehanke oli osa tätä ohjelmaa.

Lisätietoja

http://ec.europa.eu/environment/civil/haiti_2010_news.htm

Lisätietoja nopean toiminnan valmiudesta:

http://ec.europa.eu/environment/civil/prote/prep_action2008.htm


Side Bar