Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/61

Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2010

Συνεχίζονται ο ι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας στην Αϊτή καθώς η πρώτη ομάδα συντονισμού αντικαθίσταται από νέα ομάδα

Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας διευκολύνει τώρα την παροχή βοήθειας από 24 κράτη μέλη. Μέρος της ικανότητας ταχείας επέμβασης της ΕΕ που χρηματοδοτείται από την Ένωση χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξασφαλίζοντας την παροχή πόσιμου νερού και ιατρικής περίθαλψης. Το Σαββατοκύριακο έφθασε στην Αϊτή από την ΕΕ μια νέα ομάδα πολιτικής προστασίας για να αναλάβει τον επιτόπου συντονισμό από την πρώτη ομάδα, η οποία είχε φθάσει στην Αϊτή 26 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, δήλωσε: «Η επέμβαση της ΕΕ σε αυτή τη φοβερή τραγωδία που έπληξε την Αϊτή υπήρξε γρήγορη και αποτελεσματική. Η επιτόπου ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ επιτελεί εξαίρετη εργασία υπό δύσκολες συνθήκες. Ο πληθυσμός της Αϊτής αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον: πολλοί από τους τραυματίες θα χρειαστούν περαιτέρω περίθαλψη και οι μετακινηθέντες χρειάζονται συνεχώς τροφή και κατάλυμα. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας από την ανθρωπιστική βοήθεια και υπό την καθοδήγηση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής κας Ashton, θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τους κατοίκους της Αϊτής μετά από την τρομερή αυτή καταστροφή.»

Ταχεία επέμβαση της ΕΕ

Ταυτόχρονα με τον συντονισμό της ευρωπαϊκής βοήθειας, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ συμβάλλει απευθείας στις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Για πρώτη φορά μέρος της ικανότητας ταχείας επέμβασης της ΕΕ που χρηματοδοτείται από την Ένωση χρησιμοποιείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, απεστάλη μια γαλλική μονάδα καθαρισμού νερού που λειτουργεί τώρα στο Πορτ-ο-Πρενς και παρέχει 20.000 λίτρα νερού ημερησίως. Ένα ιταλικό προωθημένο κινητό ιατρείο με χειρουργείο εγκαταστάθηκε δίπλα σε ένα νοσοκομείο παίδων στο Πορτ-ο-Πρενς και περιθάλπει 50 περίπου ασθενείς ημερησίως, οι οποίοι σχεδόν όλοι χρειάζονται εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις λόγω μαζικού τραύματος. Επιπλέον, το ποσό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ που διατέθηκε ή ζητήθηκε για τη μεταφορά βοήθειας στην Αϊτή, υπερβαίνει σήμερα τα 3 εκατ. ευρώ.

Ε πταμελής ομάδα επιτόπου

Η πρώτη ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ επιστρέφει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, μετά από δύο σχεδόν εβδομάδες στην Αϊτή, και αντικαθίσταται από νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ιταλία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και δύο συνδέσμους από το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφοριών (ΚΠΠ) της Επιτροπής. Η νέα ομάδα συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ για να εντοπίσει περαιτέρω ανάγκες πολιτικής προστασίας και να διευκολύνει το συντονισμό της βοήθειας που διοχετεύεται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομάδα πολιτικής προστασίας βρίσκεται επίσης σε διαρκή επαφή με τους εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας της Επιτροπής από την Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). Τη Δευτέρα, η ομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αϊτής κ. Préval και τον πρωθυπουργό κ. Bellerive για να συζητήσει τις επείγουσες ανάγκες όπως τρόφιμα και καταλύματα.

Κ οινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Ο Κοινοτικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας διευκολύνει τη συνεργασία κατά την επέμβαση σε περιπτώσεις καταστροφών. Στον κοινοτικό μηχανισμό συμμετέχουν τριανταμία χώρες (ΕΕ των 27 συν Κροατία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία). Μέσω του μηχανισμού, οι χώρες αυτές συγκεντρώνουν τους πόρους που μπορούν να διαθέσουν για τις χώρες ανά τον κόσμο, οι οποίες έχουν πληγεί από καταστροφές. Όταν ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός εξασφαλίζει τον συντονισμό των επεμβάσεων παροχής βοήθειας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δραστηριότητες αυτές συντονίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφοριών (ΚΠΠ) στις Βρυξέλλες.

Από τότε που δημιουργήθηκε το 2001, ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί για καταστροφές παγκοσμίως, όπως ο τυφώνας Κατρίνα στις ΗΠΑ το 2005, ο σεισμός στην Κίνα το 2008 και οι δασικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη το 2009.

Στο πλαίσιο της επέμβασης στην Αϊτή, 24 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) διέθεσαν βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ που περιελάμβανε ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης, ιατρικές ομάδες και εφόδια, καταλύματα, μονάδες καθαρισμού νερού και είδη προσωπικής υγιεινής.

Προπαρασκευαστική δράση για την ικανότητα ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο διέθεσαν 15 εκατ. ευρώ για μια προπαρασκευαστική δράση στον τομέα της ικανότητας ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ικανότητα ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην άμεση αντίδραση στις κρίσιμες ανάγκες που προκύπτουν από μείζονες καταστροφές. Αποτελείται από μονάδες πολιτικής προστασίας που διατίθενται αποκλειστικά για επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα ζωτικών πόρων και απαραίτητου εξοπλισμού, η προπαρασκευαστική δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας της Ευρώπης για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών. Οι πρώτες μονάδες που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής δράσης είναι τώρα έτοιμες να επέμβουν: το πιλοτικό έργο του 2009 «Ευρωπαϊκή τακτική εφεδρεία πυροσβεστικών αεροσκαφών» ήταν επίσης μέρος αυτού του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες

http://ec.europa.eu/environment/civil/haiti_2010_news.htm

λεπτομέρειες σχετικά με την Ικανότητα Ταχείας Επέμβασης:

http://ec.europa.eu/environment/civil/prote/prep_action2008.htm


Side Bar