Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT FI EL ET HU BG

IP/10/606

Brussel, 25 mei 2010

Eigen baas worden? YouTube-generatie laat zien hoe!

De European Entrepreneurship Video Award heeft als doel filmliefhebbers aan te moedigen hun creativiteit en vaardigheid te bewijzen met de productie van een korte video over ondernemerschap. Creatieve mensen werd gevraagd te laten zien wat ondernemerschap eigenlijk inhoudt en hoe zij mensen aanmoedigen om te kiezen voor een succesvolle en bevredigende carrière als ondernemer. De winnaars van de European Entrepreneurship Video Competition 2010 hebben vanavond tijdens een feestelijke opening hun prijzen van vicevoorzitter Antonio Tajani in ontvangst mogen nemen. De wedstrijd, die voor de tweede keer door het directoraat-generaal Ondernemingen en industrie wordt georganiseerd, is een onderdeel van de "mkb-week"-campagne van de Europese Commissie om ondernemerschap te bevorderen (zie IP 10/605).

Prijzen werden toegekend in de volgende drie categorieën:

Ondernemerschap: De weg naar de toekomst

Maria Palavamäki uit Finland heeft de eerste prijs gewonnen met de video "Matti": een werknemer met een saaie job die leeft voor zijn hobby, modelvliegtuigen bouwen, wordt een heel nieuw iemand wanneer hij beslist manager te worden van zijn eigen modelvliegtuigenbedrijf.

1 Maria Palavamäki, Finland, video: Matti

2 Brinja Schmidt, Duitsland, video: Ein Schweinchen sucht sein Glück

3 Sandra Vaher, Estland, video: Free Apples

Ondernemerschap – Een andere manier van leven

Mara Kapota uit Griekenland heeft de eerste prijs gewonnen met de video "Entrepreneurship a Different Taste of Life". In twee minuten zie je een charmant meisje met een leuke lach op een ritmisch liedje een dagelijks familiediner transformeren door de traditionele ingrediënten van de mediterrane keuken (tomaten, feta, knoflook, kaas,.. ) anders dan gewoonlijk te gebruiken.

1 Mara Kapota, Griekenland, video: A different taste of Life

2 Elena Cuba, Servië, video: Seize the day

3 Robbert Beijers, Nederland, video: The Marionette

Ondernemerschap – Uitdagingen en beloningen

Georgi Georgiev uit Bulgarije heeft de eerste prijs gewonnen met de video "My dream, my business". Vergezeld door de geniale muziek van Vivaldi, toont Georgiev hoe een jonge man, vastberaden om zijn droom waar te maken, een zaadje plant, het plantje seizoen in en seizoen uit verzorgt en de bloemen oogst.

1 Georgi Georgiev, Bulgarije, video: "My dream, my business"

2 Alexandre Lemoine Courx, Frankrijk, video: L´Esprit d'entreprise c'est l'affaire de tous

3 Dr Umberto Rinaldo, Italië, video: L'idea di Luca

25 jaar en jonger "Special Award"

Márton Medveczky uit Hongarije met de video "The fruit of work", Uku Jõgi uit Estland met de video "UKU" en Andrew Jolly & Kyle Webster uit het Verenigd Koninkrijk met de video "Chog-zoo" hebben de speciale prijzen voor deelnemers van 25 jaar en jonger gewonnen. Deze drie video's benadrukken op een creatieve en grappige manier (tekenfilm, film) hoe belangrijk kennis en creativiteit zijn om als ondernemer te slagen: "Soms heb je meer dan alleen een duwtje nodig om je doelen te bereiken, maar een grote uitdaging kan samengaan met een grote beloning".

1 Márton Medveczky, Hongarije, video: The fruit of work

2 Uku Jõgi, Estland, video: Uku (Heureka)

3 Andrew Jolly & Kyle Webster, Verenigd Koninkrijk, video: Chog-zoo

De drie winnende video's in elk van de drie categorieën worden beloond met 3 333 euro, 2 222 euro en 1 111 euro respectievelijk. De speciale prijzen van 555 euro zijn voorbehouden voor personen van 25 jaar en jonger.

Meer dan de helft van alle Europeanen heeft nog nooit over het starten van een eigen bedrijf nagedacht. Met 80% van de nieuwe banen in Europa die door het mkb gecreëerd worden, is ondernemerschap de sleutel tot groei en banen.

Alle video's kunnen op de volgende website worden bekeken:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/entrepreneurship/video-award/


Side Bar