Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT FI EL ET BG

IP/10/606

Brüsszel, 2010. május 25.

Önálló vállalkozó szeretne lenni? A „YouTube-nemzedéktől” megtudhatja, hogyan fogjon hozzá

A vállalkozói tevékenységet népszerűsítő legjobb videofilmeket jutalmazó európai díj célja, hogy az amatőrfilmeseket tehetségük és kreativitásuk bizonyításaként olyan rövid videók forgatására ösztönözze, amelyek tárgya a vállalkozói szellem. Az alkotókat arra kérték, hogy filmes eszközökkel mutassák meg, mi is tulajdonképpen a vállalkozói szellem, és hogyan lehetne az embereket vállalkozások létrehozására buzdítani, hangsúlyozva, hogy milyen sikerélményt és elégedettséget hozhat magával egy-egy eredményes vállalkozás. A vállalkozói tevékenységet népszerűsítő legjobb videofilmeket jutalmazó 2010. évi európai díj nyerteseinek a Bizottság egyik alelnöke, Antonio Tajani adta át a jutalmakat a brüsszeli Wolubilis kulturális központban rendezett ünnepség keretében. A verseny, amelyet a Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság immár másodszor rendezett meg, az Európai Bizottság által kezdeményezett, a vállalkozói kedv előmozdítását célzó „kkv-k hete” kampány része (vö. IP 10/605).

Három kategóriában adtak ki díjakat:

Vállalkozói szellem: A jövő útja

Az első díjat a finn Maria Palavamäki nyerte „Matti” című videójáért, amelyben egy unalmas munkát végző alkalmazott, aki csak a hobbijának – a repülőgépmodell-készítésnek – él, szinte újjászületik, amikor létrehozza repülőgépmodelleket tervező saját vállalkozását.

1 Maria Palavamäki, Finnország, a „Matti” című videófilmért

2 Brinja Schmidt, Németország, az „Ein Schweinchen sucht sein Glück” című videófilmért

3 Sandra Vaher, Észtország, a „Free Apples ”című videófilmért.

Vállalkozás – Egy másfajta életmód

Az első díjat a görög Mara Kapota nyerte „Entrepreneurship, a Different Taste of Life” (Vállalkozókedv: az élet új íze) című videójáért. Ebben egy bájos kislány két perc alatt felforgatja a családi vacsora rutinos menetét azzal, hogy a dél-európai étkezés hagyományos hozzávalóit (paradicsom, feta, fokhagyma, sajt…) másképpen készíti el, majd tempós zene és elbűvőlő mosoly kíséretében tálalja.

1 Mara Kapota, Görögország, „A different taste of life ”című videófilmért

2 Jelena Cupac, Szerbia, a „Seize the day ”című videófilmért

3 Robbert Weijers, Hollandia, a „The Marionette ”című videófilmért.

Vállalkozás – Kihívások és sikerek

Az első díjat a bulgáriai Georgi Georgiev nyerte „My dream, my business” című videójával. Azt mutatja meg, milyen elszántan valósítja meg álmát egy fiatalember, aki az egymást követő évszakok során, Vivaldi nagyszerű zenéjének hangjaitól kísérve elveti a magokat, gondozza a kikelt növényt és végül begyűjti a virágokat.

1 Georgi Georgiev, Bulgária, a „My dream, my business ”című videófilmért

2 Alexandre Lemoine Courx , Franciaország, a „L´Esprit d'entreprise c'est l'affaire de tous” című videófilmért

3 Dr Umberto Rinaldo, Olaszország, a „L'idea di Luca” című videófilmért.

A 25 évesek és annál fiatalabbak különdíja

A 25 éves és annál fiatalabb részvevőknek fenntartott különdíj nyertesei a magyar Medveczky Márton a „The fruit of work” (A munka gyümölcse), az észt Uku Jőgi az „Uku”, valamint Andrew Jolly és Kyle Webster az Egyesült Királyságból, a „Chog-zoo” című videóval. Mindhárom videó különböző, de tréfás módon (animáció, film) azt hangsúlyozza, milyen fontos szerepet játszik a tudás és a kreativitás a vállalkozó sikerességében. „A célok megvalósításához néha több kell, mint az igyekezet, de a nagy kihívásokkal nagy sikerek is járnak.”

1 Medveczky Márton, Magyarország, a „The fruit of work” (A munka gyümölcse),

2 Uku Jőgi, Észtország az „Uku”, (Heureka)

3 Andrew Jolly & Kyle Webster, Egyesült Királyság, a „Chog-zoo” című videófilmért.

Mindhárom kategóriában a győztes videók közül az első szerzője 3 333 EUR, a másodiké 2 222 EUR, a harmadiké pedig 1 111 EUR összegű jutalomban részesül. Az 555 euróval járó különdíjakat pedig a 25 éves vagy annál fiatalabb résztvevők kapták.

Az európaiak több mint fele még sosem gondolkodott el saját vállalkozás létrehozásán. A vállalkozói szellem pedig a növekedés és a munkahelyteremtés kulcsa, minthogy az európai új munkahelyek 80 %-át a kkv-k hozzák létre.

Az összes videó megtalálható az alábbi honlapon:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/entrepreneurship/video-award/


Side Bar