Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT EL ET HU BG

IP/10/606

Bryssel 25. toukokuuta 2010

Sinustako oma pomosi? Youtube-sukupolvi näyttää mallia

Eurooppalainen yrittäjyys -videopalkinnolla pyritään kannustamaan elokuvaharrastajia osoittamaan luovuutensa ja taitonsa tuottamalla lyhyt video yrittäjyydestä. Luovia ihmisiä pyydettiin havainnollistamaan, mistä yrittäjyydessä on kyse ja miten ihmisiä voitaisiin kannustaa yrittäjiksi esittämällä yrittäminen antoisana ja tyydyttävänä uranvalintana. Eurooppalainen yrittäjyys -videokilpailun 2010 voittajat saivat palkintonsa varapuheenjohtaja Antonio Tajanilta tänä iltana Brysselissä Wolubilis-kulttuurikeskuksessa pidetyssä juhlatilaisuudessa. Yritys- ja teollisuustoiminnan pääosasto järjesti tämän kilpailun nyt toista kertaa, ja se on osa Euroopan komission järjestämää yrittäjyyteen kannustavaa pk-yritysten viikkoa (ks. IP 10/605).

Palkintoja myönnettiin kolmessa eri luokassa:

Yrittäjyys: tie tulevaisuuteen

Suomalainen Maria Palavamäki voitti ensimmäisen palkinnon videollaan ”Matti”. Työssään tylsistyneestä Matista, jonka henkireikänä on lentokoneiden pienoismallien rakentaminen, kehittyy aivan uusi ihminen, omaa pienoismalliyritystään vetävä yrittäjä.

1 Maria Palavamäki, Suomi, video: Matti

2 Brinja Schmidt, Saksa, video: Ein Schweinchen sucht sein Glück

3 Sandra Vaher, Viro, video : Free Apples

Yrittäjyys – erilainen elämäntapa

Kreikkalainen Mara Kapota voitti ensimmäisen palkinnon videollaan ”Entrepreneurship a Different Taste of Life”. Kaksiminuuttisen videon aikana söpö pieni tyttö muuttaa tylsän perheaterian käyttämällä ja valmistamalla perinteisiä eteläeurooppalaisen keittiön aineksia (tomaatteja, fetajuustoa, valkosipulia, juustoa…) uudella tavalla. Höysteenä on rytmikäs musiikki ja tytön hurmaava hymy.

1 Mara Kapota, Kreikka, video: A different taste of life

2 Jelena Cupac, Serbia, video: Seize the day

3 Robbert Weijers, Alankomaat, video: The Marionette

Yrittäjyys – haasteet ja palkkiot

Bulgarialainen Georgi Georgiev voitti ensimmäisen palkinnon videollaan ”My dream, my business”. Hän näyttää, miten nuori mies päättäväisesti toteuttaa unelmansa. Hän kylvää siemenen, hoitaa siitä kehittyvää kasvia vuodenajasta toiseen ja korjaa lopuksi kukkasadon. Taustalla soi Vivaldin nerokas musiikki.

1 Georgi Georgiev, Bulgaria, video: My dream, my business

2 Alexandre Lemoine Courx, Ranska, video: L´Esprit d'entreprise c'est l'affaire de tous

3 Dr Umberto Rinaldo, Italia, video: L'idea di Luca

Erityispalkinto 25-vuotiaille ja sitä nuoremmille

Unkarilaisen Márton Medveczkyn video ”The fruit of work”, virolaisen Uku Jõgin video ”UKU” ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta olevien Andrew Jollyn ja Kyle Websterin video ”Chog-zoo” voittivat 25-vuotiaille ja sitä nuoremmille osallistujille varatut erityispalkinnot. Näissä kolmessa videossa näytetään eri tavoin hauskasti (sarjakuvan ja elokuvan keinoin), miten tärkeää tieto ja luovuus ovat, jos yrittäjänä halutaan onnistua: ”joskus tavoitteidemme saavuttamiseen tarvitaan muutakin kuin sysäystä, mutta suuret haasteet voivat palkita hyvin.”

1 Márton Medveczky, Unkari, video: The fruit of work

2 Uku Jõgi, Viro, video: Uku (Heureka)

3 Andrew Jolly & Kyle Webster, Yhdistynyt kuningaskunta, video: Chog-zoo

Kunkin luokan voittajavideo sai 3 333 euroa, toiseksi tullut 2 222 euroa ja kolmanneksi tullut 1 111 euroa. 25-vuotiaille ja sitä nuoremmille myönnettyjen erityispalkintojen suuruus on 555 euroa.

Yli puolet eurooppalaisista ei ole koskaan ajatellut oman yrityksen perustamista. Yrittäjyys on kasvun ja työpaikkojen luomisen avaintekijä, ja pk-yritykset luovat 80 prosenttia uusista työpaikoista Euroopassa.

Kaikki videot löytyvät seuraavalta verkkosivustolta:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/entrepreneurship/video-award/


Side Bar