Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT FI EL ET HU

IP/10/606

Брюксел, 25 май 2010 г.

Искате ли да станете работодатели на самите себе си? YouTube поколението ви показва как можете да постигнете това

Европейската награда за 2010 г. за видеоматериал, посветен на предприемачеството, има за цел да насърчи любителите на филмовото изкуство да докажат своите творчески способности и умения, като изработят кратък видеоматериал на тема от областта на предприемачеството. Във връзка с това бе отправен призив към онези от тях, които имат съответните творчески заложби, да пресъздадат със средствата на филмовото изображение в какво точно се изразява предприемаческият дух и как хората могат да бъдат поощрени да станат предприемачи, като наблегнат върху усещането за пълноценна реализация и вътрешно удовлетворение, което носи със себе си тази професия. Наградите на победителите в европейската надпревара за 2010 г. за видеоматериал, посветен на предприемачеството, бяха връчени от заместник-председателя на Европейската комисия, г-н Антонио Таяни, на церемония, състояла се тази вечер в Културния център „Волубилис“ в Брюксел. Тази надпревара, организирана за втора поредна година от Генералната дирекция „Предприятия и промишленост“, се вписва в програмата на европейската седмица на малките и средните предприятия, която кампания на Европейската комисия цели да насърчи предприемачеството (вж. IP 10/605).

Присъдени бяха награди в следните три категории:

„Предприемачеството: — пътят към бъдещето“

Мария Палавамаки от Финландия взе първата награда с видеоклипа, озаглавен „Matti“: В него тя показва как един служител със скучна професия, отдал се в свободното си време на своето любимо занимание — конструирането на самолетни макети, се превръща в съвсем нов човек от момента, в който взима решение да стане предприемач, ръководещ свое собствено предприятие за самолетни макети.

1 Мария Палавамаки, Финландия, видеоклип: „Matti“ („Мати“, по името на героя на видеоклипа)

2 Бриня Шмит, Германия, видеоматериал: „Ein Schweinchen sucht sein Glück“ („Едно прасенце търси щастието си“)

3 Сандра Вахер, Естония, видеоклип: „Free Apples“ („Безплатни ябълки“)

„Предприемачеството — различен начин на живот“

Мара Капота от Гърция взе първата награда с видеоклипа, озаглавен „А Different Taste of Life“. За две минути очарователно момиче преобразява обичайната семейна вечеря, като използва по творчески начин традиционните за южноевропейските ястия съставки (домати, сирене фета, чесън, кашкавал и т.н.), и всичко това е поднесено с ритъмна музика и чаровна усмивка.

1 Мара Капота, Гърция, видеоклип: „А Different Taste of Life“ („Различен вкус на живота“)

2 Йелена Купач, Сърбия, видеоклип: „Seize the day“ („Сграбчи деня“)

3 Робърт Вейерс, Холандия, видеоклип: „The Marionette“ („Марионетката“)

„Предприемачеството — предизвикателства и удовлетворение“

Георги Георгиев от България взе първата награда с видеоклипа „My dream, my business“. В него той пресъздава решимостта на едно дете да осъществи мечтата си чрез семето, кооето то засява, растението, което пониква от него и за което то се грижи, и цветята, които отглежда ведно със смяната на годишните времена, на фона на гениалната музика на Вивалди.

1. Георги Георгиев, България, видеоклип: „My dream, my business(„Моите мечти, моята работа“)

2. Александър Люмоан Куркс, Франция, видеоклип: „L´Esprit d'entreprise c'est l'affaire de tous“ („Предприемаческият дух е отговорност на всеки от нас“)

3. Др Умберто Риналдо, Италия, видеоклип: „L'idea di Luca“ („Идеята на Лука“)

Специална награда за младежи до 25-годишна възраст

Мартон Медвецки от Унгария, с видеоклипа „The fruit of work", Уку Йоги от Естония, с видеоклипа „Uku" и Ендрю Джоли & Кайл Уебстър от Великобритания, с видеоклипа „Chog-zoo" взеха специалните награди за участници на възраст до 25 години включително. И трите видеоклипа наблягат, макар и по различен, но еднакво забавен начин (чрез анимация или документални кадри), на това, колко важни са знанията и творческият подход, за да преуспее един предприемач: „понякога е нужен повече от един тласък, за да постигнем нашите цели, но всяко голямо предизвикателство може да донесе със себе си и голямо удовлетворение“.

1 Мартон Медвецки, Унгария, видеоклип: „The fruit of work" („Плодът на труда“)

2 Уку Йоги, Естония, видеоклип: „Uku Heureka"

3 Ендрю Джоли & Кайл Уебстър, Великобритания, видеоклип: „Chog-zoo" („Chog-zoo“).

На авторите на трите класирали се видеоклипа във всяка от трите категории ще бъде съответно изплатена парична награда в размер на 3333, 2222 и 1111 евро. Специалната награда за лауреатите на възраст до 25 години, включително, е в размер на 555 евро.

Повече от половината от европейците никога не са се замисляли да започнат свой собствен бизнес. Предприемачеството е ключът към растежа и трудовата заетост, тъй като малките и средните предприятия създават 80 % от новите работни места в Европа.

Всички видеоклипове можете да намерите на следния интернет адрес:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/entrepreneurship/video-award/


Side Bar