Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/603

Brüsszel, 2010. május 25.

Az eltűnt gyermekek nemzetközi napja: az Európai Bizottság sürgeti az eltűnt gyermekek bejelentésére szolgáló 116-000-ás segélyvonalak tagállami bevezetését

Ma, az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából az Európai Bizottság alelnökei, Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos, valamint Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős biztos arra ösztönözte a tagállamokat, hogy fokozzák a gyermekek eltűnésével kapcsolatos figyelmeztető rendszerek bevezetésére irányuló erőfeszítéseiket, és a lehető leghamarabb kezdjék meg az eltűnt gyermekek bejelentésére szolgáló 116-000-ás segélyvonalak működtetését.

„Egy gyermek eltűnése mindig tragédia, és nekünk minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy az ilyen tragédiákat megelőzzük. A Bizottság létrehozta az eltűnt gyermekek bejelentésére szolgáló európai 116-000-ás segélyvonalat, amely révén útmutatást és támaszt is kínál a gyermekek családjaiknak bárhol Európában. Sajnálatos módon azt látom, hogy ez a segélyvonal csak 11 tagállamban működik”, mondta az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos. „Nehéz megbékélni azzal a ténnyel, hogy azok az intézkedések, amelyek segítséget nyújthatnának, uniós szinten még nem működnek teljes mértékben. Kétszeres tragédia lenne, ha az 116 00-ás segélyvonalat hívó eltűnt gyermek csupán egy előre feljátszott üzenetet hallhatna az üzenetrögzítőn, amely szerint a szolgáltatás 2012-ben lép életbe. Felkérem a tagállamokat arra, hogy e helyzet megváltoztatása érdekében mindent tegyenek meg.”

Neelie Kroes alelnök, a digitális politikáért felelős biztos, hozzátette: „A tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk jogi kötelezettségeiket, amelyek nem csak az eltűnt gyermekek bejelentésére szolgáló 116-00-ás segélyvonalak bevezetésére vonatkoznak, hanem a nyilvánosság kellő tájékoztatására is.

Az EU már lefektette azokat a szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a 116 000-ás hívószámot uniószerte elkülönítik azon segélyvonalak számára, amelyeken a gyermekek eltűnését bejelenthetik, és amelyeken keresztül a családok számára útmutatást és támogatást tudnak nyújtani. Ezek a segélyvonalak jelenleg 11 tagállamban élnek (Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Románia és Szlovákia). Az új uniós távközlési szabályok 2009. novemberi elfogadásával az uniós tagállamok kötelesek mindent megtenni annak biztosítása érdekében, hogy a 116-000-ás segélyvonalat 2011. május 25-ig aktiválják (MEMO/09/491, IP/09/1812). A Bizottság alaposan figyelemmel kíséri majd e kötelezettség tagállami végrehajtását, ahogy azt tette a 112-es egységes európai segélyhívószám esetében, amely ma már uniószerte ingyenesen hívható (IP/08/1968).

A Bizottság továbbá támogatja a gyermekek eltűnésével kapcsolatos, határokon átívelő figyelmeztető rendszerek létrehozását, amelyek segítséget nyújtanak az elrabolt gyermekek felkutatásához azzal, hogy a polgárok valós idejű információkkal szolgálhatnak az illetékes hatóságok számára. 8 tagállamban működik figyelmeztető rendszer (Hollandia, Portugália, Franciaország, Luxemburg, Belgium, Görögország, Németország és az Egyesült Királyság).

Előzmények

2007. február 15-én a Bizottság határozatot fogadott el, amelyben kötelezi az uniós tagállamokat, hogy tegyék elérhetővé a 116-000–ás hívószámot a gyermekeknek szóló segélyvonalak részére uniószerte (IP/07/188). A Bizottság ismételten arra kérte a tagállamokat, hogy a lehető leghamarabb kezdjék meg a hívószám üzemeltetését (IP/08/1129).

Ez év márciusában a Bizottság két javaslatot fogadott el, amelyek új szabályokat tartalmaznak a gyermekekkel szembeni visszaélések, a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelem fokozása érdekében. Ezek az új javaslatok szélesebb körű segítséget garantálnak az áldozatok számára, valamint szigorúbb intézkedéseket foganatosítanak a gyermekek szexuális kizsákmányolásáért és a gyermekkereskedelemért felelős bűnözőkkel szemben (IP/10/379).

Az új, felülvizsgált távközlési szabályok alapján (lásd MEMO/09/513), és különösen a módosított egyetemes szolgáltatatási irányelv 27a. cikke szerint a tagállamok kötelesek, legkésőbb 2011. május 25-ig, minden erőfeszítést megtenni annak biztosítása érdekében, hogy az állampolgárok hozzáférhessenek a gyermekek eltűnésének bejelentésére szolgáló segélyvonalakat működtető szolgáltatásokhoz. A segélyvonalat a 116-000-ás hívószámon kell elérhetővé tenni. Ugyanez az irányelv azt is előírja, hogy „a tagállamok biztosítják, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon a 116-os számtartomány alatt fenntartott szolgáltatások létezéséről és használatáról, különösen a kifejezetten a tagállamokban utazó személyeknek szánt kezdeményezéseken keresztül.”

További információk

Missing Children Europe:

http://www.missingchildreneurope.eu/

Bel- és igazságügyi tájékozató oldal:

http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/news_intro_en.htm

Viviane Reding, alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Neelie Kroes, alelnök, a digitális politikáért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/index_en.htm

ANNEX

Countries where 116 000 is operational

Member State

Operational since

Belgium

May 2009

Denmark

February 2009

Greece

October 2008

France

May 2009

Hungary

June 2008

Italy

May 2009

The Netherlands

September 2008

Poland

March 2009

Portugal

September 2007

Romania

May 2009

Slovakia

May 2009


Side Bar