Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/596

Bruxelles, 21 mai 2010

Ziua Mondială a Biodiversității: Mii de oameni intră în contact cu natura grație campaniei UE

Mâine este Ziua Mondială a Biodiversității și, în ciuda eforturilor depuse în întreaga lume, studiile arată că biodiversitatea – bogata varietate a vieții de pe planeta noastră – se reduce în ritm alarmant. O campanie inovatoare a UE destinată să evidențieze acest mesaj se bucură actualmente de participarea a mii de oameni din întreaga Uniune Europeană și din afara ei. Jumătate de milion de vizitatori au accesat deja site-ul web al campaniei, în timp ce peste 56 000 de persoane și-au exprimat sprijinul pentru campanie pe Facebook. Comisia marchează Ziua Mondială a Biodiversității printr-o serie de evenimente ce se vor desfășura în șase țări țintă: Spania, Țările de Jos, Bulgaria, România, Polonia și Italia.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Sunt plăcut impresionat de modul în care această campanie captează imaginația oamenilor. Este de datoria noastră să menținem această dinamică și să traducem acest interes în fapte și politici concrete, pentru a salvgarda bogata varietate a vieții pe Pământ.”

Campania captează atenția opiniei publice

Oameni de toate vârstele intră în contact cu natura prin intermediul site-ului web interactiv dedicat campaniei privind biodiversitatea și al rețelelor sociale. În primele șase săptămâni ale campaniei, site-ul web, disponibil în toate limbile UE, a înregistrat peste 550 000 de vizualizări, numărul acestora crescând zilnic. Aproximativ 56 000 de oameni din peste 120 de țări și-au exprimat sprijinul pe paginile Facebook dedicate biodiversității.

Având ca slogan, „Biodiversitatea – o chestiune care ne privește pe toți”, campania intenționează să sensibilizeze populația cu privire la problema declinului biodiversității și să ilustreze implicațiile acestui declin asupra vieții noastre de zi cu zi.

Campania are o componentă educativă, care expune beneficiile aduse de biodiversitate, punând accentul mai ales pe ideea de servicii ecosistemice și pe pericolele generate de dispariția lor. Tema care revine mereu este ideea conexiunii și a interdependenței.

Cel mai recent element adăugat este un videoclip impresionant, care transmite un mesaj puternic referitor la necesitatea urgentă de a lua măsuri. Scopul videoclipului este de a evidenția modul în care pierderea unei singure verigi, oricât de insignifiante, din lanțul vieții, poate distruge întregul echilibru al naturii.

Campania se axează în special pe țări în care se consideră că este extrem de necesar să se ia măsuri în acest sens. În Spania, Țările de Jos, Bulgaria, România, Polonia și Italia au avut loc lansări de succes ale campaniei, în cadrul cărora s-au desfășurat evenimente în domeniul relațiilor publice și activități de artă urbană. În toate cele șase țări țintă, festivitățile ocazionate de Ziua Mondială a Biodiversității vor include și activități familiale.

De la sensibilizare la acțiune

Pe lângă obiectivul sensibilizării cetățenilor, campania vizează totodată să îi facă pe aceștia mai conștienți de rolul pe care îl pot juca în încetinirea și prevenirea declinului biodiversității. Campania are drept scop să determine populația să acționeze - pe cont propriu sau în cadrul unor proiecte - pentru a proteja și a avea grijă de natură.

Site-ul web a reușit deja să trezească interesul opiniei publice de a se informa cu privire la modalitatea în care omul interacționează cu natura. Pe lângă familiarizarea cu o serie de organisme și specii vii, publicul își poate crea propria imagine biodiversificată pe Facebook.

Se speră că, aflând mai multe despre natura pe care atât de rar o apreciem la justa sa valoare, vom învăța să o ocrotim cu mai multă grijă.

O nouă aplicație de vizionare pentru Natura 2000

Cu sprijinul Agenției Europene de Mediu (AEM), Comisia Europeană a lansat un nou instrument IT destinat să familiarizeze publicul cu ceea ce înseamnă Natura 2000, rețeaua de referință a ariilor protejate.

Natura 2000 este principalul instrument de protejare a biodiversității în Uniunea Europeană. Este cea mai amplă rețea ecologică de arii protejate din lume, fiind formată din peste 25 000 de situri și cuprinzând 17% din teritoriul terestru al UE. Natura 2000 vizează să asigure supraviețuirea celor mai valoroase specii și habitate ale Europei și să salvgardeze numeroase servicii ecosistemice.

Grație tehnologiei GIS (Sistemul de informații geografice), aplicația de vizionare interactivă le permite utilizatorilor să găsească siturile și informațiile conexe referitoare la speciile și habitatele care îi interesează, folosind hărți rutiere, fotografii, imagini din satelit și documente de referință privind regiunile respective. Acest instrument vizează sensibilizarea publicului larg și constituie un instrument util pentru dezvoltatori, responsabilii cu planificarea teritorială, proprietarii de terenuri, autoritățile guvernamentale, ONG-uri și cercetători. Pentru informații suplimentare referitoare la modul de utilizare a aplicației de vizualizare, vizitați http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm

Site-ul web al campaniei și videoclipul se găsesc la adresa: www.weareallinthistogether.eu


Side Bar