Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/572

Bruxelles, 17 mai 2010

Combaterea exporturilor ilegale de lemn: Uniunea Europeană și Republica Congo semnează un acord de parteneriat

Astăzi, Uniunea Europeană și Republica Congo au semnat acordul de parteneriat voluntar privind aplicarea legislației în domeniul forestier, guvernanța și schimburile comerciale. Acordul prevede ca, începând din iulie 2011, toate produsele din lemn importate în Uniunea Europeană din Republica Congo să fie însoțite de o licență care să demonstreze că aceste produse conțin lemn și produse din lemn de proveniență legală. Consumatorii europeni vor avea astfel garanția că lemnul și produsele din lemn importate din Republica Congo sunt de proveniență legală.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Acordul reprezintă un instrument esențial menit să combată exploatarea ilegală a pădurilor. Acesta va contribui la dezvoltarea durabilă și la crearea de locuri de muncă în sectorul forestier din Republica Congo. În același timp, acordul va garanta consumatorilor europeni că lemnul din regiunea tropicală este de proveniență legală. De asemenea, acordul arată modalitatea în care politica UE în materie de dezvoltare poate fi aplicată în conformitate cu obiectivele UE în materie de mediu”.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, care a semnat acordul de parteneriat voluntar în numele Comisiei Europene a completat: „Reducerea despăduririi și a exploatării ilegale a zonelor forestiere este esențială în vederea creării unui climat mai bun pentru investițiile pe termen lung în gestionarea durabilă a pădurilor. Îmi exprim speranța că mai multe țări vor urma exemplul Republicii Congo și se vor alătura acestei inițiative.”

Ministrul Henri Djombo, responsabil cu sectorul forestier, dezvoltarea durabilă și mediul a semnat acordul pentru Republica Congo, care este primul în bazinul Congo și al doilea dintr-o serie de acorduri bilaterale care sunt negociate între UE și țările producătoare de lemn (primul a fost semnat anul trecut cu Ghana). Punerea în aplicare cu succes a acordului necesită efort și investiții într-o serie de domenii esențiale. Un sistem național de verificare a provenienței lemnului prevăzut de acord este deja în curs de dezvoltare; acest sistem beneficiază de un sprijin în valoare de 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene și de o cofinanțare națională în valoare de 1,08 milioane de euro.

Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de ambele părți și - conform Tratatului de la Lisabona - după ce va fi aprobat de către Parlamentul European. Acordurile de acest tip sunt voluntare pentru țările exportatoare. Cu toate acestea, odată intrate în vigoare, acestea dobândesc forță juridică obligatorie pentru ambele părți, obligându-le să comercializeze numai lemn de proveniență legală.

Context

Republica Congo exportă anual lemn și produse din lemn în valoare de peste 250 de milioane de euro, din care aproximativ jumătate sunt achiziționate de țări din Uniunea Europeană. Portugalia, Spania, Franța, Germania, Țările de Jos și Belgia sunt principalele țări europene importatoare.

Republica Congo este a doua țară care a semnat acordul, prima fiind Ghana, în 2009. În prezent au loc negocieri cu țări precum Camerun, Malaysia, Indonezia, Liberia și Republica Centrafricană.

Pentru mai multe informații în legătură cu inițiativa privind aplicarea legislației în domeniul forestier, guvernanța și schimburile comerciale, puteți consulta site-ul internet.

A se vedea, de asemenea, documentul MEMO: MEMO/10/194


Side Bar