Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/572

Brüsszel, 2010. május 17.

Küzdelem a fatermékek illegális kivitele ellen: az Európai Unió és a Kongói Köztársaság partnerségi megállapodást írt alá

Az Európai Unió és a Kongói Köztársaság a mai napon önkéntes partnerségi megállapodást írt alá az erdészeti jogszabályok végrehajtásáról, az irányításról és a fatermékek kereskedelméről. A megállapodás szerint 2011 júliusától kezdve a Kongói Köztársaságból az Európai Unióba irányuló valamennyi faterméknek olyan engedéllyel kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a szállítmányok legális eredetű fát és faterméket tartalmaznak. Így az európai fogyasztók biztosak lehetnek majd abban, hogy a Kongói Köztársaságból importált összes fa és fatermék legális eredetű.

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos a következőket nyilatkozta: „A megállapodás nagyon fontos eszköz az erdőkben folytatott illegális fakitermelés elleni küzdelemben. Hozzá fog járulni a Kongói Köztársaság erdészeti ágazatának fenntartható fejlődéséhez és munkahelyteremtéséhez. Egyúttal garanciát is jelent az európai fogyasztók számára azt illetően, hogy az általuk vásárolt trópusi fa legális eredetű. Ez a megállapodás jó példa arra is, hogy az EU fejlesztési politikája milyen módon állhat összhangban az EU környezetvédelmi célkitűzéseivel.”

Az önkéntes partnerségi megállapodást az Európai Bizottság nevében aláíró Janez Potočnik környezetvédelmi biztos hozzátette: „Az erdőirtás és az illegális fakitermelés csökkentése az erdővel borított területeken nagyon fontos ahhoz, hogy jobb feltételei legyenek a fenntartható erdőgazdálkodásba történő hosszú távú beruházásoknak. Remélem, hogy több ország fogja követni a Kongói Köztársaság példáját, és csatlakozni fog ehhez a kezdeményezéshez."

A Kongói Köztársaság nevében Henri Djombo, az erdőkért, fenntartható fejlődésért és környezetvédelemért felelős miniszter írta alá a megállapodást. Ez a megállapodás az első ilyen a Kongó-medencében, és a második azon kétoldalú megállapodások sorában, amelyekről tárgyalások folynak az EU és a fakitermelő országok között (az első ilyen megállapodást tavaly írták alá Ghánával). A megállapodás sikeres végrehajtásához számos fontos területen lesz még szükség munkára és beruházásokra. A partnerségben rögzített nemzeti fatermék-nyomonkövetési rendszer már kidolgozás alatt áll; a rendszert az Európai Unió 2 millió EUR-val támogatja, nemzeti társfinanszírozása pedig 1,08 millió EUR-ra rúg.

A megállapodás azt követően lép hatályba, hogy azt mindkét fél megerősítette, és – a Lisszaboni Szerződés értelmében – az Európai Parlament is jóváhagyta. Ez a megállapodás önkéntes az exportáló országok számára. Hatályba lépése után azonban jogilag kötelező mindkét félre nézve, és arra kötelezi őket, hogy kizárólag legális forrásból származó faanyaggal kereskedjenek.

Háttér

A Kongói Köztársaság évente több mint 250 millió EUR értékű fát és faterméket exportál, amelynek mintegy felét az Európai Unió tagállamai vásárolják meg. Portugália, Spanyolország, Franciaország, Németország, Hollandia és Belgium tartoznak a legfontosabb európai importőrök közé.

Ghánát követően (amellyel az EU 2009-ben kötött hasonló megállapodást) a Kongói Köztársaság a második olyan ország, amely ilyen megállapodást ír alá. Tárgyalások folynak további országokkal, például Kamerunnal, Malajziával, Indonéziával, Libériával és a Közép-afrikai Köztársasággal.

Az erdészeti jogszabályok végrehajtásáról, az irányításról és a fatermékek kereskedelméről szóló kezdeményezéssel kapcsolatban további információk ezen a honlapon találhatók.

Lásd még: MEMO: MEMO/10/194


Side Bar