Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/544

Bruxelles, 6 mai 2010

Comisia și Parlamentul relansează astăzi activitatea în vederea unui registru și a unui cod de conduită comune pentru reprezentații grupurilor de interese

Comisia Europeană și Parlamentul European au relansat astăzi discuțiile menite să instituie un registru și un cod de conduită comune pentru reprezentații grupurilor de interese. La inițiativa vicepreședintelui Comisiei Maroš Šefčovič și a doamnei Diana Wallis, care conduce delegația Parlamentului din care fac parte Carlo Casini, Jo Leinen și Isabelle Durant, grupul de lucru la nivel înalt lansat în cursul legislaturii parlamentare și Comisiei precedente își va relua activitatea în vederea finalizării cât mai curând posibil a negocierilor cu privire la registrul comun, după raportarea către ambele instituții.

„Suntem foarte mulțumiți de progresul realizat în legătură cu registrul Comisiei, de la instituirea acestuia, în 2008”, a declarat vicepreședintele Šefčovič. „Au fost deja înregistrate aproximativ 2 700 de organizații. Dar în prezent doresc să intrăm într-o nouă etapă, de instituire a unui registru comun, împreună cu Parlamentul. Aștept cu interes discuțiile fructuoase cu doamna Wallis și echipa domniei sale în cursul lunilor următoare.”

„Parlamentul așteaptă cu interes reînceperea negocierilor cu Comisia și instituirea unui registru comun”, a spus Diana Wallis, vicepreședintele Parlamentului European. „Este în mod cert în interesul cetățenilor europeni să acționăm împreună pentru a ne asigura că acest sistem este cât mai transparent posibil și să înregistrăm reprezentații grupurilor de interese care încearcă să influențeze deciziile politice ale UE în fiecare etapă a acestui proces.”

Odată cu înființarea registrului pentru reprezentanții grupurilor de interese în iunie 2008, transparența și accesul cetățenilor la informații privind organizațiile implicate în activități de reprezentare și lobby au atins un nivel fără precedent1. În prezent, se intenționează ca acest proces să facă un pas înainte, printr-o inițiativă comună a Parlamentului și a Comisiei.

Grupul s-a reunit astăzi (6 mai) și a analizat progresul realizat anterior alegerilor europene de anul trecut. Acesta include declarația comună din 22 aprilie 2009 (Set de orientări privind un registru și cod de conduită comune) care stabilește o listă a punctelor comune asupra cărora s-a ajuns la un acord. De atunci, un element important l-a reprezentat evaluarea2 publicată de Comisia Europeană în octombrie anul trecut. Activitatea se va concentra acum pe chestiunile administrative și tehnice care vor trebui rezolvate, și care includ, de exemplu, mecanismul de reclamații și sancționare.

1 :

Peste 2 700 de organizații înregistrate până în prezent.

2 :

Inițiativa europeană în materie de transparență: Registrul reprezentanților grupurilor de interese, un an mai târziu. COM(2009) 612 final


Side Bar