Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/544

Brüsszel, 2010. május 6.

A Bizottság és a Parlament újra nekilát a lobbistákra vonatkozó közös nyilvántartás és magatartási kódex kidolgozásának

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament ma újra megbeszélgetéseket indított a lobbistákra vonatkozó közös nyilvántartás és magatartási kódex kidolgozása érdekében. Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke és Diana Wallis, a Carlo Casini, Jo Leinen és Isabelle Durant személyét magában foglaló parlamenti küldöttség vezetője kezdeményezésére az előző parlamenti ciklus alatt felállított magas szintű munkacsoport és a Bizottság ezennel folytatni kívánja munkáját: miután beszámoltak mindkét intézménynek, szándékukban áll a közös nyilvántartásról szóló tárgyalások mihamarabbi lezárása.

„Nagy örömünkre szolgálnak a 2008-ben létrehozott bizottsági nyilvántartás tekintetében tett előrelépések” nyilatkozta Šefčovič alelnök. „Ez idáig mintegy 2700 szervezet regisztrált. Következő lépésként a Parlamenttel közös nyilvántartást szeretném megvalósítani. Alig várom, hogy a következő hónapokban sor kerüljön a Wallis asszonnyal és munkacsoportjával folytatandó gyümölcsöző eszmecserékre.”

„A Parlament várakozásokkal tekint a Bizottsággal való tárgyalások újrakezdése és a közös nyilvántartás létrehozása elébe” állította Diana Wallis, az Európai Parlament alelnöke. „Közös munkánkkal határozottan az európai polgárok érdekeit szolgáljuk, mellyel a lehető legátláthatóbbá kívánjuk tenni a rendszert és fel kívánjuk térképezni az EU politikai döntéseit a teljes eljárás során befolyásolni kísérlő lobbistákat.”

A 2008 júniusában létrehozott érdekképviseleti nyilvántartással a polgárok az addigiakhoz képest nagyobb átláthatóság mellett jobban hozzáférnek a képviseleti és lobbitevékenységekben résztvevő szervezetekről rendelkezésre álló információkhoz1. A Parlament és a Bizottság közös kezdeményezésével e folyamat egy lépéssel előbbre kerül.

Összeült ma (május 6-án) a munkacsoport és leltárba vette a tavalyi európai választások előtt elért fejleményeket. Ezek közé tartozik a megállapodás közös pontjainak listáját tartalmazó 2009. április 22-i közös nyilatkozat (iránymutatások a közös nyilvántartásról és a közös magatartási kódexről). Ezt követően jelentős előrelépést jelentett még az Európai Bizottság által tavaly októberben közzétett áttekintés2. Munkánkat ezt követően a megoldandó igazgatási és technikai kérdésekre összpontosítjuk, melyek között említhető például a panasztételi és szankciós mechanizmus.

1 :

Ez idáig több mint 2700 szervezet regisztrált.

2 :

Európai átláthatósági kezdeményezés: az érdekképviseleti nyilvántartás egy év elteltével COM(2009) 612 végleges


Side Bar