Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/493

Bruxelles, 4 mai 2010

UE consolidează măsurile de prevenire a răspândirii anemiei infecțioase ecvine din România în alte state membre

UE va consolida măsurile adoptate de autoritățile române pentru prevenirea răspândirii anemiei infecțioase ecvine (AIE) în alte state membre. Decizia se bazează pe o propunere a Comisiei aprobată de statele membre în cadrul unei întâlniri de două zile a Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCoFCAH), care a aprobat și o serie de alte măsuri destinate protejării sănătății animale și a sănătății publice în UE.

Anemia infecțioasă ecvină (AIE) este o boală virală care afectează ecvinele – respectiv mamifere cum sunt caii, măgarii și catârii. Boala este endemică în România și s-au instituit deja anumite norme pentru prevenirea răspândirii sale prin intermediul deplasării animalelor.

Cazuri recente de AIE detectate la cai deplasați din România în alte state membre și un raport publicat al unei misiuni de inspecție veterinară arată că eforturile autorităților române pentru controlul bolii ar putea beneficia de pe urma unor măsuri UE suplimentare. Ecvinele din România vor fi transportate de acum înainte în alte state membre numai din exploatații certificate drept indemne de AIE și în cadrul unui regim cuprinzător și specific care include o dublă testare înainte de expediere.

Noile norme UE consolidează trasabilitatea și măsurile de control după sosire în statele membre de destinație. Acestea permit, de asemenea, o viitoare posibilă „aplicare regională” a măsurilor din România în acele zone în care s-a demonstrat că boala a fost eradicată cu succes.

În timpul întâlnirii SCoFCAH, statele membre au acordat și un aviz pozitiv simplificării procesului de identificare a oilor și caprelor crescute în grădinile zoologice. Actualele norme privind trasabilitatea animalelor prevăd individualizarea oilor și a caprelor cu identificatori electronici și vizibili și în grădinile zoologice. Noile norme permit derogări și țin cont de faptul că aceste animale aparțin mai ales unor specii sălbatice care ar trebui să fie prezentate cu aspectul lor autentic.

SCoFCAH a aprobat, de asemenea:

i) suspendarea importurilor din Singapore de pește viu din familia crapului destinat acvaculturii, inclusiv instalațiilor ornamentale cu pești, după ce o inspecție a Comisiei desfășurată la fața locului a evidențiat serioase neajunsuri în punerea în aplicare a normelor relevante de sănătate animală la import;

ii) consolidarea regimului de testare pentru prezența reziduurilor de produse medicamentoase veterinare, la crustaceele importate din Bangladesh pentru consum uman, în urma constatărilor altei inspecții a Comisiei.

În sfârșit, Comisia a anunțat, de asemenea, planul de creare a unui laborator UE de referință în domeniul sănătății albinelor. În paralel cu aceasta, săptămâna viitoare debutează primul curs de formare în domeniul sănătății albinelor pentru oficiali din statele membre în cadrul inițiativei „O formare mai bună pentru o hrană mai sigură”.

În ultimii ani, rapoartele au indicat o mortalitate sporită la albine în UE și în alte părți ale lumii. Deși în întreaga lume se manifestă o îngrijorare serioasă din acest motiv, studiile științifice nu au reușit până acum să determine cauza exactă sau extinderea fenomenului. În decembrie 2009, un studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat o coordonare și o armonizare mai bune la nivel european a supravegherii sănătății albinelor. Se preconizează ca un nou laborator de referință UE să asigure sprijin științific și tehnic și să orienteze acțiunile viitoare ale UE pentru o mai bună protejare a albinelor. Noul laborator UE ar urma să devină funcțional la începutul anului 2011.


Side Bar