Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/488

Bruselj, 4. maja 2010

Klici v sili: Komisija pozdravlja vedno večjo podporo držav članic sistemu eCall v avtomobilih

Evropska komisija pozdravlja, da je še pet držav članic podprlo sistem za nujne primere eCall v avtomobilih. Ta reševalni sistem v primeru hude nesreče samodejno pokliče evropsko enotno številko za klic v sili 112 in lahko, ko bo v celoti v rabi, v Evropi letno reši do 2 500 življenj. Na slovesnosti, ki bo 4. maja v Bruslju, bodo Belgija, Danska, Luksemburg, Malta in Romunija podpisali Memorandum EU o soglasju za izvajanje sistema eCall po vsej Evropi in se pridružili 15 drugim evropskim državam, ki so memorandum že podpisale.

Podpredsednica Evropske komisije za digitalno agendo, Neelie Kroes, je povedala: „Veseli me, da bo skupno že 20 držav članic podpisalo podporo sistemu eCall. Ta sistem je odličen primer, kako se informacijske in komunikacijske tehnologije lahko izboljšajo in celo rešijo življenja državljanov.“

Podpredsednik Evropske komisije za promet Siim Kallas je povedal: „Sistem eCall lahko vsako leto reši življenja mnogih uporabnikov cest, zato sem vesel, da se vedno večje število držav članic zavezuje, da bodo ta sistem uvedle.“

Sistem eCall samodejno pokliče evropsko enotno številko za klic v sili 112 v primeru resnega trčenja in prenese natančno lokacijo nesreče in druge ključne informacije najbližji službi za nujno pomoč. Ocenjuje se, da lahko sistem eCall, ko bo v celoti v rabi, reši do 2 500 življenj letno in s skrajšanjem odzivnega časa reševalnih služb ublaži posledice resnih nesreč v več kot 15 % primerov.

Pet držav članic (Belgija, Danska, Luksemburg, Malta in Romunija) bo 4. maja na slavnosti v Bruslju podpisalo Memorandum eCall o soglasju. S tem se pridružujejo 15 državam EU in 3 drugim evropskim državam, ki so se že zavezale podpori sistema eCall (Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Grčija, Italija, Litva, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Islandija, Norveška in Švica).

Memorandum bodo 4. maja podpisale tudi nekatere dodatne organizacije in sicer Agoria, ATX, belgijski avtomobilski klub Touring, DEKRA, Electronics Solutions, European Transport Safety Council (evropski svet za varnost v prometu) (ETSC), EUROSMART, GMV, ITS Belgium, Romunska nacionalna družba za avtoceste in državne ceste, OctoTelematics, Romanian-American University (Romunsko-ameriška univerza), Posebna služba za telekomunikacije (STS), UTI Systems. Sistem je prejel uradno podporo 90 podpisnikov, vključno z mobilnimi operaterji (IP/09/1290) in evropskimi izdelovalci avtomobilov.

Leta 2008 je v več kot 1,2 milijona nesrečah na evropskih cestah umrlo okoli 39 000 ljudi, več kot 1,7 milijona pa je bilo ranjenih. Ocenjuje se, da stane vgradnja sistema eCall pri novem avtomobilu manj kot 100 EUR.

Nacionalne uprave morajo za popolni razvoj sistema eCall zagotoviti, da so klicni centri reševalnih služb opremljeni za sprejemanje klicev, vsa nova vozila pa morajo biti opremljena s tehnologijo eCall.

Komisija je pozvala k prostovoljni uvedbi sistema eCall po vsej Evropi do leta 2009 (IP/09/1245), vendar je zaradi pomanjkanja podpore nekaterih držav EU prišlo do zamude.

Ozadje

Komisija je podprla raziskovalne projekte v zvezi s sistemom eCall, da bi zagotovila čezmejno delovanje tehnologije (npr. E-MERGE in GST-Rescue) in s pobudo eVarnost ter evropsko platformo za izvajanje storitve eCall začela sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem. Sistem eCall je ena izmed prednostnih nalog pobude Inteligentni avtomobil in akcijskega načrta za inteligentne prometne sisteme, ki spodbuja uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) za pametnejši, varnejši in čistejši cestni promet (IP/06/191, IP/10/353).

EU je v zadnjih treh letih zagotovila okoli 160 milijonov EUR za raziskave o IKT na področju prometa, ki zajemajo varnostne sisteme, sisteme inteligentnih vozil in storitve na področju mobilnosti.

Memorandum EU o soglasju in seznam pogodbenic sta na voljo na:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/doc/esafety_library/mou/list_of_signatures.pdf

Več informacij o sistemu eCall je na voljo na:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecall/index_en.htm


Side Bar