Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/488

Brussel, 4 mei 2010

Noodoproepen: De Commissie verheugt zich over de groeiende steun van de lidstaten voor het eCall-systeem in auto's

De Europese Commissie verwelkomt de beslissing van opnieuw vijf lidstaten om zich achter het ingebouwde eCall-alarmsysteem in auto's te scharen. Dit levensreddende systeem belt bij een ernstig ongeluk automatisch het universeel Europees noodnummer 112 en kan wanneer het volledig in gebruik is tot 2500 levens per jaar redden in Europa. Tijdens een ceremonie in Brussel op 4 mei zetten België, Denemarken, Luxemburg, Malta en Roemenië hun handtekening onder het Memorandum van overeenstemming van de EU om eCall in heel Europa in te voeren. Zij sluiten zich daarmee aan bij 15 andere Europese landen die al hadden getekend.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor de Digitale agenda Neelie Kroes: "Het verheugt me dat er zich nu 20 lidstaten hebben opgegeven om eCall in te voeren. Dit systeem is een perfect voorbeeld van hoe informatie- en communicatietechnologie het leven van de burger kan verbeteren, en zelfs kan redden.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Commissaris voor vervoer Siim Kallas: "Het eCall-systeem kan elk jaar het leven van vele weggebruikers redden en het doet mij daarom veel plezier dat een groeiend aantal lidstaten zich er thans toe verbindt het systeem in de praktijk te brengen".

eCall belt bij een zware botsing automatisch het universeel Europees noodnummer 112 en geeft de exacte locatie van het ongeval en andere cruciale informatie door aan de dichtstbijzijnde hulpdienst. Dankzij de kortere reactietijd kunnen bij een volledige invoering van eCall naar verwachting tot 2500 levens per jaar worden gered en kunnen in meer dan vijftien procent van de gevallen de gevolgen van ernstige ongelukken minder zwaar worden gemaakt.

Vijf lidstaten (België, Denemarken, Luxemburg, Malta en Roemenië) ondertekenen tijdens een ceremonie in Brussel op 4 mei het Memorandum van overeenstemming over eCall. Daarmee sluiten zij zich aan bij de 15 EU-lidstaten en de drie andere Europese landen die zich ertoe hebben verbonden eCall in te voeren (Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Griekenland, IJsland, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland).

De lijst van organisaties die het Memorandum hebben ondertekend wordt op 4 mei ook aangevuld met Agoria, ATX, de Belgische automobielclub Touring, Dekra, Electronics Solutions, de Europese Raad voor verkeersveiligheid (ETCS), EUROSMART, GMV, ITS Belgium, de Nationale Roemeense Maatschappij voor autowegen en nationale wegen, OctoTelematics, Romanian-American University, Special Telecommunications Service (STS), UTI Systems. Het systeem wordt officieel gesteund door negentig ondertekenaars, waaronder mobieletelefoonexploitanten (IP/09/1290) en Europese autoconstructeurs.

In 2008 vielen bij meer dan 1,2 miljoen ongevallen op de Europese wegen ongeveer 39 000 doden en meer dan 1,7 miljoen gewonden. Verwacht wordt dat de kosten voor het installeren van het eCall-systeem minder dan honderd euro per nieuwe auto zullen bedragen.

Om eCall volledig in te voeren moeten de nationale autoriteiten ervoor zorgen dat de telefooncentrales van hun nooddiensten toegerust zijn voor het behandelen van de oproepen en moeten alle nieuwe voertuigen zijn uitgerust met eCall-technologie.

De Commissie had oorspronkelijk opgeroepen om eCall tegen 2009 vrijwillig in te voeren in heel Europa, maar door een gebrek aan steun in bepaalde EU-landen is er vertraging opgelopen.

Achtergrond

De Commissie steunt eCall-gerelateerde onderzoeksprojecten om de technologie grensoverschrijdend te maken (bijvoorbeeld E-MERGE en GST-Rescue) en heeft met haar eSafety-initiatief en het Europees platform voor de implementatie van eCall publiek-private samenwerking gerealiseerd. eCall is een van de prioriteiten van het initiatief "de intelligente auto" en het actieplan intelligente vervoerssystemen ter bevordering van het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) voor slimmer, veiliger en schoner wegvervoer (IP/06/191, IP/10/353).

De afgelopen drie jaar heeft de EU ongeveer 160 miljoen euro besteed aan ICT-onderzoek voor vervoer (veiligheidssystemen, intelligente voertuigsystemen en mobiliteitsdiensten).

Het Memorandum van overeenstemming van de EU en een lijst van de ondertekenaars vindt u op:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/doc/esafety_library/mou/list_of_signatures.pdf

Meer informatie over eCall vindt u op:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecall/index_en.htm


Side Bar