Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/488

Bryssel, 4. toukokuuta 2010

Yhä useammat jäsenvaltiot ottavat käyttöön ajoneuvoihin asennettava hätäpuhelinpalvelun (eCall)

Euroopan komissio toivotti viisi uutta jäsenvaltiota tervetulleeksi eCall-palveluun. Kyseinen järjestelmä soittaa automaattisesti eurooppalaiseen hätänumeroon 112 vakavan onnettomuuden sattuessa. Kun järjestelmä on kokonaisuudessaan käytössä, sen ansiosta voidaan Euroopassa säästää jopa 2 500 ihmishenkeä vuodessa. Brysselissä 4. toukokuuta järjestettävässä tilaisuudessa Belgia, Luxemburg, Malta, Romania ja Tanska allekirjoittavat EU:n yhteisymmärryspöytäkirjan, jolla ne ottavat käyttöön eCall-järjestelmän. Näin ne liittyvät niiden 15 jäsenvaltion joukkoon, jotka ovat jo allekirjoittaneet kyseisen pöytäkirjan.

Digitaalistrategiasta vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes ilmoitti olevansa erittäin tyytyväinen, että 20 jäsenvaltiota on nyt ilmoittautunut mukaan eCall-palveluun. Hänen mukaansa eCall on erinomainen esimerkki siitä, kuinka tieto- ja viestintätekniikalla voidaan parantaa ihmisten elämää ja jopa pelastaa ihmishenkiä.

eCall-järjestelmä voi pelastaa vuosittain lukuisia ihmishenkiä tieliikenteessä, totesi liikenteestä vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Siim Kallas ja sanoi olevansa iloinen siitä, että yhä useammat jäsenvaltiot ovat sitoutuneet ottamaan palvelun käyttöön.

Vakavan liikenneonnettomuuden sattuessa eCall soittaa automaattisesti eurooppalaiseen hätänumeroon 112 ja ilmoittaa onnettomuuden tarkan tapahtumapaikan ja muita olennaisia tietoja lähimmälle hätäkeskukselle. Kun järjestelmä on kokonaisuudessaan käytössä, sillä voidaan säästää arviolta jopa 2 500 ihmishenkeä vuodessa ja lieventää vakavien onnettomuuksien vaikutuksia 15 prosentissa tapauksista, koska hätäkeskukset pystyvät toimimaan nopeammin.

Viisi jäsenvaltiota (Belgia, Luxemburg, Malta, Romania ja Tanska) allekirjoittaa eCall-järjestelmää koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan Brysselissä pidettävässä tilaisuudessa 4. toukokuuta. Ne liittyvät siten niiden 15 EU-maan ja kolmen muun Euroopan maan joukkoon, jotka ovat sitoutuneet ottamaan eCall-järjestelmän käyttöön. Suomen lisäksi nämä maat ovat Alankomaat, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tšekki ja Viro.

Myös eräät järjestöt allekirjoittavat yhteisymmärryspöytäkirjan 4. toukokuuta. Nämä ovat Agoria, ATX, Belgian autoilijoiden järjestö Touring, DEKRA, Electronics Solutions, Euroopan liikenneturvallisuusneuvosto (ETSC), EUROSMART, GMV, ITS Belgium, Romanian kansallinen moottori- ja valtatieyhtiö, OctoTelematics, Romanian amerikkalainen yliopisto, Romanian erityinen televiestintäyksikkö ja UTI Systems. Järjestelmää tukee muodollisesti 90 allekirjoittajaa, joiden joukossa on matkapuhelinoperaattoreita (IP/09/1290) ja Euroopan autonvalmistajia.

Vuonna 2008 Euroopan teillä tapahtui yli 1,2 miljoonaa onnettomuutta, joissa menehtyi noin 39 000 ja loukkaantui yli 1,7 miljoonaa ihmistä. Arvioiden mukaan eCall-järjestelmän asentaminen uuteen autoon maksaa alle 100 euroa.

Jotta järjestelmästä saataisiin täysimääräinen hyöty, kansallisten viranomaisten on huolehdittava siitä, että niiden hätäkeskukset kykenevät käsittelemään saapuvat puhelut ja että järjestelmä asennetaan kaikkiin uusiin ajoneuvoihin.

Komissio halusi, että eCall olisi käytössä vapaaehtoisesti kaikkialla Euroopassa vuonna 2009 (IP/09/1245), mutta tätä tavoitetta ei ole vielä saavutettu, koska järjestelmä ei ole saanut tukea eräissä EU-maissa.

Taustaa

Komissio on tukenut eCall-järjestelmään liittyviä tutkimushankkeita, joilla varmistetaan tekniikan toimivuus rajojen yli (esim. E-MERGE ja GST-Rescue). Komission eSafety-aloite ja eurooppalainen eCall-täytäntöönpanofoorumi toteutetaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä. eCall-järjestelmä on yksi keskeisistä tavoitteista älyautoaloitteessa ja älykkäitä liikennejärjestelmiä koskevassa toimintasuunnitelmassa, joilla pyritään edistämään tieto- ja viestintätekniikan käyttöä älykkäämmän, turvallisemman ja puhtaamman tieliikenteen aikaansaamiseksi (IP/06/191, IP/10/353).

EU on antanut viimeisten kolmen vuoden aikana noin 160 miljoonaa euroa tieto- ja viestintätekniikan käyttöä liikenteessä koskevaan tutkimustoimintaan. Tutkimuksen kohteena ovat turvallisuusjärjestelmät, älykkäät ajoneuvojärjestelmät ja liikkuvuuden palvelut.

EU:n yhteisymmärryspöytäkirja ja luettelo sen allekirjoittajista:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/doc/esafety_library/mou/list_of_signatures.pdf

Lisätietoja eCall-järjestelmästä:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecall/index_en.htm


Side Bar