Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/482

Bryssel den 30 april 2010

Internationella dagen för pressfrihet: kommissionen delar ut Lorenzo Natalipriset för journalistik kopplad till utvecklingsarbete

I samband med internationella dagen för pressfrihet den 3 maj kommer kommissionen officiellt att lansera Lorenzo Natalipriset för 2010. Detta internationella pris delas ut i samarbete med Reportrar utan gränser och World Association of Newspapers, och belönar de bästa journalistiska insatserna inom områdena utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter

Andris Piebalgs, EU-kommissionär med ansvar för utvecklingsfrågor, gjorde följande uttalande: ”Genom Natalipriset vill kommissionen gynna journalister som gett värdefulla bidrag till frågor om utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter. Många av dem arbetar under mycket svåra förhållanden, och deras insatser för att skildra situationen på fältet är ovärderliga, inte minst för att stärka allmänhetens förståelse för den stora vikten av utvecklings- och biståndspolitik. Det är därför viktigt för oss att stödja deras arbete, och på så sätt föra kampen mot fattigdomen framåt.”

Natalipriset är ett internationellt pris som sedan 1992 har belönat journalistiska insatser inom områdena utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter. Det kan delas ut till journalister inom såväl radio och tv som tidningspress och nyhetsförmedling på Internet. År 2009 deltog över 1 000 journalister från fler än 130 länder i tävlingen.

Journalister som vill tävla om Natalipriset måste anmäla sig senast den 31 augusti (www.nataliprize2010.eu). Namnen på vinnarna kommer att offentliggöras i december vid en prisutdelningsceremoni i Bryssel, där kommissionär Andris Piebalgs kommer att delta.

Sammanlagt kommer 60 000 euro i prispengar att delas ut till 17 journalister från Afrika, Europa, Maghreb-länderna och Mellanöstern, Asien samt Latinamerika och Västindien.

Bakgrund:

Natalipriset ingår sedan 20 år som en integrerad del av Europeiska kommissionens utvecklingspolitik, och hjälper oss att verka för yttrandefrihet, demokrati, mänskliga rättigheter och utveckling, vilket i sin tur bidrar till fred, god samhällsstyrning och förbättrade levnadsvillkor i de fattigaste länderna.

För att organisera Lorenzo Natalipriset har Europeiska kommissionen även i år samarbetat med några av de mest kända sammanslutningarna inom världspressen:

  • Reportrar utan gränser, vinnare av Sakharovpriset för tankefrihet 2005.

  • World Association of Newspapers and News Publishers som företräder mer än 18  000 publikationer över hela världen.

Lorenzo Natali (1922-1990) var ledamot och vice ordförande i Europeiska kommissionen mellan 1976 och 1989, och ansvarade där för samarbets- och utvecklingsfrågor mellan 1985 och 1989.

Läs mer: http://www.nataliprize2010.eu


Side Bar