Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/482

Bruselj, 30 aprila 2010

Na svetovni dan svobode tiska bo Komisija objavila razpis za nagrado Lorenza Natalija za leto 2010 za novinarstvo

Ob svetovnem dnevu svobode tiska 3. maja bo Evropska komisija objavila uradni razpis za nagrado Lorenza Natalija za leto 2010. Ta mednarodna nagrada se podeljuje v partnerstvu s tiskovnima združenjema – Novinarji brez meja (Reporters Without Borders) in Svetovno združenje časopisov (World Association of Newspapers) – za najboljša novinarska dela na teme razvoja, demokracije in človekovih pravic.

Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs je izjavil: „Komisija z nagrado Lorenza Natalija nagrajuje novinarje, ki postavljajo v ospredje vprašanja razvoja, demokracije in človekovih pravic. Pri opravljanju novinarskega poklica se mnogi pogosto znajdejo v težkih pogojih, toda njihovo osvetljevanje dejanskih razmer je nujno potrebno za ozaveščanje naših državljanov o pomenu razvojne politike. Zato jim želimo pomagati, da bi lahko še naprej zagotavljali informacije ter tako spodbujali boj proti revščini“.

Mednarodna nagrada Natali, ki se podeljuje od leta 1992, je namenjena najboljšim novinarskim delom, ki obravnavajo vprašanja razvoja, demokracije in človekovih pravic, zanjo pa se lahko potegujejo televizijski, radijski, časopisni ali spletni novinarji. Leta 2009 je sodelovalo več kot 1 000 novinarjev iz 130 držav.

Novinarji, ki se želijo potegovati zanjo, se lahko prijavijo do 31. avgusta 2010 (http://www.nataliprize2010.eu). Imena nagrajencev bodo razglašena decembra na slovesni podelitvi nagrad v Bruslju, na kateri bo prisoten tudi evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs.

Nagrade v skupni vrednosti 60 000 EUR bodo podeljene 17 novinarjem zmagovalcem iz Afrike, Evrope, Magreba/Bližnjega vzhoda, Azije in Latinske Amerike/Karibov.

Ozadje:

Nagrada Lorenza Natalija je že dvajset let sestavni del razvojne politike Evropske komisije. Z zavzemanjem za svobodo izražanja, demokracijo, človekove pravice in razvoj se lahko pripomore k dobremu upravljanju in miru ter izboljšanju življenjskih pogojev v najrevnejših državah.

Komisija je za organizacijo nagrade Lorenza Natalija tudi letos k sodelovanju povabila dve izmed najbolj priznanih svetovnih tiskovnih združenj:

  • Novinarji brez meja, prejemnik nagrade Saharov za svobodo misli leta 2005,

  • Svetovno združenje časopisov (WAN IFRA), ki predstavlja skupaj več kot 18 000 publikacij na petih celinah.

Lorenzo Natali (1922–1990) je bil med letoma 1976 in 1989 evropski komisar in nato podpredsednik Komisije. Med letoma 1985 in 1989 je bil pristojen za sodelovanje in razvoj.

Več informacij na spletišču: http://www.nataliprize2010.eu.


Side Bar