Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/482

Bruxelles, 30 aprilie 2010

Ziua Mondială a Libertății Presei: Comisia lansează Premiul Lorenzo Natali 2010 pentru jurnalism pe teme de dezvoltare

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății presei, 3 mai 2010, Comisia Europeană va lansa oficial Premiul Lorenzo Natali 2010. Acest premiu internațional este un eveniment organizat în parteneriat cu Reporteri fără frontiere și Asociația Mondială a Ziarelor și recompensează cele mai bune producții jurnalistice pe tema dezvoltării, a democrației și a drepturilor omului.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Prin intermediul Premiului Lorenzo Natali, Comisia Europeană recompensează jurnaliștii care contribuie la promovarea dezvoltării, a democrației și a drepturilor omului. Mulți jurnaliști își exercită meseria în condiții de multe ori dificile, însă efortul lor de a prezenta realitatea de pe teren este indispensabil pentru a sensibiliza cetățenii europeni cu privire la importanța politicii de dezvoltare. Iată de ce dorim să îi sprijinim în continuarea misiunii de informare privind lupta împotriva sărăciei.

Premiul Natali este un premiu internațional care recompensează, începând din 1992, cele mai bune producții jurnalistice pe tema dezvoltării, a democrației și a drepturilor omului. La acest premiu pot participa jurnaliști de radio și televiziune, jurnaliști din presa scrisă sau din presa online. În 2009, la acest concurs au participat peste 1000 de jurnaliști din 130 de țări.

Jurnaliștii care doresc să participe la acest concurs se pot înscrie până la 31 august 2010 (www.nataliprize2010.eu). Câștigătorii vor fi anunțați în luna decembrie, cu ocazia unei ceremonii de decernare a premiilor care va avea loc la Bruxelles și la care va fi prezent și comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs.

Valoarea totală a premiilor cu care vor fi recompensați 17 jurnaliști din Africa, Europa, Maghreb/Orientul Mijlociu, Asia și America Latină/Caraibi este de 60 000 de euro.

Context:

De douăzeci de ani, Premiul Lorenzo Natali face parte integrantă din politica de dezvoltare a Comisiei Europene. Apărarea libertății de expresie, a democrației, a drepturilor omului și a dezvoltării este un mod de promovare a bunei guvernanțe, a păcii și a îmbunătățirii condițiilor de trai în țările cele mai sărace.

Pentru a organiza Premiul Lorenzo Natali, Comisia Europeană lucrează și în acest an cu unele dintre cele mai prestigioase asociații de presă din lume:

  • Reporteri fără frontiere, care a câștigat, în 2005, Premiului Sakharov pentru libertatea de gândire;

  • Asociația Mondială a Ziarelor (WAN IFRA - World Association of Newspapers and News Publishers), care reprezintă în total peste 18 000 de publicații de pe 5 continente.

Lorenzo Natali (1922-1990) a fost comisar european și vicepreședinte al Comisiei în perioada 1976 -1989, iar în perioada 1985 -1989 a deținut funcția de comisar responsabil de cooperare și dezvoltare.

Pentru mai multe informații, puteți consulta site-ul: http://www.nataliprize2010.eu


Side Bar