Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/482

Brussel, 30 april 2010

Werelddag van de persvrijheid: Commissie lanceert Lorenzo Nataliprijs 2010 voor ontwikkelingsjournalistiek

Ter gelegenheid van de Werelddag van de persvrijheid lanceert de Europese Commissie op 3 mei officieel de Lorenzo Nataliprijs. De prijs wordt wereldwijd georganiseerd in samenwerking met Reporters zonder Grenzen en de World Association of Newspapers and News Publishers. Hij bekroont de beste journalistieke werken over ontwikkeling, democratie en mensenrechten.

Andris Piebalgs, Europees commissaris voor ontwikkeling: "Met de Lorenzo Nataliprijs bekroont de Europese Commissie journalisten die door hun werk problemen rond ontwikkeling, democratie en mensenrechten helpen oplossen. Velen oefenen hun beroep in vaak moeilijke omstandigheden uit, maar ze zijn onmisbaar. Ze tonen de realiteit en maken onze burgers bewust van het belang van ontwikkelingspolitiek. Door hen te helpen bij hun informatieve taak, bevorderen we de strijd tegen armoede."

De internationale Nataliprijs bekroont sinds 1992 de beste journalistieke werken over problemen rond ontwikkeling, democratie en mensenrechten. Hij staat open voor journalisten van televisie, radio, de gedrukte en elektronische pers. In 2009 namen meer dan duizend journalisten uit 130 landen deel.

Deelnemers moeten hun bijdrage indienen ten laatste op 31 augustus 2010 (www.prixnatali2010.eu). De winnaars worden bekendgemaakt in december 2010, tijdens een prijsuitreiking in Brussel met Andris Piebalgs, Europees commissaris voor ontwikkeling.

Het prijzengeld bedraagt 60 000 euro en wordt verdeeld over 17 winnaars uit Afrika, Europa, de Maghreblanden/het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika/het Caraïbische gebied.

Achtergrondinformatie:

De Lorenzo Nataliprijs behoort al twintig jaar tot het ontwikkelingsbeleid van de Europese Commissie. Door vrijheid van meningsuiting, democratie, mensenrechten en ontwikkeling te verdedigen, worden goed bestuur, vrede en levensomstandigheden in de armste landen bevorderd.

De Europese Commissie organiseert de prijs dit jaar in samenwerking met enkele van de bekendste persorganisaties:

  • Reporters zonder Grenzen, winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken in 2005;

  • de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN/IFRA), die meer dan 18 000 publicaties in vijf continenten vertegenwoordigt.

Lorenzo Natali (1922-1990) was Europees commissaris en vicevoorzitter van de Commissie van 1976 tot 1989, en bevoegd voor samenwerking en ontwikkeling van 1985 tot 1989.

Meer informatie vindt u op: http://www.prixnatali2010.eu.


Side Bar