Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/482

Bryssel 30. huhtikuuta 2010

Komission toimittajakilpailu käynnistyy

Vuoden 2010 Lorenzo Natali –journalismipalkintojen haku alkaa maailman lehdistönvapauden päivän kunniaksi 3. toukokuuta. Palkinnot jaetaan vuoden parhaista, missä tahansa tiedotusvälineessä julkaistuista töistä, joissa käsitellään kehitystä, demokratiaa tai ihmisoikeuksia. Tämän maailmanlaajuisen toimittajakilpailun järjestää Euroopan komissio yhteistyössä Toimittajat ilman rajoja ja World Association of Newspapers ‑järjestöjen kanssa.

"Lorenzo Natali –palkinnot myönnetään toimittajille, jotka ovat työllään edistäneet kehitystä, demokratiaa ja ihmisoikeuksia", totesi EU:n kehitysyhteistyökomissaari Andris Piebalgs. "Monet joutuvat tekemään työtään vaikeissa oloissa. Se on kuitenkin tärkeää, jotta ihmiset saisivat tietoa paikallisista olosuhteista ja oivaltaisivat kehitysyhteistyöpolitiikan merkityksen. Haluamme auttaa toimittajia toteuttamaan tiedonvälitystehtäväänsä ja edistämään köyhyyden torjuntaa."

Natali-palkinnot on jaettu vuodesta 1992 lähtien. Kilpailuun voivat osallistua niin televisio- ja radiotoimittajat kuin perinteisten sanomalehtien ja verkkolehtien toimittajat. Vuonna 2009 kilpailuun osallistui yli tuhat toimittajaa 130 maasta.

Kilpailuun voi ilmoittautua 31. elokuuta 2010 asti sivustolla http://www.nataliprize2010.eu. Voittajat julkistetaan joulukuussa Brysselissä pidettävässä palkintotilaisuudessa, johon kehityskomissaari Piebalgs osallistuu.

Palkintoja jaetaan yhteensä 17 toimittajalle Afrikasta, Euroopasta, Pohjois-Afrikan tai Lähi-idän maista, Aasiasta ja Latinalaisen Amerikan tai Karibianmeren maista. Palkintojen kokonaisarvo on 60 000 euroa.

Tausta:

Lorenzo Natali –kilpailua on järjestetty kohta 20 vuoden ajan. Sen tarkoituksena on puolustaa sananvapautta, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kehitystä ja siten edistää toimintaa hyvän hallinnon ja rauhan puolesta ja elinolosuhteiden parantamista kaikkein köyhimmissä maissa.

Komissio järjestää kilpailun tänäkin vuonna yhteistyössä kahden tunnetuimpiin kuuluvan maailmanlaajuisen lehdistöjärjestön kanssa:

  • Toimittajat ilman rajoja, joka sai vuonna 2005 mielipiteenvapauden Saharov- palkinnon

  • World Association of Newspapers and Newspaper Publishers (WAN IFRA), joka edustaa yhteensä yli 18 000:a julkaisua viidessä maanosassa.

Lorenzo Natali (1922–1990) toimi komission varapuheenjohtajana vuosina 1976–1989. Viimeisenä toimikautenaan (1985–1989) komissiossa hän vastasi kehitysyhteistyöasioista.

Lisätietoja : http://www.nataliprize2010.eu


Side Bar