Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/482

Bruxelles, den 30. april 2010

I anledning af Verdenspressens Frihedsdag lancerer Kommissionen Lorenzo Natali-prisen 2010 for journalistik med fokus på udvikling

I anledning af Verdenspressens Frihedsdag den 3. maj lancerer Europa-Kommissionen officielt Lorenzo Natali-prisen 2010. Prisen tildeles i partnerskab med Journalister Uden Grænser og World Association of Newspapers and News Publishers til den bedste journalistik, der sætter fokus på udvikling, demokrati og menneskerettigheder.

Kommissær med ansvar for udvikling, Andris Piebalgs, erklærede, at Europa-Kommissionen via Lorenzo Natali-prisen vil belønne journalister, der bidrager til at fremme spørgsmål om udvikling, demokrati og menneskerettigheder. Han tilføjede, at mange af dem udøver deres erhverv under ofte vanskelige forhold, men deres indsats for at belyse realiteterne i marken er uundværlig for at skabe bevidsthed blandt borgerne om betydningen af udviklingspolitikken, og det er grunden til, at Kommissionen ønsker at hjælpe dem med at fortsætte deres informationsarbejde og derved fremme bekæmpelsen af fattigdom.

Lorenzo Natali-prisen er en international pris, hvormed Kommissionen siden 1992 har belønnet den bedste journalistik vedrørende spørgsmål om udvikling, demokrati og menneskerettigheder. Alle radio- og tv-journalister og journalister ved den trykte presse og online-pressen kan deltage. I 2009 deltog mere end 1 000 journalister fra 130 lande.

Journalister, der ønsker at deltage, kan tilmelde sig indtil 31. august 2010 (www.nataliprize2010.eu/content/en/.). Prisvinderne vil blive offentliggjort i december ved prisoverrækkelsesceremonien, der afholdes i Bruxelles med deltagelse af kommissær med ansvar for udvikling, Andris Piebalgs.

Der vil blive uddelt priser til en samlet værdi af 60 000 EUR til 17 prisvindere fra Afrika, Europa, Nordafrika/Mellemøsten, Asien, Latinamerika/Vestindien.

Baggrund

Lorenzo Natali-prisen har i tyve år været en integreret del af Europa-Kommissionens udviklingspolitik. Ved at forsvare ytringsfriheden, demokratiet, menneskerettighederne og udvikling er det muligt at fremme god forvaltningsskik, fred og bedre levevilkår i de fattigste lande.

Kommissionen samarbejder i år ved tilrettelæggelsen af uddelingen af Lorenzo Natali-prisen med de mest kendte sammenslutninger inden for verdenspressen:

  • Journalister Uden Grænser, vinder af Sakharov-prisen for tankefrihed i 2005.

  • World Association of Newspapers and News Publishers (WAN), som repræsenterer i alt mere end 18 000 publikationer på fem kontinenter.

Lorenzo Natali (1922-1990) var kommissær og næstformand i Kommissionen fra 1976-1989 med ansvar for samarbejde og udvikling fra 1985-1989.

Yderligere oplysninger på: www.nataliprize2010.eu/content/en/.


Side Bar