Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/482

Брюксел, 30 април 2010 г.

Международен ден на свободата на печата : Комисията обявява наградата „Лоренцо Натали“ за 2010 г. за журналистика, свързана с въпросите на развитието

По повод Международния ден на свободата на печата на 3 май Европейската комисия официално обявява изданието на наградата „Лоренцо Натали“ за 2010 г Това международно отличие, чието тазгодишно издание е организирано в партньорство с „Репортери без граници“ и Световната вестникарска асоциация, награждава най-добрите журналистически работи по темите на развитието, демокрацията и правата на човека.

Европейският комисар за развитието Андрис Пиебалгс заяви: „С наградата „Лоренцо Натали“ Комисията отличава журналистите, които допринасят за напредъка по въпросите на развитието, демокрацията и правата на човека. Много от тях упражняват своята професия в често тежки условия, но работата им по отразяването на реалността на място е от ключово значение за повишаване на осведомеността на нашите граждани относно значението на политиката за развитие. Ето защо желаем да им помогнем да продължат своята информационна мисия, за да постигнем напредък в борбата срещу бедността.

Наградата „Натали“ е международна и от 1992 г. тя се присъжда на най-добрите журналистически работи в областта на развитието, демокрацията и правата на човека. В надпреварата за нея могат да участват телевизионни и радио журналисти, журналисти от печатната преса и електронните издания. През 2009 г. повече от 1000 журналисти от 130 държави взеха участие в нея.

Журналистите, желаещи да участват, могат да представят своята кандидатура до 31 август 2010 г. (http://www.nataliprize2010.eu). Лауреатите ще бъдат обявени през декември по време на церемонията по награждаването, която ще се проведе в Брюксел, в присъствието на европейския комисар за развитието Андрис Пиебалгс.

Общо 60 000 евро награден фонд ще бъдат разпределени между 17 журналисти от медии в Африка, Европа, Северна Африка/Близкия изток, Азия и Латинска Америка/Карибския басейн.

Контекст:

От 20 години наградата „Лоренцо Натали“ е неразделна част от политиката за развитие на Европейската комисия. Защитата на свободата на изразяване, на демокрацията, на правата на човека и на развитието позволява да се действа за доброто управление, мира и подобряването на условията на живот в най-бедните държави.

За организирането на тазгодишното издание на наградата „Лоренцо Натали“ Комисията работи съвместно с някои от най-известните световни журналистически асоциации:

  • „Репортери без граници“, носител през 2005 г. на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта.

  • Световната вестникарска асоциация (WAN IFRA - World Association of Newspapers and News Publishers), представляваща общо повече от 18 000 публикации на петте континента.

Лоренцо Натали (1922—1990 г.) бе европейски комисар и заместник-председател на Комисията между 1976 и 1989 г., отговарящ за сътрудничеството и развитието между 1985 и 1989 г.

За повече информация: http://www.nataliprize2010.eu


Side Bar