Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/478

Bruxelles, 29 aprilie 2010

Deșeuri radioactive: Marea majoritate a cetățenilor sunt în favoarea unei legislații europene

Comisia Europeană a publicat astăzi un sondaj Eurobarometru care arată că majoritatea covârșitoare a europenilor consideră că ar fi bine să existe o legislație europeană privind gestionarea deșeurilor radioactive. Preocuparea pentru riscurile de securitate asociate cu deșeurile radioactive este împărtășită atât de țările care dispun de centrale nucleare, cât și de cele care nu folosesc energia nucleară.

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a declarat: „Cetățenii din întreaga Europă împărtășesc aceleași preocupări, indiferent dacă în țările lor există sau nu centrale nucleare. Trebuie să tratăm aceste preocupări cu toată seriozitatea și să ne asigurăm că deșeurile radioactive sunt eliminate în condiții de siguranță pentru populație și pentru mediu.”

Gestionarea deșeurilor radioactive

Potrivit unui sondaj special Eurobarometru cu tema „Europenii și securitatea nucleară”, o majoritate globală de 82 % din cetățenii europeni consideră că gestionarea deșeurilor nucleare ar trebui reglementată la nivelul UE. Această convingere este exprimată în mod uniform în întreaga Uniune Europeană. Acordul este aproape unanim în Cipru (93 %), Ungaria (90 %), Țările de Jos (90 %) și Slovenia (90 %). La celălalt capăt al spectrului de opinii, adică în acele țări în care această opinie este împărtășită de cel mai mic număr de persoane, se întâlnește o majoritate consistentă (Austria – 59 %, Regatul Unit – 60 %, Malta – 62 %).

Securitatea centralelor nucleare

În vreme ce cetățenii sunt preocupați de utilizările nefaste ale materialelor nucleare și de terorism, o mare majoritate de 59 % consideră că centralele nucleare pot fi exploatate în condiții de siguranță. Media la nivelul UE a rămas stabilă comparativ cu sondajul similar din 2006. Rezultatele înregistrate la nivel național au arătat câteva schimbări semnificative: această opinie câștigă teren în 14 țări, între care de o manieră mai evidentă în Irlanda (+11), Polonia și Luxemburg (+9), precum și în Malta, Estonia și Italia (+6). S-a înregistrat o scădere a numărului de susținători în Bulgaria (-9), Germania (-7), Franța și România (-5).

Istoric:

Decizia de a utiliza sau nu energia nucleară aparține statelor membre. În prezent, 15 din cele 27 de state membre UE dețin centrale nucleare, însă există numai câteva proiecte de depozite definitive pentru categoria cea mai periculoasă de deșeuri radioactive. În a doua jumătate a anului 2010, Comisia Europeană va propune o legislație europeană privind gestionarea deșeurilor radioactive. În prezent, ea desfășoară o consultare publică privind această propunere legislativă. Respectând pe deplin faptul că luarea unei decizii privind mixul energetic reprezintă o competență națională, Uniunea Europeană a inițiat crearea celui mai avansat cadru legislativ UE privind securitatea și siguranța nucleară și gestionarea deșeurilor radioactive. Competența Comunității de instituire a standardelor de bază în materie de securitate la nivelul UE este formulată în mod explicit în Tratatul Euratom.

Raportul integral va fi disponibil la adresa:

http://ec.europa.eu/energy/nuclear/safety/safety_en.htm

Consultarea publică:

http://ec.europa.eu/energy/nuclear/consultations/2010_05_31_fuel_waste_en.htm

IP/09/1039 (25/06/2009) UE instituie un cadru comun obligatoriu în materie de securitate nucleară

Directiva 2006/117/Euratom a Consiliului din 20 noiembrie 2006 privind supravegherea și controlul transferurilor de deșeuri radioactive și combustibil uzat

Site-ul web al DG ENERGIE: Energia nucleară și gestionarea deșeurilor

http://ec.europa.eu/energy/nuclear/index_en.htm


Side Bar