Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/ 10/46

Bruxelles, 25 ianuarie 2010

Nou studiu privind bunurile publice asigurate de agricultura din Uniunea Europeană

Politica Agricolă Comună joacă un rol determinant prin ajutorul pe care îl acordă fermierilor pentru a furniza produse și servicii de mediu, cu condiția ca politicile în domeniu să fie bine orientate. Acesta este mesajul principal al unui raport publicat astăzi de Institutul European de Politică a Mediului la cererea DG Agricultură și Dezvoltare Rurală. Raportul constituie prima încercare de acest gen de a identifica întreaga gamă de bunuri publice în domeniul mediului furnizate de fermierii europeni și prezintă argumentele pentru plata acestor bunuri din fonduri publice. Studiul identifică o gamă variată de bunuri publice sociale și de mediu asigurate de fermierii din întreaga Europă, printre care se numără și conservarea peisajelor de valoare culturală 1 , protejarea păsărilor de câmp precum dropia și acvila de câmp, care sunt pe cale de dispariție peste tot în lume 2 , și conservarea pajiștilor care adăpostesc nenumărate specii. În plus, fermierii gestionează stocarea carbonului și ajută la menținerea unei bune calități a apelor și a solurilor. Publicarea rezultatelor acestui studiu vine într-un moment în care dezbaterea asupra viitorului PAC se intensifică, iar obiectivele și prioritățile acestei politici pentru perioada de după 2013 sunt intens discutate. Conform concluziilor raportului, pentru ca oferta de bunuri publice să răspundă așteptărilor societății, este esențial să se elaboreze o politică bine orientată, cu obiective clare și cu resurse bugetare suficiente.

Studiul demonstrează că publicul european pune mare preț pe bunurile publice, însă datele disponibile arată că acestea nu sunt oferite în mod suficient. Autorii menț ionează că PAC dispune de o serie de măsuri destinate să ajute fermierii să furnizeze acest tip de bunuri. Combinarea plăților directe și a ecocondiționalității asigură un nivel minim de ofertă de bunuri publice pe o mare parte din suprafața agricolă a UE. Măsurile de dezvoltare rurală, cum este, de exemplu, măsura de agromediu, stimulează fermierii să furnizeze numeroase bunuri publice într-un mod mai orientat.

Raportul conchide că multe dintre aceste bunuri publice nu sunt furnizate în mod suficient și că este posibil ca, pe viitor, subaprovizionarea cu bunuri publice să se accentueze din cauza unor pericole precum evoluția prețurilor la produsele de bază, factorii tehnologici și efectele schimbărilor climatice, ceea ce sugerează nevoia unei intervenții publice și mai mari pe viitor.

Raportul poate fi descărcat de pe următoarea pagină de internet:

http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/external/public-goods/index_en.htm

1 :

Inclusiv, printre altele, peisajele inedite oferite de colinele și ținuturile mlăștinoase engleze, peisajele pastorale din sudul Transilvaniei, România, terasele cu tradiționalele culturi de măslini și alte culturi permanente din Italia și Spania, pășunile alpine din Austria, sudul Franței și nordul Italiei, luncile fertile din Mecklenburg, Germania, și întinsele câmpuri de orez din delta Ebro-ului, nord-estul Spaniei.

2 :

Dropia ( Otis tarda ) și acvila de câmp ( Aquila heliaca ).


Side Bar